Kroatene bråker for å bli kvitt sjefene

Supportere som ønsker at eget lag skal ut av EM er ekstremt. Men det er tilfellet med Kroatia nå.

Kroatiske fotballsupportere kastet bengalske lys i sluttminuttene av EM-kampen mot Tsjekkia. Nå kan Kroatias fotballforbund bli straffet.
  • Erlend Nesje

PARIS: Husker du Davor Suker på 90-tallet?

Han med den lekne klippen over Peter Schmeichel i EM 1996. En av verdens beste spisser som kronet sin karrière med å bli VM-toppscorer da Kroatia vant bronse i Frankrike i 1998.

Les også

UEFA åpner sak mot Kroatia og Tyrkia etter tribunebråk

Suker som forræder

Nå er Suker tilbake i Frankrike i et mesterskap. Ikke lenger som den fotballguden han en gang var. Mer som en forræder. Som fotballpresident for Kroatia.

Davor Suker (rødringet) på tribunen under EM.

På tribunen i Saint-Étienne satt Davor Suker fredag kveld sammen med sin visepresident Zdravko Mamic. De så sitt kroatiske landslag gå mot sin andre seier av to mulige i EM. Kroatia noen minutter før slutt mot Tsjekkia så ut til å kunne nå langt i EM.På tribunen var det også supportere som hadde reist til fotball-EM med ett mål: Å fjerne Suker og Mamic. Rett før slutt kastet de flere bengalske lys på banen, det var slåssing, det var scener vi ikke vil se på en fotballkamp.

Les også

Kroatias landslagstrener: - Disse folkene er ikke fans, de er sportsterrorister

Planlagt på forhånd

Men det som kunne minne om en tankeløs handling som en følge av høyt alkoholkonsum, var alt annet enn det. Det var planlagt ned til minste detalj.

Supporterne ønsket å skade de to herrene i dress på VIP-tribunen. For å bli kvitt dem. De ønsket å ødelegge for Kroatias landslag. Alle midler tas i bruk.

Ekstreme supportergrupperinger og steile fronter er ikke av nyere dato. Men akkurat i EM ser Bad Boys Blue (Dinamo Zagreb) og Torcida Split (Hajduk Split), til daglig bitre fiender i den kroatiske ligaen, ut til å ha et felles mål i kampen mot toppene.

Davor Suker er fotballpresident og etterforsket for korrupsjon. Zdravko Mamic er visepresident og tidligere klubbdirektør i Dinamo Zagreb. De med god kjennskap til kroatisk fotball mener det er han som egentlig styrer alt i kroatisk fotball og at Suker lar ham få lov til det.

Kroatiske supportere har ført en lang kamp mot Mamic, som ble arrestert i november i fjor på grunn av tvilsomme overganger i Dinamo Zagreb. Men han ble ikke dømt for beskyldningene om å ha gjort underslag i perioden 2008–2015. Zdravko Mamic ble også arrestert i juli i fjor, beskyldt for å ha unnlatt å betale skatt da Dinamo Zagreb solgte Luka Modric til Tottenham (2008) og Dejan Lovren ti Lyon (2010).

Mamic gikk av som Dinamo-direktør i februar, men det hevdes at han fortsatt trekker i trådene på bakrommet.

Kaotisk liga

Den kroatiske ligaen er i en elendig forfatning. Det er stadige beskyldninger om kampfiksing, korrupsjon, kampfiksing og ulovlige spillerkontrakter. Og like ille: Rasisme og supportervold.

I tillegg har du nord-sør-konflikten, den mellom Zagreb og Split. Rivaliseringen mellom de to byenes klubber og at det kroatiske forbundet prioriterer hovedstaden fremfor Split i tildelingen av landskamper.

Listen over kontroverser er uendelig. Og Mamic knyttes til dem alle. Også at han ansatte landslagssjef Ante Cacic i oktober, for på den måten å kunne påvirke laguttak. At han kunne få flest mulig spillere med røtter i Dinamo Zagreb på laget.

Kroatia har noen fantastiske fotballspillere. Men bortsett fra det kan fotballen i nasjonen oppsummeres med ett ord: Kaos.

Supporterne har hatt protester på den ekstreme måten både i hjemlig liga og i landskamper.

UEFA skal etterforske

I november 2014 ble EM-kvalifiseringskampen mellom Italia og Kroatia på San Siro avbrutt etter uro og kasting av bengalske lys på banen.

Kroatia ble dømt til å spille for tomme tribunen. I juni i fjor kom Italia til Split for å møte Kroatia i den samme kvalifiseringen. Da ble det risset et hakekors på gressteppet.

Nå ble det altså kastet bluss på banen i EM. Det er all grunn til å tro at alle disse tre har en sammenheng: Å få først og fremst Zdravko Mamic, men også Davor Suker bort fra makten.

Nå har UEFA bestemt seg for å åpne sak mot Kroatia. En dom er ventet mandag.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: