Fotball

Ronaldos reaksjon på skandaleoppslagene imponerer ekspert: – Ekstremt sterk mentalt

Kontroversene står i kø, men på banen kan Cristiano Ronaldo vinne «alt».

MANGE OPPTURER: 2016 var et fantastisk år for Cristiano Ronaldo, som her jubler for EM-gull med Portugal. 2017 kan ende med seier i La Liga og Champions League - mye takket være 32-åringen.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

2016 var et vidunderlig år for portugiseren. Han vant Champions League med Real Madrid, og han bidro sterkt til at Portugal tok et svært uventet EM-gull. Han ble igjen hedret med Gullballen som verdens beste fotballspiller.

Denne sesongen har han allerede vunnet den hjemlige serien, La Liga. Ronaldo var i sesonginnledningen preget av skade, men det er blitt 25 mål på 29 seriekamper. I Champions League står han med 10 fulltreffere på 12 kamper før lørdagens finale mot Juventus i Cardiff.

DIREKTE KLOKKEN 20.45 LØRDAG: JUVENTUS-REAL MADRID.

– Vinner han finalen, kan de bare begynne med å gravere inn navnet hans på Gullballen for 2017. Ikke fordi Ronaldo er en bedre spiller enn Lionel Messi, for det er han ikke, men fordi Ronaldo vinner troféene, sier Petter Veland.

Eksperten på spansk fotball og kommentatoren hos Viasat oppsummerer viraken rundt Ronaldo slik:

– Enten elsker man Ronaldo, eller så hater man Ronaldo.

Les også

Her startet lille Ronaldos fotballeventyr: - Han gråt hver gang det ble tap

Anklager om skattesnusk

Ronaldo er blitt 32 år gammel. Han bøtter fortsatt inn mål, selv om tempoet ikke er det samme og fintene ikke sitter like bra. En sterk prestasjon, også med tanke på kontroversene utenfor banen.

Blant flere alvorlige anklager er det kommet nye påstander om at Ronaldo har skjult store økonomiske verdier i utenlandske skatteparadis. For noen uker siden var dette forsidestoff i alle de store spanske avisene.

Ifølge spanske medier dreier det seg om ubetalt skatt på 15 millioner euro i perioden 2011 til 2013. Nå vurderer de spanske skattemyndighetene en ny runde med etterforskning av Ronaldo.

– Utad virker det som om Ronaldo takler det veldig bra. I så fall er han ekstremt sterk mentalt, sier Petter Veland.

102 millioner følgere

På Instagram kan hans 102 millioner følgere få et innblikk i livet hans. Foruten reklameoppdrag, fotball og masse trening deler Ronaldo også bilder fra sitt privatliv med sønnen.

Det vakte stor oppmerksomhet da Ronaldo «endelig» la ut et bilde sammen med kjæresten sin, Georgina Rodriguez. Ronaldo har nærmest gjort et poeng av ikke å legge ut bilder av henne, men forrige uke fikk de 102 millioner følgerne akkurat det de ville ha.

Real Madrid-fansen har også fått det de krever: Troféer. Etter en svak sesonginnledning var det mange som var i ferd med å avskrive Ronaldo. Det viste seg å være total skivebom: Blant annet scoret Ronaldo fem mål i den doble kvartfinaleduellen med Bayern München.

– Fem mål på to kamper mot Bayern er helt «insane», sier Veland.

Det avgjørende valget

Spania-eksperten tror at Ronaldo sammen med Real-trener Zinedine Zidane tok et helt avgjørende valg i fjor sommer, nemlig at stjernespissen skulle spille færre kamper og bruke mer tid på restitusjon og trening.

FAR OG SØNN: Cristiano Ronaldo og sønnen, Cristiano Ronaldo junior.

– De følelsene som Ronaldo satt med da han måtte gi seg i EM-finalen mot Frankrike, kan ikke ha vært gode. Da tror jeg han har tenkt at «dette går ikke lenger». Der startet nok prosessen med å innse at han må spille færre kamper for å unngå alle muskelproblemene han har slitt med. I april var ikke Ronaldo i en eneste tropp til bortekampene i La Liga, påpeker Veland.

Han mener at Ronaldo har gjort det eneste riktige.

– Det er bedre at han scorer det avgjørende målet i en finale, enn at han scorer sju mål på to kamper i La Liga, sier han.

I et intervju med uefa.com før finalen bekrefter Ronaldo den nye strategien.

– De siste årene har jeg vært veldig sliten på slutten av sesongen, både i den spanske ligaen og i Champions League. Denne gangen har jeg fått hvile et par kamper, og jeg føler meg langt friskere nå, sier portugiseren.

Holder en knapp på Real

Veland peker også på at målene som Ronaldo scorer er annerledes nå enn tidligere. Tidligere kom 50 prosent av målene fra utenfor 16-meteren – nå settes scoringene inne i boksen.

– Det er naturlig at det blir slik, for Ronaldo er ikke like eksplosiv og dekker ikke like store flater som før. Nå er han blitt bedre på posisjonering: Å være på rett sted til rett tid. Denne evnen til å justere seg tror jeg gjør at Ronaldo har flere gode år igjen på fotballbanen, sier Veland.

EKSPERT: Petter Veland skal være med og kommentere lørdagens Champions League-finale på Viasat.

Lørdagens Champions League-finale mot Juventus regner eksperten som vidåpen.

– I utgangspunktet er det 50/50, men Real Madrid må tåle et lite favorittstempel. De har det sterkeste laget, de scorer i alle kamper de spiller, de pleier å vinne finaler. Og de har Cristiano Ronaldo, sier Petter Veland.

Les mer om

  1. Champions League
  2. Cristiano Ronaldo
  3. La Liga
  4. Fotball
  5. Spansk fotball
  6. Instagram
  7. Lionel Messi