Fotball

Nordlie roses som tv-ekspertenes Zidane

<p><strong>KRISTIANSAND:</strong> Tom Nordlie (44) er blitt fotballekspert – og ifølge TV 2-anker Davy Wathne er han like god i studio som Zinedine Zidane var på banen.</p><p><a href="/eliteserien/article62245.ece?act=readDebate&amp;id=12537" target="_blank"><strong>DEBATT:</strong> Hvem er Norges beste ekspert?</a></p>

Davy Wathne Foto: Øyvind Brenne

 • Øyvind Brenne

1:3 Jubel Zinedine Zidane FrankreichFussball WM 2006 Achtelfinale Spanien - FrankreichSpania - FrankrikeNorway only Foto: Digitalsport

Tom Nordlie Foto: Foto: Øyvind Brenne

– Å stille spørsmål til Tom er som å gi ballen til Zidane. Han er en tusenkunstner, sier Wathne til Fædrelandsvennen.

Begge de to har vært i fokus i sommer: Mens Frankrikes ballgeni ble utvist i sin siste kamp og måtte avslutte karrieren i skam fikk Nordlies sparken i Start etter en nedtur etter to eventyrlige sesonger. Et par uker i tenkeboksen var nok til at han takket ja til et tilbud fra TV 2, og under helgens fotballsendinger var han på plass i studio. 44-åringen har blitt enig med kanalen om en jobb som ekspert i påvente av ny trenerjobb, og leverte fjellstøtt sammen med programleder Wathne.

– Tom er tydelig, kunnskapsrik, systematisk og tenker fotball 24 timer i døgnet. Han kan, skjønner og forstår trenernes tanker og hvilke konsekvenser de får bedre enn kanskje noen andre norske fotballtrenere. Tom er perfekt for tv, sier Davy Wathne, som ikke vil rangere Nordlie opp mot kanalens andre eksperter.

— Vi tåler typen

I etterkant av sparkingen fra Start har den allment aksepterte årsaken vært at Nordlie var «for krevende». I TV 2 ses dette på som positivt.

– Alle kunstnere er krevende, og det er Tom også. Men husk at toppfotballkulturen i Odd, Sandefjord og Start er hans verk. Folkene rundt Tom må tåle hans væremåte, og i TV 2 gjør vi det, sier Wathne.

– Har Nordlie noen restriksjoner i forhold til hva dere kan spørre ham om, for eksempel om Start?

– Nei. Alle har en fortid, men for Toms del er det slik at alle vet alt om den. Ingen har levd livet i et eggeglass. De som har gjort det er ikke interessante på tv, svarer bergenseren.

Nordlie mener TV 2 er blitt proffere

Tom Nordlie skal etter planen være både studioekspert og sidekommentator i høst. Som fotballtrener var han selv ofte kritisk mot det han omtalte som såkalte eksperter.

– Ekspert er noe man blir når man får sparken, akkurat som jeg ble det da jeg fikk sparken i Vålerenga, har Nordlie med et skjevt smil uttalt flere ganger.

Nå mener Nordlie, som også var innom TV 2 som ekspert i 2001, at profesjonalisering av sendingene gir et bedre produkt og at han derfor ikke vil fremstå som en ekspert han selv ville mislikt.

— Nei, fordi jeg synes TV 2 har fått en vending. Det går fortsatt veldig fort og du har kort tid, men dreiningen er at det er mer fagfolk. Uansett vil jeg si det jeg mener, men ikke kappe hodet av folk, sier Nordlie, som synes det er hyggelig å høre at erfarne Wathne synes han leverer.

— Hyggelig at de har tro på meg. Jeg har vært i intervjusituasjon utrolig mange ganger selv og jobbet for flere medier, så jeg føler at det kan bli en vinn-vinn-situasjon for både TV 2 og meg. Samtidig er jeg veldig ydmyk i forhold til at jeg ikke er noe erfaren i forhold til Davy og de andre.

- Tør du å si det du mener om Start direkte på tv etter alt som har skjedd?

— Hvis det er farlig å diskuere fotball i et samfunn hvor det foregår drap, er vi på ville veier. Så lenge det skjer på en saklig måte er ikke det noe problem. Men jeg vil aldri være ute etter å slakte folk. Det er viktig å skille sak og person.

Les også

 1. Nordlie snakker ut på TV 2 i kveld

 2. Henning Berg ut mot Nordlie-sparkingen

 3. Henvendelser til Nordlie

 4. Nordlie aktuell for TV2

 5. Nordlie ikke spurt om RBK-jobben

 6. Nordlie aktuell for utlandet

 7. Nordlie fornøyd med løsningen

 8. &ndash; Familien har vært utrolig

 9. - Utslitt støtteapparat

 10. Kjørt i senk av ekstreme treningsdoser

 11. - Media skaper press

 12. - Tusen takk, Tom!

 13. Nordlie gikk rett i dekning

 14. Nordlie sparket i Start

 15. Her er eks-trenerens karriere i Start

 16. Derfor fikk Nordlie sparken

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt11003033
2Viking11003123
3Molde11002023
4Rosenborg10101101
4Vålerenga10101101
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien