Fotball

Stjernen ble grovt hetset. Svaret hans har satt i gang en stor rasismedebatt.

Engelske medier går nå i seg selv etter at Raheem Sterling ble utsatt for rasisme.

Raheem Sterling satte i gang en stor debatt i engelske medier etter at han ble utsatt for grov rasisme i helgen.
 • Odd Inge Aas
  Journalist

Lørdag tok Liverpool over tabelltoppen i Premier League fra Manchester City, men det er en helt annen sak som har vært det store samtaleemnet i Fotball-England etter helgens runde.

En Chelsea-supporter er under etterforskning av politiet for det som på TV-bildene så ut til å være grov, rasistisk hets av City-spiller Raheem Sterling i toppoppgjøret på Stamford Bridge. Chelsea har nå utestengt fire supportere etter hendelsen, ifølge BBC.

Søndag gikk Sterling ut på Instagram og argumenterte for at deler av engelsk presse er med på å bygge opp under rasisme med måten de dekker spillere med minoritetsbakgrunn.

Det er bare en uke siden Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang fikk et bananskall kastet etter seg i byderbyet mot Tottenham.

Sterling har lenge vært en hakkekylling for tabloidene. Nå har han satt i gang en større debatt i engelske medier.

I Sky Sports Monday Night Football fortalte Gary Neville om en samtale med Sterling under EM i 2016. Neville var da assistent for England. Sterling tok opp måten han var fremstilt i mediene før og under mesterskapet. Fra tribunene kom det tilrop og av og til buing mot ham. Etter Englands fiasko mot Island ble alt verre.

– Jeg har aldri hørt maken til det språket som ble brukt mot ham, og jeg har levd tett på spillere som David Beckham og Wayne Rooney, sier Neville.

The discussion between @DavidJonesSky, me and @Carra23 on @sterling7 https://t.co/5UJp7ORphu

Han sier at kritikken kunne være veldig tøff også mot den eldre stjerneduoen, men at de ble trykket til fansens bryst på en helt annen måte da de gjorde det bra enn hva spillere med minoritetsbakgrunn opplever.

– Spillere som Sterling og Ashley Cole blir ikke hyllet på samme måte, sier Neville. Han la til at Cole nærmest er som en flyktning og regne på grunn av hets i hjemlandet. Venstrebacken spiller nå i amerikanske LA Galaxy.

Jamie Carragher sa i samme program at han mener mediedekningen av Sterling har rasistiske undertoner.

 • I denne Twitter-tråden kan du se en rekke oppslag som har vært om Sterling:
[Thread] a selection of times when our national press have chosen to run stories on Raheem Sterling. 1. The one w … https://t.co/OJnWwCOvOO

Mer rasisme de siste årene

En av Englands mest anerkjente fotballskribenter, Henry Winter i The Times mener Sterling får så mye hets på grunn av hudfargen. Han mener mediene nå må gå i seg selv. Winter mener det er udiskutabelt at enkelte i mediene og på tribunene har problemer med en rik, svart fotballspiller.

Den engelske spillerforeningen (PFA) har gått ut med støtte til Sterling. De mener at han fremstilles på en annen måte enn kollegene på grunn av hudfarge. PFA sier at dette er med på å bygge opp under rasisme inne fotballen. Organisasjonen har fulgt med på dekningen av Sterling over en periode.

Organisasjonen Kick it out meldte nylig at antallet hendelser hvor rasisme eller homofobi er rapportert på engelske baner sist sesong steg for sjette år på rad.

De noterte da 520 slike hendelser, det var 11 prosent opp fra året før.

Raheem Sterling jubler for scoring mot Spania i Nations League tidligere i høst.

Collymore ser mørkt på fremtiden

Tidligere landslagsspiss Stan Collymore skriver i The Guardian at selv om mediene nå tar opp rasisme i fotballen og samfunnet, så frykter han likevel at det er lite som vil endre seg.

Det gjør aldri det, mener den tidligere landslagsspissen, som argumenterer med at etter Brexit-avstemningen så føler mange seg fri til å være åpent rasistiske.

Han frykter at hvite middelklassejournalister, som nå har uttrykt sin støtte til Sterling, vil ha glemt temaet om kort tid.

Tidligere Daily Mail-redaktør Piers Morgan er blant dem som har argumentert for at behandlingen av Sterling ikke har rasistiske undertoner. Han mener den ikke skiller seg ut fra den Rooney, Beckham og andre hvite spillere har fått tidligere.

Colin Kaepernick satte i gang en stor debatt i USA da han nektet å stå under den amerikanske nasjonalsangen.

Sammenlignet med Kaepernick

Andre trekker nå en parallell til «knele-demonstrasjonene» som har vært i amerikansk idrett de to siste årene.

Quarterback Colin Kaepernick fikk enormt med oppmerksomhet da han knelte under nasjonalsangen i protest mot behandlingen av svarte i det amerikanske samfunnet.

En rekke spillere fulgte senere opp, og saken tok for alvor fyr da president Donald Trump ba om at spillerne som nektet å synge nasjonalsangen måtte utestenges.

Premier League

SVUTMP
1Chelsea139313152630
2Manchester City139222772029
3Liverpool1384139112828
4West Ham United137242416823
5Arsenal137241517-223
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Raheem Sterling
 2. Premier League
 3. Manchester City
 4. Rasisme