Fotball

Russerne jobber på spreng for å beholde fotball-VM etter skandalene

Mesterskap i Russland avlyses. Nå drives det brannslukking for å berge fotball-VM i 2018.

Russlands fotballpresident og visestatsminister Valerij Mutko (t.v.) sammen med FIFA-president Gianni Infantino under trekningen av kvalifiseringsgruppene til VM i Russland i 2018.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Russland har investert milliarder i anlegg og infrastruktur for å kunne arrangere fotball-VM i 2018. Nå er kampen i gang for å beholde mesterskapet etter avsløringene av systematisk dopingjuks i Russland.

Les også

FIS-bekrefter: Langrennsløpere involvert i dopingskandalen

Det er investert milliarder i stadionanlegg og infrastruktur til fotball-VM i 2018. Dette er nye Lushniki Stadion i Moskva. Dette er en av de 12 VM-arenaene i Russland.

Ett mesterskap flyttet

Tirsdag denne uken ble det kjent at Det internasjonale bob- og akeforbundet flytter VM i 2017 fra Sotsji til et sted utenfor Russland. VM i skiskyting som skal arrangeres i Russland i 2021 er i fare. Torsdag ble det kjent at 31 russiske skiskyttere er blant de 1000 utøverne som er tatt for juks. Dette jukset ble avslørt i den andre McLaren rapporten som ble lagt frem fredag.

Men visestatsminister Valerij Mutko, som også er fotballpresident, er sikker på at dette mesterskapet kommer til å gå som planlagt.

– Det finnes sikkert noen som gjerne vil flytte VM i Russland. Men VM i fotball har ingenting med McLaren-rapporten å gjøre, sier Mutko til det statseide russiske nyhetsbyrået Tass.

Les også

Den russiske dopingvarsleren frykter for livet sitt: - Jeg er ingen forræder

Selvsikker Mutko

Mutko som også er tidligere idrettsminister i Russland er i intervjuet med Tass i det hele store sikker på at fotball-VM kommer til å gå som planlagt.

– I det hele tatt vil VM sørge for en kraftig boost til utviklingen av 11 byer og vil gjøre en forskjell for disse. Vi har ingen bekymringer i så henseende, sier Mutko til Tass.

Mutko er ikke bare fotballpresident og tidligere sportsminister i Russland, han er også Russlands representant i FIFA Council.

FIFA har ikke reagert på dopingavsløringene på annen måte enn at de sier de skal be om detaljer fra McLaren-kommisjonen og WADA. Det har ikke vært snakk om hverken sanksjoner eller andre typer reaksjoner overfor Russland.

Må få følger

Sjefen for antidopingarbeidet i USA, Travis Tygart, er derimot sikker i sin sak.

– Ingen internasjonale idrettsarrangement må holdes i Russland før deres antidopingprogram er helt i tråd med WADAs regelverk og alle som har vært involvert er holdt ansvarlig, sier USADA-sjefen Travis Tygart.

  • Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling:

Les mer om

  1. Russland
  2. Fotball-VM
  3. FIFA
  4. Skiskyting
  5. Fotball