Fotballrettigheter i spill: TV 2 kan miste Premier League og eliteserien

TV 2s rettigheter til engelsk og norsk fotball går snart ut. Kanalen kan vente seg knallhard kamp.

TV 2s rettigheter til å vise Premier Leauge går ut etter inneværende sesong. Etter 2016-sesongen er også rettighetene til å vise norsk eliteserie tilgjengelige.

TV-jungelen er lett å gå seg vill i. I dag sendes engelsk og norsk fotball på TV 2 og C More, men TV 2 har kjøpt opp C More og vil dermed få norsk fotball for seg selv neste år.

Viasat har de gjeve rettighetene til Champions League til og med 2017/18-sesongen, mens Discovery (blant annet TVNorge og Max) sitter på rettighetene til å vise fotballandslagets hjemmekamper frem til 2017. Interessert i engelsk fotball? Les om kommentatoren som ikke vil røpe hemmeligheten

Med alle kanalene som er tilgjengelige for norske TV-seere skulle man kanskje tro at det var mulig å se spansk og italiensk fotball. Men disse rettighetene er faktisk ikke solgt. Det kan ha sammenheng med at visse andre rettigheter står på spill, og de regnes som langt gjevere:

  • Etter inneværende sesong — 2015/16-sesongen - er TV 2s periode med Premier League-rettigheter over.
  • Etter 2016-sesongen gjelder det samme for den norske eliteserien, som TV 2 får enerett på neste år etter oppkjøpet av C More Norge.

– De neste månedene blir et rotterace, sier TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen til NTB.

Fra 2018 er det slutt på OL på TV 2 og NRK:

Les også

- Det kommer til å merkes

Pengesterke Discovery

En sterk konkurrent om rettighetene blir trolig Discovery, som i fjor hentet Eurosport inn i TVNorge-familien. Torsdag er det oppstart for den nye Discovery-kanalen med navn Eurosport Norge.

Discovery har sikret seg flere rettigheter i det siste, blant annet ishockey og håndball. Men den aller største seieren fikk de i juni da Discovery-gruppen sikret seg alle OL-rettighetene fra 2018 til 2024. – NRK og TV 2 gikk sammen og leverte et tilbud via EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), men når jeg ser prisen er det bare å konkludere med at prisnivået er blitt altfor høyt for europeiske allmennkringkastere, uttalte NRKSs sportssjef Rune Haug i sommer.

Norsk håndball på ny kanal:

Les også

TV-sjefen startet med å be Håndball-Norge om unnskyldning

OL-rettighetene skal ha kostet i overkant av 11 milliarder kroner, og ifølge Dagens Næringsliv brukte Discovery Communications også 4,4 milliarder kroner på å kjøpe seg full kontroll i Eurosport.

Milliardspill

Nå venter et nytt milliardspill om engelsk og norsk TV-fotball. De norske rettighetene er allerede blitt milliardbutikk, og sjefene i Norges Fotballforbund gnir seg nok i hendene over den økte konkurransen i TV-verdenen.

Ifølge DN betalte TV 2 mellom 600 og 700 millioner kroner for rettighetene til engelsk fotball i den inneværende perioden. Når forhandlingene for rettighetene i Norden starter i høst, blir det trolig klart at rettighetene er blitt dyrere nå.

TV 2 varsler at de ikke vil gi seg uten kamp.

– Vi går en svært spennende høst i møte. TV 2 er fotballkanalen, og det er en posisjon vi ikke bare ønsker å forsvare, men styrke i framtiden, sier sportssjef Vegard Jansen Hagen.

Han mener at fotballrettigheter blir et stadig tøffere marked å orientere seg i.

– Der vi før møtte et fåtall klare utfordrere i åpent lende, framstår rettighetsforhandlingene nå mer som å spasere ned en dunkelt belyst bakgate. Man vet ikke lenger hvor i mørket eller fra hvem angrepet kommer fra, illustrerer Jansen Hagen.

Hemmelighetsfull

Sportssjef Jan-Erik Aalbu i Discovery holder kortene tett til brystet.

Jan-Erik Aalbu er sportssjef i Discovery.

– Vi tenker ikke så mye annet enn at vi vet at de rettighetene kommer i spill i løpet av høsten. Det har vært attraktive rettigheter i Norge tidligere, og vil sikkert være det fremover også. Men vi går ikke ut og kommenterer rettigheter som er til salgs før vi sitter med dem eller ikke. Om vi er interessert velger jeg å avstå fra å kommentere, sier Aalbu til NTB.– Det vi kan si er at de neste månedene blir et rotterace. TV 2 har eiere og en ledelse som har sendt et utvetydig signal om at de har store ambisjoner innen sport, selv om kampen er beinhard, sier Vegard Jansen Hagen.

– Vi frykter ikke Discovery spesielt, selv om de har flekset muskler i det siste, sier TV 2s sportssjef.