De svidde av 3 milliarder. Likevel har de størst behov for nye spillere

Rivalene Liverpool og Manchester United bør forsterke i dette overgangsvinduet.

Louis van Gaal og Brendan Rodgers handlet mye nytt i fjor sommer. Ekspertene mener likevel at troppene deres vil ha godt av forsterkninger.

Det mener fotballekspertene Lars Tjærnås og Petter Myhre.

Manchester United og Liverpool svidde av over tre milliarder kroner sist sommer. Likevel er det rivalene fra nordvest som har størst behov for nyrekruttering før overgangsvinduet stenger.

Manchester United hentet seks stjernespillere, Liverpool fikk ni nye fjes i stallen.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Resultatene har likevel ikke blitt som forventet hverken på Old Trafford eller Anfield etter sommerens ville handlerunde, selv om begge lagene vant 2-0 borte i helgen og viser tegn til bedring. United-supporterne må konstatere at laget har plukket omtrent like mange poeng halvveis i sesongen under Louis van Gaal som det man gjorde under David Moyes.

For Liverpools trofaste virker fjorårets gullkamp med Luis Suarez og Daniel Sturridge i ekstrem målform allerede som fjern fortid.

Les også

Premier League: Alle overgangene i januar-vinduet

— Manchester United må hente forsvarsspillere som er gode igangsettere. Jeg mener de ikke får brukt de mange gode offensive spillerne godt nok fordi det er for enkelt å presse forsvarerne til å gjøre feil med ballen. De trenger også et fysisk sterkt midtbaneanker, sier Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Liverpools problemer

Han minner om at det ofte er vanskelig å gjøre de virkelig gode kjøpene i overgangsvinduet i januar. På grunn av at man er midt i en sesong blir spillerne ofte dyre, noe vi så senest da Manchester City hentet Wilfried Bony fra Swansea for 320 millioner kroner.

— Jeg savner en eller to sjefer i Uniteds midtforsvar. Noen som kan sørge for at David de Gea får mindre å gjøre, men også som sikrer at de kan spille med mer risiko i angrepsspillet. Det blir ofte stakkato offensivt, og det tror jeg er fordi van Gaal mener de må ta mye hensyn defensivt, sier Petter Myhre, som følger Premier League tett for TV 2. Han mener Liverpool har noen av de samme utfordringene som United. Laget er gode fremover når de får det til å fungere, men blir straffet for at de er for dårlige bakover.

— De bør styrke forsvaret med en sjef, og finne en målgarantist på topp. Da bør de se etter en som er god inne i 16-meteren, ikke en spisstype som Mario Balotelli, sier Tjærnås om Liverpool. Balotelli kom fra Milan for 180 millioner kroner før sesongen, men med null ligamål så langt kan man trygt si at han ikke har fylt tomrommet etter Suarez.

— Jeg ville gått for en midtstopper, en ballfordeler med tempo på midtbanen og en bakromsspiss når Sturridge er ute, sier Myhre om Liverpool.

Gullrivalene ferdighandlet?

Det ser ut til at kampen om gullet denne sesongen vil stå mellom Chelsea og Manchester City.

Lagene har henholdsvis russiske og arabiske oljemilliarder i bakhånd, men strengere håndheving av Financial Fair Play-reglene gjør at det ikke lenger bare er å kaste inn penger i potten.

— Chelsea trenger ikke å handle. Der er det viktigste å spille laget enda bedre sammen. Det er litt det samme med City etter at de har hentet Bony, men kanskje en midtstopper kan være aktuelt, vurderer Tjærnås.

Yaya Touré, til venstre, og Wilfried Bony blir lagkamerater i Manchester City når de kommer hjem fra Afrikamesterskapet.

Også Arsenal-fansen ser gjerne at Arsène Wenger henter en midtstopper til. Per Mertesacker og Lauren Koscielny er gode sammen, men laget er veldig sårbare for skader i det bakre leddet.

— Dette har vi snakket om i mange sesonger. Jeg ville hentet en som kan gå rett inn og avlaste og hjelpe de to. For Arsenal og United blir det aller viktigste å holde spillerne skadefrie. Det hjelper ikke med en god stall om spillere hele tiden er skadet, sier Myhre.

Les også

Overgangene i Tippeligaen 2015: Disse tre skal vokte buret for en ny klubb i år

Hva tror supporterne?

Aftenposten spurte fem supporterledere hva de tror kommer til å skje med deres klubb i dette overgangsvinduet.

Her er svarene:

Liverpool

— Det meste tyder på at det blir stille og rolig. Det som er mest sannsynlig er at spissen Divock Origi blir hentet hjem et halvt år før det som var avtalen (sommerkjøpet ble lånt tilbake til Lille). Ellers tror jeg de prøver å få inn en keeper. Kanskje et lån nå, for så å kjøpe en langsiktig løsning til sommeren. Da kommer midtbanen til å ha førsteprioritet. Jeg har savnet et anker helt siden Javier Mascherano forsvant, og nå forsvinner også Steven Gerrard, sier Torbjørn Flatin, redaktør for supporterbladet The Kopite.

Chelsea

— Jeg tror det blir stille og rolig, med mindre man får muligheten til å kjøpe noe skikkelig kvalitet. For eksempel Marco Reus fra Dortmund som det har blitt spekulert i. Jeg tror også klubben fort kan hente et ungt talent eller to. Laget har ikke mange svake punkt nå, men bak de 13-14 beste er det kanskje ikke så høy kvalitet som man skulle tro. Backup-spillerne til City har bedre kvalitet, sier Jarl-Håvard Holen, nestleder i Chelseas norske supporterklubb.

Arsenal

— Jeg håper på en etablert deffensiv spiller. En midtstopper eller en deffensiv midtbanespiller. Dette behovet var der allerede før sesongen startet. Wenger sier at de jobber og er i markedet, men det har vi hørt før. Det er mange rykter om for eksempel Sami Khedira (Real Madrid), men jeg vet ikke hvor sant det er. Jeg tror mest på en midtbanespiller, det er jo ikke mange ledige stoppere nå. Du har jo Mads Hummels (Dortmund), men han vil vel ikke bytte klubb nå, sier Bjørn Furuheim, leder i Arsenals supporterklubb.

Manchester City

— Jeg tror de fleste supportere er fornøyde med å få inn Wilfried Bony (fra Swansea for 320 millioner kroner), selv om han skal være med i Afrikamesterskapet. Han har vist at han klarer Premier League utmerket, og jeg tror han blir en hit med en gang. Nå har jo klubben restriksjoner på grunn av Financial Fair Play, og bortsett fra Bony tror jeg ikke det er så store behov. Det fungerer veldig bra på banen om dagen, og klubben er med helt i toppen, sier Ole Fuglestad, preseskontakt i Citys norske supporterklubb.

Tottenham

— Det er behov for litt forsterkning, selv om stallen er veldig bred. Jeg kunne tenke meg en ny midtstopper og en spiss. Jeg er engstelig om Harry Kane blir skadet. Det kunne også være greit med en stopper til, selv om det ikke er kritisk. Januarvinduet er ofte uperfekt, det er ikke da man sannsynligvis får tak i de beste. Det er ofte en grunn til det om folk er ledige da. Det viktigste for Spurs nå er stabilitet og det å få satt en skikkelig ramme. Det har vært mange kjøp og managerbytter de siste årene, sier Vidar Edell, leder i Tottenhams venner.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal76011771018
2Manchester City75202361717
3Tottenham Hotspur75201871117
4Brighton & Hove Albion6411115613
5Manchester United640288012
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk