Fotball

Stor guide til barn og unge: Savner du fotballen? Slik holder du teknikk og form ved like.

– Vi klarer å ha det like gøy med fotballen hjemme, sier Niclas Osmundsen (9). Her er øvelser du kan trene på hjemme, så du er klar når fotballsesongen endelig sparkes i gang.

– Jeg føler at vi blir bedre spillere av å trene hjemme, selv om vi ikke kan trene med resten av fotballaget, sier 11 år gamle William Osmundsen (t.h.). Til venstre viser hans lillebror Niclas (9) hvordan guttene driver med pasningsøvelser mot et nett.
 • Henrik Gill

På grunn av koronapandemien står nå barn og unge uten mulighet til å gjennomføre normale, organiserte fellestreninger.

Det betyr at jenter og gutter over hele landet må finne andre løsninger når de skal drive med fotballtrening.

Det gjelder også William (11) og Niclas Osmundsen (9). Brødrene spiller til daglig for hvert sitt aldersbestemte lag i Kristiansand-klubben FK Donn.

Hver dag etter skoletid spiller de fotball utenfor huset. De prøver å forbedre teknikk gjennom triksing og spill på små flater, blant annet.

– Jeg savner å spille kamper, men det er gøy å trene hjemme også. Vi gjør mange forskjellige øvelser. Jeg føler vi blir bedre av å trene hjemme, selv om vi ikke kan trene med resten av laget, sier William.

 • LES MER: Dette er Helsedirektoratets nye råd til idretten

Trenger ikke bane for å trene

Lillebror Niclas er enig.

– Vi klarer å ha det like gøy med fotballen hjemme selv om vi ikke har baner å spille på, sier han.

Brødrene er godt i gang med dagens fotballøkt sammen med pappa Per Christian Osmundsen. Først begynner trioen med en trikseøvelse, der målet er å få ballen oppi en kurv.

– Når vi gjør disse øvelsene føler jeg at jeg får bedre teknikk og blir en bedre spiller, sier Niclas.

Les også

Norge kom med klar beskjed, men blir ikke hørt: – Det er trist

Pappa Per Christian Osmundsen (bak) er for tiden permittert i jobben som daglig leder i Donn, hvor han også er med som trener for G11-laget til William: – Det viktigste er lek og moro. Når du terper på teknikk, vil du jo bli bedre. Det går jo ikke like mye tid til skole, så da trener de utenfor huset hver dag, sier han.

Egentrening: Disse øvelsene kan du gjøre hjemme

Foruten øktene til brødrene Osmundsen, finnes det en hel haug med øvelser jenter og gutter i alle aldre kan utføre i eller utenfor hjemmet.

Per Jarle Dalum er prosjektmedarbeider hos RBK-skolen. Han anbefaler blant annet disse tre balløvelsene:

 • Mottak – pasning: Motta pasning med fjerneste fot. Prøv så å treffe et mål med en presis pasning.
 • Mottak – dribling: Motta pasning med fjerneste fot. Sett opp et hinder du må finte ut før du skyter ballen i mål.
 • Mottak – skudd: Motta pasning med fjerneste fot. Øv på ulike avslutningsteknikker mens du prøver å skyte ballen i mål.
Utklipp fra «Mottak – skudd»: Spark ballen i en vegg (eller bruk medspiller) slik at du kan dempe med fjerneste fot. Øv dermed på ulike avslutningsteknikker når du skyter ballen i mål. Det viktigste er presisjon.

Dalum understreker at man kan bruke en vegg som medspiller, og for eksempel sko som stenger for å lage mål, om man ikke har medspillere eller utstyr tilgjengelig.

– Dette er noe man kan gjøre i alle aldre, selv om målgruppen vår er de mellom 8–16 år, sier han.

Les også

Knut (69) var løpetrener i 40 år. Han mener tre ting må inn i treningsprogrammet.

«Prepp’n» – bli god én mot én

Bård Homstøl er trener for aldersbestemte lag. Han har lang erfaring med den eksplosive øvelsen «Prepp’n».

– Vi ønsker at spillerne våre skal være gode én mot én, ettersom det ofte er kampavgjørende situasjoner. De beste på dette kjennetegnes ved at de har stor fart i beina og god kontroll på overkroppen med og uten ball, sier Homstøl.

