Fotball

Semb: – Et perfekt resultat med tanke på veien videre

Maren Mjelde limte ballen i krysset og sikret poeng for Norge etter glimrende annen omgang.

 • Odd Inge Aas
  Journalist

Maren Mjelde bommet på straffe i åpningskampen, men gjorde det godt igjen mot Tyskland. En svært viktig scoring. Berit Roald / NTB scanpix

NORGE-TYSKLAND 1-1 (0-1): LANDSDOWNE STADIUM: Aldri har klisjeen «lime ballen i krysset» passet bedre enn på frisparket fra Maren Mjelde som sikret et meget sterkt norsk poeng mot Tyskland i Ottawa.

— Jeg er glad for at jeg fikk det ut i dag og spesielt mot Tyskland. Jeg har øvd mye på det den siste måneden, sier en meget fornøyd målscorer i intervjusonen etter kampen.

Etter den enkle 4-0-seieren mot Thailand i åpningskampen var dette testen som skulle vise om vi har lov til å håpe at Norge skal melde seg inn i medaljekampen i VM.

Les også

Mykjåland etter Tyskland-kampen: - Viser at vi kan være på høyde med de beste

De første 40 minuttene ble det Even Pellerud kalte «et mareritt». Tyskland ledet etter en tidlig keepertabbe, og absolutt ingenting ved det norske spillet stemte. Motstanderen var mange klasser bedre.

— Vi kunne blitt spist levende, sa landslagssjefen.

Maren Mjelde jubler for scoring. Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Et par muligheter like før pause ga likevel et lite håp om norsk bedring, og det var et totalforvandlet norsk lag som gikk til verket i solsteken etter pause.Anført av Ada Hegerberg og Isabell Herlovsen kriget det norske laget seg inn i kampen, og fikk med seg et oppløftende resultat mot gruppefavoritten.

— Det er utrolig deilig å få 1-1 mot en av de største VM-favorittene, sier Even Pellerud.

– Et perfekt resultat med tanke på veien videre, sa Nils Johan Semb i NRKs VM-studio.

Les også

Skyllebøtte forvandlet Norge: - Holdt en tordentale han ikke har hatt på 16 år

Tidlig keepertabbe

Tyskerne gikk rett i strupen på det norske laget fra start, og det var bare spilt 17 sekunder av kampen da de røde sendte av gårde sin første avslutning.

Etter fire minutter måtte Ingrid Hjelmseth gjøre sin første redning for ettermiddagen. Hun hadde ingen problemer med skuddet fra Leonie Maier, men fikk større problemer minuttet senere.

Langskuddet fra en upresset Dzsenifer Marozsan var ikke bedre enn at Hjelmseth burde holdt ballen eller greit skjøvet den ut av farlig sone. I stedet gikk den fra hånden, via kneet og rett på sølvfat til Anja Mittag.

Den nysignerte PSG-angriperen takket for maten og vippet ballen enkelt over keeper og i mål.

Mye upresist spill

Fotball-VM for kvinner 2015, Canada. Norge - Tyskeland. Norge jubler etter 1 - 1 målet av Maren Mjelde i kampen mellom Norge - Tyskland på Lansdowne Stadion, torsdag. Berit Roald / NTB scanpix

Keepertabben innledet en fortvilende periode for det norske laget. Tyskerne inviterte det norske laget til å starte spillet sitt bak fra forsvaret.Så satte de imidlertid inn et høyt press som gjorde at det norske laget gang på gang spilte på seg brudd i farlige situasjoner.

Oppspillerne fra midtstopperduoen Marita Skammelsrud Lund og Maria Thorirsdottir minnet mer om pelmende klareringer. Enten så var oppspillene upresise og svake, eller så var timingen med angriperne som skulle ta dem i mot fraværende.

Frustrasjonen spredte seg i det norske laget.

Det var ventet at det norske laget skulle bli løpende mye etter tyskerne, men de hvite gjorde det ikke enklere for seg selv med å være så upresise.

Solveig Gulbrandsen, som var satt ut av laget etter en god åpningskamp, sa etter kampen at hun nesten var glad for at hun var på benken og slapp og løpe så mye etter ute på banen.

Etter 24 minutter kom det første skikkelige norske angrepet. Kristine Minde ble spilt fri på høyresiden, men innlegget fant ikke Isabell Herlovsen. Minutter senere satte Lene Mykjåland opp Ada Hegerberg på en ny god kontring, men fra venstrekanten var Lyon-spissen litt for upresis i gjennomspillet mot Herlovsen.

