Har du lagt merke til VM-stjernenes spyttevane? New York Times tror de har forklaringen.

Forsker tror hensikten er å «lure hjernen».

Harry Kane og Cristiano Ronaldo er blant spillerne som pleier å spytte ut væske.
  • Nicholas Bergh

Du har kanskje lagt merke til det under VM. Spillere tar en slurk av en drikkeflaske, skyller munnen, for så å spytte ut væske.

Harry Kane gjør det. Dele Alli gjør det. Danijel Subasic gjør det. Cristiano Ronaldo gjør det. Mange VM-spillere har samme merkelige vane.

I enkelte tilfeller er nok hensikten simpelthen å skylle munnen. Men det kan også ligge en helt annen forklaring bak – nemlig såkalt «carb-rinsing» (kan oversettes til karbohydrat-rensing).

Flere forskningsprosjekter har nemlig vist at idrettsutøveres prestasjonsevne kan forbedres gjennom å skylle munnen med en spesiell type vann, som inneholder en karbohydratsløsning.

– Man bruker ethvert triks i boken for å maksimere kognitiv konsentrasjonsevne etter to intense timer på banen, forklarer den canadiske fysiologen Trent Stellingwerff – som har forsket på fenomenet «carb-rinsing» – overfor New York Times.

  • Fikk du med deg at Russland-spillernes snifferital? TV-kameraene fanget det opp, og tysk forsker mener det bør være forbudt. Les mer her.

– Du lurer hjernen litt

Så hvordan fungerer det? Enkelt forklart, så sender det spesielle vannet signaler til belønningssystemet i hjernen. Det gir et inntrykk av at mer energi er på vei, slik at musklene begynner å jobbe hardere. Det er anslått at effekten varer i rundt 15 minutter.

– Du lurer på en måte hjernen litt. Det er sånn vi tror mekanismen fungerer, sier Asker Jeukendrup til New York Times.

England-toppscorer Harry Kane er blant VM-spillerne som bruker drikkeflasken flittigere enn andre.

Sammen med et team fysiologer på University of Birmingham presenterte Jeukendrup banebrytende forskningsresultater i 2004.

I deres eksperiment gjorde «carb-rinsing» syklister ett minutt raskere på en 40-kilometers lagtempo.

Mener det ikke er utbredt ennå

Det er imidlertid usikkert hvordan «carb-rinsing» fungerer i fotball.

Kanskje gjør det at spillerne kan skyte bitte litt hardere i sluttminuttene? Kanskje spillerne blir mer konsentrerte når de skal slå den avgjørende pasningen etter 118 minutter?

TV-bildene fra VM tyder på at flere spillere er kjent med vitenskapen på området. Knepet har imidlertid ikke blitt et tema offentlig – muligens fordi VM-lagene ønsker å holde det hemmelig for sine konkurrenter.

– Jeg vil ikke si det er utbredt ennå, sier Jeukendrup.

– Jeg håper det er med meningen. Det er fint å se at vitenskapen gjør et inntog i skikkelig idrett, fortsetter han.