Fotball

Skal vi si at det ble rettferdig til slutt?

Kommentar: Det er ikke mulig å resonnere seg frem til noe som helst i siste serierunde, mener Ola Bernhus.

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Kl. 19.34 i den siste serierunden i 2018 var det klart at Start rykker ned. Og da sesongen var på overtid, berget Strømsgodset plassen.

Store ord fra Sørlandet før sesongen ga ikke stor nok idrett da kampene var i gang.

Les også

Finne senket Ranheim i serieavslutningen: Scoret to mål på to minutter

Les også

Moldes snuoperasjon snøt Brann for sølvet

Strømsgodsets Mustafa Abdellaoue utlignet på overtid og berget plassen for Strømsgodset. Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Start hadde lite å skryte av denne kvelden, Haugesund var for gode.

Men Stabæk derimot, så lå på nest siste plass kl. 18.00, kunne reddet seg med 2–1 mot Strømsgodset. Slik så det ut.

Men ingenting var klart før aller siste spark var tatt på Nadderud. Det kom fra Strømsgodset og rammet Stabæk, som må spille kvalifisering.

Ola Bernhus, kommentator i Aftenposten. Dons Signe / Rekaa Tone

Tragedie, ikke akkurat

Sterke ord ble brukt rundt de fem aktuelle nedrykkslagene før siste runde. Katastrofe, tragedie, fortapelse truet, selv om erfaringen viser at slik er det ikke.

Psykologien i kampene var omtrent slik: Det var på forhånd lettest for Bodø/Glimt, Stabæk og Start, som har ferske erfaringer fra OBOS – som Sandefjord, for øvrig. De vet at det går ganske greit å komme opp igjen.

Les også

Hjerteskjærende for Rekdal og Start: Rotet bort ledelse og rykket ned

Da var det verre for Lillestrøm, der de har store problemer med å se sitt lag i OBOS-ligaen. 44 år i eliteserien er vanskelig å riste av seg, spesielt når det er blitt klubbens varemerke å unngå nedrykk i siste liten.

Og Strømsgodset da, høstens lag i 2017, 10 strake år i eliten, totalt uforberedt på at dette skulle skje i år. Så sent som da noen få skjelvende minutter gjensto mot Lillestrøm sist, hadde Godset sikker plass. Men det var før Frode Kippe fikk pannen på en corner, hvem andre?

Med dette som utgangspunkt – det lå an til nedrykk for Strømsgodset og kvalifisering for Lillestrøm.

På forhånd.

Og så oppdaget vi at hvis det virkelig var to lag som hadde funnet riktig tenningsnivå i siste kamp, så var det nettopp Lillestrøm og Strømsgodset.

NEDRYKK: Start-spillerne depper etter at sluttsignalet gikk. Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

De satte sine motstandere under press fra første minutt. Lillestrøm holdt ut også, Godset gjorde for mange nervefeil og holdt på å glippe ut av ligaen.

De tusen tilfeldigheter

Det er ikke mulig å resonnere seg frem til noe som helst i en slik serierunde. Den siste.

Nå nyttet det ikke lenger å jamre over en dommerfeil som avgjorde en kamp i 17. serierunde, over ballen som trillet langs streken uten å gå inn på overtid i forrige kamp, over skuddet som traff et bakhode og gikk inn uten at noen forsto hva som skjedde. Flaks og uflaks.

Lillestrøm nekter å rykke ned. Det blir også eliteseriespill i 2019. Olsen, Geir / NTB scanpix

I siste runde er det tilfeldigheter nok å ta av uansett.

Hvor mange dommere ville ha dømt straffe til Stabæk da Ola Brynhildsen veltet, kanskje bare Tom Harald Hagen?

Er det mulig at Strømsgodsets Tocmac enda en gang klarer å dempe en umulig langball og legge opp til mål for Mos Abdellaoue (ja, kanskje han)? Hvordan klarte Kristiansunds nye keeper å komme seg unna med bare ett baklengsmål mot Lillestrøm når ballen føk rundt ham i hele første omgang?

Tilfeldigheter, innsats, detaljer. Nerver, nerver – og stadig nye konstellasjoner på tabellen.

Minutt for minutt

Stabæk var i OBOS-ligaen kl. 18.00, men byttet med Strømsgodset kl. 18.17 da Franck Boli scoret på straffe. Og så dumpet Stabæk ned igjen kl. 18.32, for da ble det 1–1.

I mellomtiden hadde Lillestrøm plaget Kristiansund så grundig at det virket utenkelig at det kunne bli nedrykk på Romerike.

Men én sjanse oppstår gjerne av ingenting, stort overtak kan være verdiløst -om for eksempel KBK får til et angrep likevel. Akkurat som Start-ledelsen mot Haugesund var i ytterste fare hele tiden, slik vi kjente Starts forsvarsspill fra tidligere i år.

Men det var Stabæk som trengte et mål, mer enn noen andre, når klokken tikket videre. Kl. 19.14 skjedde det, laget som aldri scorer på dødball, gjorde nettopp det. Keita var mannen, og flere Strømsgodset-forsvarere kan la seg plage hele vinteren for at de ikke tok opp kampen foran eget mål – hvis dette skulle bli avgjørende.

Men Start da? Kl. 19.17 utlignet Haugesund, sørlendingene var på OBOS-plass, det hadde ingen pratet om etter at de tok ledelsen tidlig i første omgang. Så tok Haugesund ledelsen, Start-trener Kjetil Rekdal burde være glad for at han ikke smilte en gang da laget hans tok ledelsen, han stolte ikke på spillerne sine.

Det var det ingen grunn til heller. Kl. 19.34 ledet Haugesund 3-1, farvel Start.

Og på Åråsen var det nettopp Thomas Lehne Olsen som satte skapet på plass. 2-0, Lillestrøm rykker aldri ned, klokken var 19.42.

LSK hadde vist seg voksne nok, i likhet med Bodø/Glimt som greide uavgjort mot Rosenborg.

Nå dreide spenningen seg om Stabæk-Strømsgodset, ett mål ville redde Godset.

Stabæk er spesialister på å slippe inn mål mot slutten, verre enn Sandefjord. Naturligvis skjedde det. Mål ved Mos Abdellaoue, naturligvis det også, og Strømsgodset sikret den plassen som glapp for dem for to uker siden da Lillestrøm hentet dem inn mot slutten.

Det så ut som om Godset egentlig var ferdig, kampen ebbet ut, det lå an til kvalfotball langt ut i desember. Det rammer nå Stabæk, kveldens taper sammen med Start.

Les mer om

 1. Kjetil Rekdal

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Hjerteskjærende for Rekdal og Start: Rotet bort ledelse og rykket ned

 2. FOTBALL

  Arne Scheie kaller situasjonen unik: Disse to resultatene i siste serierunde vil gjøre det umulig å skille nedrykkslagene

 3. FOTBALL

  Superveteranen Kippe (40) sikret livsviktig poeng for Lillestrøm

 4. FOTBALL

  Dramaet i avslutningen preger Starts konkurrenter: - Man kjenner på det. Noe annet ville vært å lyve

 5. FOTBALL

  «Det river og sliter når skuffelse og uro brer seg, og det er utfordrende å holde klubben samlet»

 6. FOTBALL

  Eliteserien 2019: Disse lagene får hjemmekamp 16. mai