Norge levde farlig da de lot Alexandra Popp gå opp alene på en heading etter 28 minutter, men heldigvis for dem headet en av verdens beste hodespillere like utenfor.

Et par norske muligheter

Det så lenge ut som at Norge skulle gå til pause uten målsjanser, men litt ut av det blå kriget Herlovsen seg til en stor mulighet tre minutter før halvtid.

I kamp med to forsvarere var hun plutselig fri skrått for Nadine Angerer, men den tyske klassekeeperen slo ut til hjørnespark.

Angerer hadde imidlertid ikke like god kontroll på Lene Mykjålands gode hjørnespark, og endte opp med å slå ballen i tverrliggeren og over.

Totalforvandlig i pausen

Even Pellerud ga i klare ordelag beskjed om hva han syntes om den norske innsatsen i pausen, og det så ut som et helt annet norsk lag som kom ut på det tørre kunstgresset i annen omgang.

— Jeg var vel uvanlig skarp i røsten, så mye kan jeg si. Dette måtte en oppstramming av holdninger til, sier treneren.

— Even sa han holdt en tordentale som han ikke hadde hatt på 16 år. Det var mye som ble sagt og mye som måtte bedres, sier Lene Mykjåland

Solveig Gulbrandsen byttet med Gry Tofte Ims, og Mykjåland ble flyttet ned som midtbaneanker.

Denne gangen var det de hvite draktene som gikk aggressivt til verket. Presisjonen var mye bedre i pasningsspillet, og plutselig virket laget farlig på overganger.

Anført av krigerne Herlovsen og Hegerberg fikk det tyske forsvaret aldri fred.

— Det er rørende å se hvordan de to går foran, det er utrolig hvor mye de løper, sa Pellerud.

Som da Herlovsen etter fem minutter kjempet til seg ballen, og et panisk tysk forsvar fikk sendt ballen ut til corner.

Maren Mjelde scorer. Sean Kilpatrick/The Canadian Pres

Bend it like MjeldeDa timen var spilt tredde Ingrid Schjelderup Herlovsen presist gjennom. Hun ble klippet ned av Saskia Bartusiak, som var heldig som slapp unna med bare gult kort.

Maren Mjelde stilte seg opp ved ballen, og fra 18 meters hold sendte hun den i en perfekt bue og helt oppe i venstre kryss. Angerer var fullstendig sjanseløs, og de norske jentene kastet seg over målscorer Mjelde i en stor mølje av glede.

«Bend it like Mjelde» bør så til de grader vurderes som nytt slagord for de norske fotballjentene.

Flere store muligheter ble det aldri på Landsdowne Stadium, men det norske laget fikk bevist for seg selv og alle andre at de kan spille på høyde med de beste i verden. Det lover meget bra for fortsettelsen.

— Nå er det viktig at vi klarer å holde nivået fra annen omgang hele tiden, sier Herlovsen.

Både hun og lagvenninnene er klare på at det er mye enklere å møte resten av mesterskapet med en god opplevelse friskt i minne.

I de siste kampene i gruppespillet møter Norge Elfenbenskysten og Tyskland møter Thailand.

Thaiene slo ivorianerne 3-2 i natt.

Alt tyder på at tyskerne vinner gruppen foran Norge.

Dermed går begge de to favorittene oppskriftsmessig videre.

 1. Les også

  Mjelde om drømmemålet: - Mitt fineste mål noen gang

 2. Les også

  Se fotballjentenes nye VM-låt «Champions in white»

 3. Les også

  Gulbrandsen benket til toppkampen mot Tyskland

Les mer om

 1. Kvinnelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Mjelde om drømmemålet: - Mitt fineste mål noen gang

 2. FOTBALL

  Skyllebøtte forvandlet Norge: - Holdt en tordentale han ikke har hatt på 16 år

 3. FOTBALL

  Mykjåland etter Tyskland-kampen: - Viser at vi kan være på høyde med de beste

 4. MENINGER

  Perfekt scoring – og resultat

 5. FOTBALL

  Gulbrandsen benket til toppkampen mot Tyskland

 6. FOTBALL

  Spillerne slakter baneforholdene i VM: - Utrolig skuffende!