Fotball

RBK-årsmøte: Slik skal man ta vare på de 65 millionene på sparekontoen

Dersom RBK skal fortsette å ha like høy omsetning som i 2016, må klubben være i et gruppespill i Europa minst tre ganger i løpet av seks år.

65 millioner på bok - og det vokser: Kåre Ingebrigtsen, Stig Inge Bjørnebye og Tove Moe Dyrhaug skal svare på spørsmål fra medlemmene under RBK-årsmøtet torsdag kveld.
  • Ole K. Sagbakken

Det kommer frem i en utregning klubben har gjort, etter et år som ga voldsomme plusstall i regnskapene.

En omsetning på 240 millioner kroner. 38 millioner i pluss. Og 65 millioner på bok. Det er fasit på Brakka etter «the Double-året» 2016.

Dette er imidlertid millioner som daglig leder Tove Moe Dyrhaug er krystallklar på at må brukes fornuftig i årene som kommer.

– Ja. Vi har fortsatt sparetiltak i RBK. Det er fortsatt slik at vi snur steiner. Stillinger som blir borte blir ikke automatisk erstattet, og vi har satt bort driften av både konferansesenteret og Rosenborg-shopen. vi har ett hovedprodukt, og det er laget. Så er vi både et lag på banen og ett utenfor for å få til dette best mulig, eksemplifiserer hun overfor Adresseavisen.

Les også

  1. Slik blir det nye RBK-styret

  2. RBK tjener store penger igjen - sjekk overskuddet

Salgene ikke medregnet

Torsdag er det årsmøte i Rosenborg, et årsmøte som ser ut til å bli langt roligere enn i årene hvor underskuddene var som størst for om lag ti år siden.

Hovedårsakene er den sportslige suksessen og den klart bedrede RBK-økonomien etter at Moe Dyrhaug og co. begynte å rydde opp i 2012.

Torsdag kveld vil den daglige lederen presentere et overskudd i konserndriften på snaue 45 millioner (årsresultatet er 38 mill.). Hun vil også ha svar til medlemmene om hvordan klubbens 65 likvide millioner, som Adresseavisen presenterte i forrige uke, skal forvaltes best mulig. En sparekonto som ikke er berørt av vinterens spillerkjøp. Men hvor heller ikke salgene av Christian Gytkjær, Jonas Svensson og Hólmar Örn Eyjólfsson er regnet inn. Salg som etter Adresseavisens utregning ligger på om lag 45 millioner.

Varige verdier

De 65 millionene i banken ligger der også etter at klubben i fjor brukte 26 millioner på å ruste opp stadion. Det ble lagt nytt gress både på hovedbane og treningsbane, det ble satt inn nye seter i svart og hvitt, nye storskjermer er plassert og det ble innført et nytt system for adgangskontroll. 

Fredag skrev Adresseavisen at en del av disse utgiftene vil bli skrevet ned over tid. Men nå kan Moe Dyrhaug opplyse om at klubben brukte 25, 7 millioner på «varige verdier» i 2016 alene.

– Det var investeringer vi måtte ta etter ti-femten års slitasje, og som vi hadde økonomiske muligheter til å ta. Storskjermene var for eksempel 20 år gamle, og utbedringene av banedekket er slikt vi ser på som varige investeringer for fremtiden, sier Moe Dyrhaug.

Les også

Nå mener Bruttern at Rosenborg er klare for Europa

Spist opp to ganger

Da den voldsomme RBK-formuen ble spist opp i årene etter mesterligaeventyret (til og med 2002) – og hvor nye mesterligamillioner ble borte i 2008 – handlet dette i stor grad om spillerkjøp. RBK hadde slitt sportslig i 2005, gjorde det på nytt i 2007 og 2008, og for å ta tilbake hegemoniet ble det sprøytet inn millioner i stallen.

Moe Dyrhaug satt den gang som arrangementssjef, og var ikke i RBKs ledergruppe. Hun kom inn som konstituert daglig leder i november 2011, og er glad i dag hun ikke visste «hvordan det faktisk sto til» da hun takket ja til den oppgaven.

Det endte i mye omtalte sparetiltak, som blant annet reduserte arbeidsstokken betraktelig. I dag er Moe Dyrhaug fremdeles arrangementssjef i tillegg til å være daglig leder.

Les også

Rosenborg lover Spalvis-avklaring og innrømmer at de jakter flere spillere

Ett år for tidlig

I 2016 hadde RBK samlede driftsinntekter på 241 millioner. Det er over 80 millioner mer enn budsjettert. Skal RBK fortsette å klare å omsette på samme nivå – uten å gå i minus – forteller Moe Dyrhaug at klubben må komme seg til et gruppespill i Europaligaen tre av seks sesonger.

– Da vi røk ut for Austria Wien, ble vi spurt om hva det betydde økonomisk. Allerede da visste jeg at vi kom til å gå med et kjempestort overskudd i 2016, slik at vi ikke følte på noen økonomisk press ved å ryke ut. Vi budsjetterer ikke med penger vi ikke har, og justerer oss etter virkeligheten, sier hun – og fortsetter:

– Vi hadde for eksempel ikke regnet med så stor suksess i 2015, som vi fikk. Ut fra spådommene i 2012, da sparetiltakene ble satt i kraft, kom 2015-suksessen «ett år for tidlig». Men om vi skal fortsette å drive slik vi gjør i dag, må vi være ærlige på at vi ikke klarer oss uten Europa. Vi har regnet på at vi må være i et gruppespill i tre av seks sesonger.

– Og hvis det ikke går?

– Da må vi justere budsjettene ned. Vi kan ikke budsjettere med penger vi ikke har.

Les også

Her har Rosenborg-speideren finsiktet spillere siden i fjor høst

– Hva skyldes at RBK tjener så mye penger igjen?

– Vi har klart å holde partnerinntektene stabile, tross færre ansatte i administrasjonen. Så har vi fått tilbake et stort engasjement i Trøndelag, blant annet gjennom satsingen «hele Trøndelag på kamp». Vi har att gode billettinntekter og et snitt på 18 000 tilskuere den siste tiden. Vi har også klart å vise nøkternhet, selv om vi ikke har bremset hele veien. Vi har gasset, også, sier hun – og legger til:

– Så er det ingen tvil om at mye skyldes sportslig suksess.

Flere i junioravdelingen

Den daglige lederen smiler når hun blir konfrontert med «gass og brems»-uttalelsene. Vinteren viser nemlig at RBK har solgt spillere for store penger, og kjøpt adskillig rimeligere. Adresseavisens utregninger viser for eksempel at duoen Birger Meling og Vegar Eggen Hedenstad har kostet om lag 12 millioner.

Men samtidig:

– Det er ingen hemmelighet at vi kanskje får på plass en spiss før vi stenger butikken. Det kan bli et bra kjøp på slutten her, smiler hun.

NB! Der RBK brukte snaue 26 millioner på «varige verdier» i 2016, justerer man tallet ned i 2017, nettopp for ikke å gape over for mye. Det vil bli brukt penger på utbedringer av «lillebanen» på treningsfeltet, og også noen VIP-arealer inn på stadion og nytt kjøkken på Brakka. Ellers vil det bli økt satsing på Salmarakademiet, som får to nye stillinger fra 2017.

Les mer om

  1. Rosenborg BK