Han anbefaler tre varianter av «Prepp’n», de to første uten ball:

 • Stepping over linje: Stepp over linjen med begge bein så fort du kan. Et bein av gangen, så velg en ledende fot. Stepp så tilbake på linjen. Gjenta dette så hurtig du kan i flere repetisjoner.
 • Forflytning: Lag tre punkt slik at du får et areal på en liten trekant. Forflytt deg så raskt du kan til det høyre hjørnet og tilbake til utgangspunktet. Gjør så det samme til det venstre hjørnet, og gjenta i flere repetisjoner.
 • Forflytning med ball, føring og dribling: Lag en løype hvor du fører ballen med flest mulig touch, før du gjør en eller flere retningsforandringer forbi et hinder. Lag gjerne hinderløypen ut fra bevegelser du er vant med i kampsituasjon.

– Tilpass antall repetisjoner for hva som passer deg. Ta godt med pauser, for dette skal utføres så fort du klarer. For de yngste aldersgruppene bør førsteprioriteten være øvelsene med ball. Mens de fra 12 år og oppover kan gjøre mer begge deler, sier Homstøl.

Han forteller at den nåværende Liverpool-stjernen Virgil van Dijk gjorde disse øvelsene hver dag på treningsfeltet da Homstøl jobbet med forsvarsspilleren i Celtic.

Les også

Aldersinndelte aktiviteter: Slik tilfredsstiller du barnas behov for fysisk aktivitet nå

Bård Homstøl i Norges Fotballforbund (NFF) mener at fart er en av de viktigste egenskapene i fotball.

Keepertrening og førstetouch

I tillegg til Rosenborg har en rekke andre toppklubber lagt ut sine fotballtips den siste tiden. Viking har laget treningstips til spillere på alle posisjoner på banen. Blant annet en keeperøvelse:

 • Skudd og redning: Sett opp to kjegler, en til høyre og en til venstre. Skyt ballen i en vegg, slik at den har retning tilbake mot deg. Prøv å redde ballen med hendene, og vipp den enten forbi den høyre eller venstre kjeglen.

– Her kan du øve på presisjon med beina, samtidig som du får en utfordring med å redde ballen, sier akademitrener i Viking, Espen Andersen.

Han anbefaler også denne øvelsen til unge keepere, som har gått viralt på internett:

Førstetouch

Vålerenga-spiller Sigrid Heien Hansen har på sin side vist frem hvordan man kan øve på førstetouchet:

 • Førstetouch ut av firkant: Lag en firkant på 1x1 meter ved hjelp av kjegler eller sko. Få en hard pasning av en medspiller eller tilbake fra en vegg mens du står inne i firkanten. Ta med deg ballen ut av firkanten på første touch, og spill ballen tilbake der den kom fra.

– Gjenta dette i høyt tempo og lag en konkurranse med deg selv. Jeg prøver for eksempel å klare 10 av 10 uten å gjøre en feil. Utfordre deg selv med å kikke opp med hodet for å orientere deg, sier Hansen, som anbefaler øvelsen til barn og unge i alle aldere.

Klikk her for å se Hansen gjøre øvelsen i denne Facebook-videoen til Vålerenga Damer.

William (foran) skyter ballen i mål etter å ha driblet lillebror Niclas. Guttene øver på ulike finter og driblinger én mot én for å prøve å score.

– Gøy når man klarer å drible pappa

Etter litt triksing i solskinnet på Lund, blir den røde kurven satt til side. Det relativt smale asfaltområdet blir omgjort til en kamparena med to små mål. Der utfordrer Niclas og William hverandre med driblinger og skudd.

Det blir også en konkurranse, ettersom den som slipper inn mål må sitte på «benken», mens pappa Per Christian kommer inn i mellomtiden på rullering.

Sistnevnte får ingen enkel oppgave.

– Det er gøy når man klarer å drible pappa, sier Niclas, med et lurt smil.

Les også

Styrketrening uten treningssenter? Her er profilenes fire superøkter.

Fotballøkten avsluttes med en pasningsøvelse på et nett der ballen spretter tilbake.

William forteller at brødrene gjør dette til en konkurranse, mens de terper på presisjon i pasningsspillet.

– Den første som ikke treffer i midten taper, forklarer han, mens han peker på den røde sirkelen i midten av nettet.

Fotballøkta til William og Niclas avsluttes med en pasningsøvelse, der de slår harde pasninger i nettet. Ballen spretter tilbake, og førstemann som bommer taper konkurransen. Ofte handler det om å treffe den røde rundingen i midten av nettet.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Trening
 3. Barn og unge
 4. Tips og triks