Fotball

Fra 3. divisjon til Europaliga på to og et halvt år: - Helt fantastisk

For to og et halvt år siden spilte han i 3. divisjon. Nå er Petter Strand (21) tatt ut i troppen mot Sevilla.

Strand-liv: Petter Strand storkoser seg på sin første treningsleir i Dubai. Tirsdag debuterer han trolig mot IFK Göteborg.
 • Trond Hustad
  Trond Hustad
  Rbnett

Dubai : Petter Strands lynkarriere i norsk fotball er en kuriøs historie. Han er studenten som ble Molde-proff i løpet av to og et halvt år. I september 2013 spilte Strand sin siste 3. divisjonskamp for Tertnes. Neste uke kan han komme på banen i 16-delsfinalen i Europa League borte mot Sevilla.

– Det har gått fort. Men det er jo dette jeg har drømt om siden jeg var liten gutt. Det er bare helt fantastisk, sier 21-åringen til Romsdals Budstikke.

Spurte om lov

Strand begynte å spille fotball som fireåring og ble i moderklubben Tertnes til han var 19. Uten å bli oppdaget av Brann. Han spilte 3. divisjon fram til september 2013. Da ble han utlånt til Fyllingsdalen og spilte fem kamper i 2. divisjon.

– Jeg flyttet til Sogndal for å studere idrett på sommeren, og pendlet hjem til Bergen for å spille kamper. Jeg kjente til Tom Mangersnes som var assistent i Sogndal og spurte om jeg fikk lov til å trene med dem, forteller Strand.

Men først måte han trene med andrelaget til Sogndal i seks måneder. Da han til slutt fikk sjansen på A-laget i januar gikk han rett inn på laget. De to neste sesongene spilte han 29 kamper i eliteserien og 26 kamper i 1. divisjon.

– Spesiell karriere

I januar var han på Gran Canaria med Sogndal, men avbrøt treningsleiren da tilbudet fra Molde kom på bordet.

– Jeg reiste rett til Molde for medisinsk test og personlige forhandlinger, sier Strand, som signerte en kontrakt ut 2018-sesongen. Da fikk han også vite at Molde forsøkte å hente ham i fjor sommer, uten at klubben ble enig med Sogndal om betingelsene.

– Det er jo en litt spesiell karriere jeg har hatt så langt. Jeg var aldri aktuell for Brann, men har alltid følt at jeg kunne bli god nok. Jeg spilte mot tidligere eliteseriespillere og mente at jeg holt minst samme nivå. Så jeg måtte bare vente på muligheten, sier 21-åringen og smiler.

Nå konkurrerer han med etablerte «MFK-stjerner» som nylig har slått lag som Ajax, Fenerbahce og Celtic.

– Det er et bedre nivå enn jeg er vant til på treningene, men jeg blir bare løftet opp av å spille med så mange gode spillere. Tempoet i Sogndal var veldig høyt, den største forskjellen er ballsikkerheten. Molde-spillerne er utrolig gode til å holde på ballen og treffe med pasningene.

Allsidig

Strand ble ankelskadet i desember og legene fryktet at leddbåndet hadde røket. Skaden viste seg å være mindre alvorlig, og unggutten har vært i full trening i januar. Nå har han fått plass i bruttotroppen Ole Gunnar Solskjær har registrert til de to kampene mot Sevilla.

Les også

Solskjær må vrake flere profiler til kampene mot Sevilla

– Det er gøy bare å få være med i troppen, og jeg kommer til å vente på svaret i spenning. Jeg har muligheten til å kjempe meg til en plass borte mot Sevilla. Det ville vært en stor opplevelse å spille Europa League, sier Strand, som fortsatt ikke vet om han blir en av de 18 spillerne som kommer med i selve kamptroppen.

Bergenseren kan bekle alle posisjoner på høyresida; back, kant og indreløper. Det betyr at han konkurrerer med flere av kameratene fra U21-landslaget.

– Jeg kjenner både Erik (Hestad), Sander (Svendsen) og Moi (Elyounoussi) fra før. Den jeg har hatt mest kontakt med er Fredrik (Aursnes). Vi er romkamerater på landslagssamlingene, og forhåpentligvis blir det plass til oss begge på banen utover i sesongen, sier Strand.

Les om nattens store hendelse:

Les også

 1. Slik var det spektakulære Superbowl-showet

 2. Peyton Manning ble tidenes eldste vinner. Nå legger han trolig opp

 3. Forsvaret avgjorde Superbowl: - Jeg er så stolt

 4. Ekspertene vurderer RBK og Molde etter salgene: - Vil ta for lang tid å sette sammen Solskjærs «nye Molde»

 5. Molde vil ikke selge Forren før sommeren

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. FK Fyllingsdalen
 3. Sogndal
 4. Molde FK
 5. Sevilla FC