Har du lagt merke til VM-stjernenes spyttevane? New York Times tror de har forklaringen.
Forsker tror hensikten er å «lure hjernen».
Du har kanskje lagt merke til det under VM. Spillere tar en slurk av en drikkeflaske, skyller munnen, for så å spytte ut væske.
Harry Kane gjør det. Dele Alli gjør det. Danijel Subasic gjør det. Cristiano Ronaldo gjør det. Mange VM-spillere har samme merkelige vane.
I enkelte tilfeller er nok hensikten simpelthen å skylle munnen. Men det kan også ligge en helt annen forklaring bak – nemlig såkalt «carb-rinsing» (kan oversettes til karbohydrat-rensing).
Flere forskningsprosjekter har nemlig vist at idrettsutøveres prestasjonsevne kan forbedres gjennom å skylle munnen med en spesiell type vann, som inneholder en karbohydratsløsning.
– Man bruker ethvert triks i boken for å maksimere kognitiv konsentrasjonsevne etter to intense timer på banen, forklarer den canadiske fysiologen Trent Stellingwerff – som har forsket på fenomenet «carb-rinsing» – overfor New York Times.
- Fikk du med deg at Russland-spillernes snifferital? TV-kameraene fanget det opp, og tysk forsker mener det bør være forbudt. Les mer her.
– Du lurer hjernen litt
Så hvordan fungerer det? Enkelt forklart, så sender det spesielle vannet signaler til belønningssystemet i hjernen. Det gir et inntrykk av at mer energi er på vei, slik at musklene begynner å jobbe hardere. Det er anslått at effekten varer i rundt 15 minutter.
– Du lurer på en måte hjernen litt. Det er sånn vi tror mekanismen fungerer, sier Asker Jeukendrup til New York Times.
Sammen med et team fysiologer på University of Birmingham presenterte Jeukendrup banebrytende forskningsresultater i 2004.
I deres eksperiment gjorde «carb-rinsing» syklister ett minutt raskere på en 40-kilometers lagtempo.
- Ble invitert hjem til Cristiano Ronaldo. Nå advarer han: – Ikke dra på lunsj hos Ronaldo
Mener det ikke er utbredt ennå
Det er imidlertid usikkert hvordan «carb-rinsing» fungerer i fotball.
Kanskje gjør det at spillerne kan skyte bitte litt hardere i sluttminuttene? Kanskje spillerne blir mer konsentrerte når de skal slå den avgjørende pasningen etter 118 minutter?
TV-bildene fra VM tyder på at flere spillere er kjent med vitenskapen på området. Knepet har imidlertid ikke blitt et tema offentlig – muligens fordi VM-lagene ønsker å holde det hemmelig for sine konkurrenter.
– Jeg vil ikke si det er utbredt ennå, sier Jeukendrup.
– Jeg håper det er med meningen. Det er fint å se at vitenskapen gjør et inntog i skikkelig idrett, fortsetter han.