Fotball

Møller Dæhli om skademarerittet: - Det har vært vanskelige tider med veldig mye motgang

Halvannet år etter forrige landskamp er Mats Møller Dæhli tilbake på A-landslaget.

Mats Møller Dæhli i aksjon for Norges U21-landslag. Nå er han tilbake på A-landslaget som møter Tsjekkia i VM-kvalik neste fredag. NTB Scanpix

 • Kjetil Flygind

Få var vel mer fornøyd med torsdagens landslagsuttak enn Mats Møller Dæhli.

Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard startet begge EM-kvalikkampen mot Kroatia i mars 2015. NTB Scanpix

Torsdag kom gladmeldingen: Oslo-gutten er tilbake på A-landslaget, over halvannet år etter forrige kamp. 21-åringen har slitt seg gjennom et skademareritt som aldri så ut til å slippe taket.

Les også

Dæhli tilbake i varmen etter skademarerittet - Ødegaard utelatt igjen

Men i sommer og videre utover høsten har midtbanespilleren fra Freiburg sakte, men sikkert jobbet seg tilbake.

— Det er veldig, veldig gøy å være tilbake. Jeg er stolt over å være tilbake i A-landslagstroppen, sier Møller Dæhli til Aftenposten.

Alt for Norge

Han fikk 61 minutter i 5-1-tapet for Kroatia i Zagreb i mars 2015. Da hadde kneproblemene allerede begynt å melde seg. Siden fulgte opptrening, tilbakeslag, opptrening og nye tilbakeslag.

Det hele endte med operasjon for et år siden. Det hjalp. Nå er teknikeren klar for å hjelpe Norge igjen.

Mats Møller Dæhli scoret sitt første landslagsmål da Norge slo Malta på bortebane høsten 2014. NTB Scanpix

— Jeg skal gi alt for Norge, slik jeg alltid gjør. Og forhåpentligvis bruke ferdighetene mine til å hjelpe laget. Jeg har mange gode minner fra landslaget, sier Møller Dæhli på telefon fra Tyskland.I høst har han spilt for U21-landslaget. Men nå løftes han opp igjen på A-landslaget. Og han blir ikke med til Berlin, hvor landslagssamlingen starter mandag, før det bærer videre til Praha onsdag, som turist.

— Sannsynligheten for at han får spilletid er relativt stor, selv om jeg ikke vil forskuttere noe endelig. Det er uansett gledelig at han er tilbake for fullt. Han var en av våre beste spillere før han ble skadd i venstrekantrollen. Der ønsker vi ham med nå, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo da han offentliggjorde troppen på Ullevaal torsdag formiddag.

Les også

Langet ut mot Høgmos uttak i høst - nå er han tilbake i troppen

— Forsøkt å være positiv

For Møller Dæhli har veien tilbake vært lang.

— Ja, det kan man si. Det har vært vanskelige tider. Veldig mye motgang. Da er det gøy når man får utvikling, får trent og spilt kamper, slik jeg har fått i høst. Det har vært deilig.

- Er det perioder underveis i skadeperioden du har tenkt "var det sånn det skulle ende"?

— Jeg har forsøkt å være positiv hele veien. Jeg føler jeg har klart å håndtere det på rett måte etter hvert, da jeg skjønte at jeg måtte bruke tid. Da jeg aksepterte det, var det lettere å ta den tiden jeg faktisk trengte.

Lærte mye

Møller Dæhli gikk fra spill i Lyn og Stabæk til Manchester Uniteds akademi. Ole Gunnar Solskjær hentet ham tilbake til norsk fotball og Molde. Men der ble han ikke lenge. For da Solskjær ble manager i Cardiff, tok han med seg den dribleglade unggutten til Wales.

Derfra gikk turen til Freiburg i Tyskland. Så kom kneproblemene snikende.

- Har du lært noe av den motgangen du har vært gjennom?

— Jeg har lært veldig mye om meg selv. Når du først blir skadet, så må du prøve å få noe ut av det. På de feltene man kan. Man må bli bedre fysisk, sterkere, sterkere mentalt. Det er mange måte rå jobbe med seg selv på.

- Hva var den største utfordringen underveis?

— Det å hele tiden få tilbakeslag. Fra jeg fikk dette i februar 2015, har det på veien vært sånn at jeg nesten har vært skadefri, så jeg fikk jeg tilbakeslag. Da gikk det to-tre måneder på å trene seg opp igjen, kanskje spille en kamp, så få nytt tilbakeslag. Så ute i seks måneder. Det har vært tungt å føle at man nesten er tilbake, så bli skadet igjen.

Les også

U21-treneren vil ikke love Selnæs startplass

Takker U21-laget

Sommeren 2015 var han mye i Oslo og trente mye sammen med landslagets fysioterapeut Thomas Ødegaard. I håp om at han skulle slippe operasjon. Men til slutt måtte han under kniven.

Mens A-landslaget møter Tsjekkia, møter U21-landslaget Serbia til første kamp i playoff til EM neste sommer. Møller Dæhli er ikke i tvil om at han foretrekker å være på A-landslaget. Men:

— Det er litt kjipt ikke å få vært med der. Men samtidig er jeg utrolig takknemlig for at jeg har fått bidratt og bygget meg opp med U21-landslaget i høst. Det har vært fantastisk å spille der.

Men nå er det A-landslaget som gjelder for Mats Møller Dæhli.

 1. Les også

  Høgmo om presset: - Jeg er blitt evaluert i 25 år, det er noe jeg bare må leve med

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Landslagsspilleren har en hobby som skiller seg ut

 2. FOTBALL

  «Alle» krever at Dæhli starter for Norge. Selv har han fått beskjed om å tro mer på seg selv.

 3. FOTBALL

  Norsk landslagsspiller sendes vekk fra Bundesliga-klubb

 4. FOTBALL

  Allerede før denne historiske dagen fikk Ødegaard en Facebook-beskjed fra Møller Dæhli

 5. FOTBALL

  Dæhli tilbake i varmen etter skademarerittet - Ødegaard utelatt igjen

 6. FOTBALL

  Dæhli var Norges beste mot Tsjekkia. Nå flyttes han til U21-landslaget