Haaland kan miste Norges skjebnekamper: – Jeg er snart tilbake

ULLAVAAL (VG) Norge må trolig klare seg uten Erling Braut Haaland (20) i de kommende skjebnekampene mot Tyrkia og Montenegro. Landslagstrener Ståle Solbakken krysser fingrene.

Erling Braut Haaland spiller ikke i helgens kamp for Borussia Dortmund. Det bekrefter klubbens trener Marco Rose på en pressekonferanse fredag.

Det betyr også trolig at Haaland ikke vil spille i de kommende VM-kvalifiseringskampene mot Tyrkia (8. oktober) og Montenegro (11. oktober).

Spissen sliter med en muskelskade i låret og har stått over de to siste kampene for Dortmund.

– Kjære Dortmund-fans. Jeg kan ikke spille i morgen. Jeg er skadet, men kommer snart tilbake. Heia Dortmund, skriver Haaland selv på Twitter.

– Smertene ble for store for Erling. Han blir hos oss, og reiser ikke med det norske landslaget, forteller Rose.

Landslagslege Ola Sand er sier imidlertid at det ikke er helt sikker på at spissen går glipp av kampene.

– Vi har fortsatt et lite håp. Lenge til kampene spilles, skriver han i en SMS til VG.

Hvorvidt spissen dukker opp på samling, kan bli en drakamp mellom klubb og landslag.

– Vi hadde håpet på bedre nyheter rundt Erling, men holder den foreløpig åpen, sier landslagssjef Ståle Solbakken til fotball.no.

HamKam-trener og fotballekspert Kjetil Rekdal tror ikke dog ikke det er sjans for at Erling Braut Haaland blir med i landslagstroppen i de viktige kampene mot Tyrkia og Montenegro.

– Norge må bare glemme Haaland nå, og jobbe med de rundt som er skadefrie. Dette kommer på verst tenkelige tidspunkt, men sånn er fotballen, sier Rekdal til VG og legger til:

– Norge må mobilisere alt de har nå. Vi har fortsatt et bra lag. Vi har Joshua King som spiller i Premier League, og andre rundt som spiller på høyt nivå som nå kan få muligheten til å vise seg frem, sier han.

At Norge blir svekket er det ingen tvil om, mener Rekdal. Han minner imidlertid om at også Tyrkia mangler nøkkelspillere.

– Det er to lag som kommer til å mangle kvalitet, sier Rekdal.

I tillegg til Haaland er også keeper André Hansen, midtbanespiller Sander Berge og Alexander Sørloth ute med skade.

Haaland var i storform for Norge under forrige landslagssamling, hvor han noterte seg for fem scoringer. De er mål Norge kunne trengt mot Tyrkia, mener TV 2s kommentator, Øyvind Alsaker.

– Det kan fort være forskjellen på seier og ikke, sier han i en sending på VGTV.

– Under forrige samling var det tydelig at Solbakken nå hadde fått integrert Haaland i den norske måten å spille på. Det er et hardt slag for de norske mulighetene, det svekker vårt offensive spill ganske betydelig, fortsetter Alsaker, som i likhet med Rekdal peker på King som en mann som kan krige på topp for Norge.

I tillegg til Haaland tok landslagssjef Ståle Solbakken ut King og Veton Berisha på spissplass. Kristian Thorsvedt er også et alternativ som kan brukes lengst fremme i banen. Solbakken vil også trolig hente inn en erstatter for Haaland skulle det bli nødvendig.

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, er lei seg for at Haaland kan miste kampene, men stoler på at Solbakken og landslaget kan løse oppgaven likevel.

– Vi har en trener som er helt rolig rundt det. Han er sikkert lei seg han også, men han tenker hvordan skal vi løse dette på best mulig måte. Etter et halvt år har han god kontroll på hvem han kan velge i, sier Bjerketvedt til VG.