Fotball

Dette problemet skaper hodebry for Sandnes Ulf før kvaliken

Sandnes Ulf må vinne mot desperate Fredrikstad for å beholde hjemmebanefordelen i kvaliken. Spørsmålet er om det egentlig er en fordel for de lyseblå å spille hjemme.

 • Fredrik Fornes

SANDNES STADION (Aftenbladet): Sandnes Ulf sendte gavepakken fra Start i retur til Sørlandet søndag kveld, da de tapte 0–3 for Kongsvinger og forærte Start opprykket selv om de gulkledde tapte sin kamp mot Elverum.

Nå er situasjonen slik at Sandnes Ulf faktisk kan ende helt nede på 6. plass, dersom de ikke skulle klare å slå desperate og nedrykkstruede Fredrikstad i siste serierunde. Kvalifiseringen fungerer silk at det høyest rangerte laget på tabellen har hjemmebanefordelen.

Etter det forsmedelige tapet mot Kongsvinger, var Vidar Nisja rask til å understreke at alt nå handler om å kapre 3.-plassen slik at de potensielt sikrer seg to hjemmekamper.

Hverken Kjell Rune Sellin eller noen av de andre lyseblå maktet å score mot Kongsvinger søndag.
Les også

Sandnes Ulf sviktet igjen – kollapset på hjemmebane

Har avgitt mange poeng hjemme

Men det er på sin plass å stille spørsmålet: er det egentlig en fordel for Sandnes Ulf å spille på hjemmebane?

– Hehe, jeg forstår at du spør. Men det skal være det. Vi er nødt til å gå for den tredjeplassen, sier Nisja.

Ser vi på tallene, er det enkelt å se hvorfor Sandnes Ulf ikke var gode nok til å rykke direkte opp denne sesongen: de har avgitt 16 poeng til antatt svakere lag på hjemmebane:

 • Sandnes Ulf – Fredrikstad 0–0
 • Sandnes Ulf – Ull/Kisa 0–0
 • Sandnes Ulf – Jerv 0–3
 • Sandnes Ulf – Levanger 2–2
 • Sandnes Ulf - Åsane 3-3
 • Sandnes Ulf – Arendal 2–2
 • Sandnes Ulf – Kongsvinger 0–3

– Skal vi se sesongen under ett, så er det der vi har avgitt poengene, ja, innrømmer Ulf-trener Bengt Sæternes overfor Aftenbladet.

– Ingen ulempe å spille borte

Han sliter med å peke på nøyaktig hva det er som gjør at Ulf så ofte sliter på eget gress, men antyder at laget ofte blir for fort stresset om ledermålet ikke kommer tidlig.

– Det har nok litt med tålmodighet å gjøre. Vi kan ikke bli frustrerte selv om vi ikke tar ledelsen med en gang. Vi må bare male på og ha tro på egne ferdigheter, ikke stresse. Det var det for mange som gjorde mot Kongsvinger. Vi må gå det skikkelig i sømmene for å finne ut hvorfor vi ikke leverer når vi trenger det som mest.

– Vil det i det hele tatt være en fordel for Ulf å få hjemmebane i kvalikkampene?

– Det spørs jo. Vi har avgitt mange poeng her hjemme. Så rent sportslig er det ikke noe kjempeulempe å måtte spille borte. Det eneste er jo at det vil bli kjedelig for fansen som ikke får sett oss, sier Sæternes.

Glisne tribuner i Sandnes

Det bringer oss til et annet poeng. Mot Kongsvinger var det knapt 500 tilskuere på tribunene. I en kamp hvor et opprykksjagende Sandnes Ulf spilte, på en søndag klokken 12, mens sola skinte. Skuffende, innrømmer Sæternes.

Vidar Nisja vil likevel ikke skylde den dårlige hjemmestatistikken på glisne tribuner.

– Det er viktig med supportere, men selv med 5.000 på tribunen hadde vi tapt om vi spilte som vi gjorde mot Kongsvinger. Det er vi som må gjøre jobben. Interessen er der, leverer vi på banen vil folk komme, sier han.

Nå venter et desperat Fredrikstad-lag som skal kjempe med nebb og klør for å unngå nedrykk i siste serierunde. Det blir neppe noen enkel kamp. Og skulle Ulf tape, kan både Ranheim, Mjøndalen og Ull/Kisa gå forbi på tabellen. Da vil Ulf ende på 6. plass.

– Vi må opp ti hakk fra det vi leverte mot Kongsvinger dersom vi skal få med oss noe fra Fredrikstad, sier Sæternes.

Vidar Nisja er klar på at Ulf-spillerne var veldig skuffet etter søndagens tap, men at de har planer om å slå nådeløst tilbake.

– Vi må bare tenke at muligheten for opprykk fortsatt er til stede. Nå får vi slå Fredrikstad og komme inn i kvaliken med en god følelse. Det blir en tyngre vei til Eliteserien enn direkte opprykk, men det har vi rett og slett ikke gjort oss fortjent til. Så da får vi ta den kronglete veien heller. Alt kan skje i kvaliken, avslutter Nisja.

Slik spilles kvaliken:

 • Nr. 3 hjemme mot nr. 6. Bare én kamp.
 • Nr. 4 hjemme mot nr. 5. Bare én kamp.
 • Vinnerne møtes, den høyest plasserte på tabellen får igjen hjemmekamp. Bare én kamp.
 • Vinneren av siste kamp møter lag nummer 14 i eliteserien (akkurat nå er det Tromsø) til to kamper, hjemme/borte. Sammenlagtvinneren spiller i eliteserien 2018.

Les mer om

 1. Sandnes Ulf
 2. Kongsvinger IL