Fotball

"Alt jeg vil, er å spille i EM med Norge"

<p><strong>MARBELLA:</strong> I regnvåte Oslo terper Hareide på de siste detaljene. I brennhete Marbella begynner Thomas Myhres knallharde kamp for å slå tilbake.</p>

Thomas Myhre i MarbellaFoto: Robert Veiåker Johansen Foto: Robert Veiåker Johansen

 • Robert Veiåker Johansen
  Robert Veiåker Johansen

Veien tilbake

"Fadesen i Frankfurt"

Smellen etterpå

Støtten fra familien

Aftenposten møtte den ferierende keeperen på den spanske Solkysten i går formiddag. I dag ankommer Myhres "privattrener" Kurt Hegre Marbella, og da starter 33-åringens hardkjør mot comebacket i den norske eliteserien.

Myhre vet at alles øyne vil være rettet mot ham under Rosenborg — Viking 22. juli.

Folk har ikke glemt det hovedpersonen selv omtaler som "fadesen i Frankfurt" gjentatte ganger under den to timer lange fiskelunsjen vår i strandkanten.

- Selv når jeg sitter som gammel mann, i en gyngestol med pipa i munnviken, og kikker ut over Middelhavet, Nordsjøen, Oslofjorden, alt etter hvor vi bosetter oss, kommer folk til å minne meg om det som skjedde i Frankfurt, medgir han.

Huskes for tabbene

For ordens skyld: 66 dager etter Tyrkia-Norge, 2-2 og to skrekkelige baklengsmål har Myhre gjort alt han kan for å legge marerittet bak seg.

Han har også erkjent for seg selv at han må leve med det.

— Spissene huskes for hattrickene sine, keeperne for tabbene. Det må skje noe helt ekstremt med meg, jeg må bli helt i en straffesparkkonkurranse i et sluttspill for at dette skal viskes vekk. Men jeg er ikke ferdig. Alt jeg vil, er å komme tilbake, få en plass på laget og spille EM for Norge neste sommer, sier Myhre bestemt.

For første gang siden 1998 er han "vraket" fra landslaget. Branns Håkon Opdal skal vokte buret mot Malta i kveld. Myhre skal sitte i svigerfamiliens leilighet på Marbella og se kampen.

— Jeg vet at veien mot EM er blitt mer kronglete på grunn av "fadesen i Frankfurt". Men slår vi Malta og Ungarn hjemme, er det liv igjen. Og da ønsker jeg veldig sterkt å bidra til høsten, forteller Thomas Myhre, fortsatt litt døgnvill etter 12 dager sammen med kona Benedicte og døtrene Isabelle (4) og Angelina (16 mnd.) på den karibiske ferieøya Antigua.

Måtte ha hjelp

Fotballpausen har vært god. Myhre har spilt tennis mot andre turister. På Antigua bryr man seg fint lite om Norge - Malta.

— En uke etter tabbene gikk jeg på en smell. Da jeg var yngre, låste jeg meg inne på dassen på Stavanger stadion, men stort sett har jeg vært flink til å takle oppturer og nedturer. Det klarte jeg ikke denne gangen.

- Hva skjedde?

— Jeg sa til meg selv at det bare var fotball, at jeg lever et ekstremt privilegert liv, at jeg har en fantastisk kone og to flotte unger, og når en drøyt ett år gammel baby kommer stabbende imot deg hver gang du kommer hjem, har du egentlig ingenting å sutre for. Men selv med alle de argumentene slet jeg med å komme meg opp om morgenen.

Benedicte mente at han burde få hjelp. Thomas gikk til Charlton-legen Wayne Diesel. Da han kom ut av kontoret tre timer senere, var han lettere i kroppen og i hodet.

— Wayne sa "selv om du er glad i familien og livet ditt, så er du glad i fotballen også. Den betyr ekstremt mye for deg. Derfor reagerer du som du gjør".

- Det var en slags sorgreaksjon, fordi du er så glad i fotball?

— Jeg sleit med å få sove. Ville ikke på trening. Følte meg ikke fysisk vel. Hvor stor smellen var, vet jeg ikke, men jeg hadde det ikke bra, forteller han.

- Har du sett målene på TV ennå?

— Nei. Bare stillbilder. Den første er sånn som kan skje på trening. Den andre... den åpningen mellom føttene jeg hadde... jeg trodde at jeg lærte å unngå slike ting på puttelaget. Jeg følte at jeg var klar for kamp. Men jeg var nok ikke det. Jeg hadde vært skadet, hadde ikke spilt mye, og var nok ikke kampklar. Det var utelukkende mitt eget ansvar. Jeg sa til landslagsledelsen at jeg var "fit". Den har andre bekymringer enn om den skal stole på ordene til en 33 år gammel keeper, slår han fast.

Rare TV-bilder

Thomas Myhre elsker å spille for landslaget. Tanken om å droppe det har aldri slått ham. Derfor skulle han så gjerne ha vært i Oslo i stedet for Marbella nå.

— Vi har norsk TV her, og det var rart å se frokost-TV i dag, se de andre forberede seg til kamp. Jeg har vært med på det i ti år. Det har alltid vært godt for meg å komme på samlingene, treffe alle gutta igjen, for det er fantastiske mennesker. Man vet aldri, men jeg håper ikke "fadesen i Frankfurt" blir min siste kamp. Det blir helt feil å avslutte landslagskarrieren med med den kampen...

 1. Les også

  Myhre vil tilbake på landslaget

 2. Les også

  - 8,4 prosent sjanse for at Norge kommer til EM

 3. Les også

  Opdal: - Utilgivelig hvis jeg sovner

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Rösler: - Ikke overrasket

 2. FOTBALL
  Publisert:

  - Drømmer om landslaget

 3. FOTBALL
  Publisert:

  &ndash; Jeg føler meg helt tom nå

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Myhre vil tilbake på landslaget

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Kopierte Myhre-tabben

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Skuffet Myhre roser Jarstein