Fotball

Braaten: - Har kost meg på sidelinjen de siste månedene

Vålerengas Daniel Braaten (32) er fortsatt sulten på landslagsspill. Hvis Per-Mathias Høgmo trenger ham.

De tidligere Skeid-guttene Morten Berre og Daniel Braaten sammen på Vålerenga-trening på La Manga. Kjetil Rekdal forventer mye av nysigneringen Braaten.
  • Kjetil Flygind

LA MANGA (Aftenposten): Etter over et halvt år uten klubb og kamptrening, ble Oslo-gutten Daniel Braaten i helgen enig med VIF om en ettårskontrakt.

I Kjetil Rekdals hardtsatsende VIF blir 32-åringen en viktig mann med sin rutine og sine kvaliteter. Mandag ettermiddag ankom han norsk fotballs vinterbase på den spanske østkysten, sammen med resten av Vålerenga-laget. Ti og et halvt år etter at han forlot Oslo-fotballen til fordel for Rosenborg, Bolton, Toulouse og FC København.

— Det er alltid stas for en Oslo-gutt å representere hovedstaden, så dette blir fint. Og tøyet er nytt og fint, også. Dette blir bra, sa Daniel Braaten på sedvanlig «Braaten-vis»til Aftenposten etter lagets første trening på spansk jord i 2015. ## - Det blir knalltøft

Rapportene fra Valle forteller om en Braaten i godt humør, i god fysisk forfatning og ifølge trener Kjetil Rekdal virker han å være påskrudd.

God stemning på VIF-trening.

— Dette blir en spennende tid. Det er mange gode unggutter her, som er på vei opp og frem. Det blir knalltøft å spille i Tippeligaen igjen. Stort sett vanskelig i hver match. Men det er bare fotball. Det blir gøy. Inntrykket av Rekdal er også bra. Det er en mann som har vært med på en del, sier Braaten. - Når bestemte du deg for at det var i Vålerenga du ville fortsette karrieren?

— Jeg har trent med gutta en god periode nå i vinter. I tillegg har jeg vært innom et par ganger tidligere også.

Etter at kontrakten med Ståle Solbakkens FCK i Danmark gikk ut ved sesongslutt sist vår, har Braaten gått klubbløs. Han har ventet på at tilbudet fra utlandet skulle dukke opp. Han har trent med gamleklubben Skeid og med svenske Hammarby. I helgen kom han til enighet med Vålerenga.

Så sent som i mai spilte han landslagsfotball for Norge. Men siden har det vært stille. Både på klubb og landslag.

— For min del har jeg kost meg på sidelinjen de siste månedene, og det har gått ganske greit det, altså. Men så klart – klarer jeg å bli god nok for landslaget igjen, så er det et pluss.

- Kan det friste med en EM-tur hvis Norge kvalifiserer seg?

— Jeg sier nok ikke nei hvis Høgmo ringer, er du gal, sier Braaten.

Rekdal: - Daniel skal få hjelp

Ettårskontrakten med VIF gjør at Rekdal & co. får en etter hvert rutinert mann inn i troppen som inneholder en del ungt, og noe gammelt. Og det forventes at Braaten skal være med og bidra.

— Ja, det gjør det. Vi forventer at han skal være med og bidra slik vi vet han kan på sitt beste. Og vi skal hjelpe han med det. Vi må sørge for at han får den kamptreningen han trenger før seriestart, at han får gode treninger med konkurranse, slik at han kommer seg opp på nivået han har inne. Daniel har trent veldig bra i januar. Han virker sulten, er i godt humør og bidrar i gruppa. Det er bra. Dette er en solid forsterkning for oss, med rutinen og kvalitetene han har, sier Rekdal.

Daniel Braaten er klar for å vise hva han kan i Vålerenga.

Rekdal vet godt hva Braaten står for. Det fikk han selv smake så altfor godt under NM-kvartfinalen mellom VIF og Skeid på Ullevaal i 2003. Datoen er 27. august, og 1.-divisjonslaget ydmyket Rekdal & co. på eget gress. Foran snaut 9.000 tilskuere på Ullevaal ledet Skeid 2-0 da Braaten plukket fra Rekdal ballen. Han gikk seirende ut av duellen med VIF-keeper Øyvind Bolthof, og satte inn 0-3.— Det var gammel mot ung, flirte den da 21 år gamle Braaten. Som spilte sammen med Daniel Fredheim Holm i Skeid-drakt den gang. Nå gjenforenes de. Eneste gjenværende VIF-spiller fra laget den som tapte mot Skeid? Morten Berre, så klart.

- Hvordan påvirker denne episoden forholdet mellom Braaten og Rekdal i dag?

— Dette har jeg fortrengt, sier Rekdal og flirer.

— Det er noen fine minner fra gamle dager, sier Braaten.

— Jeg vil se deg gjøre det der igjen, roper Rekdal.

Kapteinen imponert

Christian Grindheim kjenner Braaten godt gjennom landslaget. VIF-kapteinen er imponert over det han har sett av 32-åringen i vinter.

— På sitt beste får vi en spiller som kan herje i Tippeligaen. Basert på at han ikke har spilt fotball på seks måneder er han i overraskende god form. Han henger ikke etter hverken fotballmessig eller på løping. Han mangler sikkert litt kamptrening. Men uansett er dette en spiller som kan finne på det utroligste. Vi vet alle hva han er god for på sitt beste, og det er en fin fyr å få i gruppa. Når han bestemmer seg for ting er det ingen som kan stoppe ham, sier Grindheim.

Jarl Torske, Per-Mathias Høgmos assistent på landslaget, er på La Manga og skal se nærmere på Vålerenga i løpet av oppholdet. Til Aftenposten forteller han at Braaten skal følges tett.

— Det blir spennende å se Daniel. Han var inne så sent som i mai, men etter det har det vært stille. Vi er spente på ham. Han kan plutsleig finne på å prestere veldig bra. Han har jo fysikk så det holder. Daniel er en vi skal følge tett med på, sier Torske.

Daniel Braaten er bare en av flere forsterkninger i VIF-laget før denne sesongen. Fra før er Kjetil Wæhler og Jonatan Tollås på plass, mens den 20 år gamle islendingen Elías Már Ómarsson ble klar forrige uke. I tillegg er stortalentet Sander Berge (16) også klar for VIF. Men VIF er ikke ferdighandlet. En spiss, et soleklart førstevalg på topp etter at Vidar Örn Kjartansson ble solgt til Kina for 20 millioner kroner, har nå førsteprioritet på Valle.

PS! Av spillerne i VIF-troppen er det kun André Muri (hodeskade) og Rasmus Lindkvist (småskadet) som ikke er med til La Manga. Ivan Näsberg og Sander Berge trener med sine respektive landslag som også er på La Manga.

Les også

  1. Jan Gunnar Solli: - Dette blir neppe mitt siste eventyr

Les mer om

  1. Forsesong
  2. Daniel Braaten
  3. Vålerenga Fotball