Fotball

Trenden i Fotball-Europa får Hegerberg-søstrene til å klype hverandre i armene: – Det er uvirkelig for oss

Andrine og Ada vokste opp i en fotballfamilie på Sunndalsøra. I dag er de fotballstjerner.

Andrine og Ada Stolsmo Hegerberg ladet i helgen opp til EM sammen med familie og venner på Sunndalsøra. De to rakk også et par fjellturer.
  • Tommy Fossum

SUNNDAL: Første del av oppladningen til EM skjedde i helgen på hjemstedet Sunndalsøra. Her feiret Hegerberg-søstrene morfar Tors 85-årsdag, møtte familie og venner, ga treningstips og inspirasjon til unge håpefulle fotballspillere og stilte opp på utallige bilder og signerte autografer. Søstrene bevilget seg også et par fjellturer.

– Det har vært en lang sesong, så det er viktig å koble litt av. Landslagsledelsen ba oss om å trene minst mulig, men vi trener litt selv sammen med fatter'n. Det er viktig trening for oss. Det er ikke langvarige økter, men effektive treninger med kvalitet, sier Ada Stolsmo Hegerberg til Adresseavisen. Vi møter Ada og Andrine hjemme rundt kjøkkenbordet til bestemor Kjellaug på Sunndalsøra. Inn kommer flere familiemedlemmer. Det klemmes.

– Denne sesongen kjennes i kroppen. Jeg har også slitt med noen småskader, sier Andrine.

Ada, som har fått ekstra mye oppmerksomhet det siste året, medgir at hun på tampen av sesongen merket at hun var litt sliten, både fysisk og mentalt.

Les også

Mer heder til Hegerberg: – Jeg er for ung for en slik pris

Søstrene mener at den store realtesten for landslaget kommer nå i sommer.

– Vi har tro på oss selv og ferdighetene i laget. Jobben er å få ut dette. Nå handler det om å vinne – og finne ut hva vi må gjøre for å vinne. Holde ballen i laget – og samtidig ha «punch», sier Ada.

Andrine og Ada vokste opp i en fotballfamilie på Sunndalsøra. I dag er de blant de mest profilerte fotballspillerne i verden.

– Litt uvirkelig

De to står midt opp i en oppmerksomhet rundt damefotball som aldri før.

– Hva har egentlig skjedd?

– Kvinnefotballen har utviklet seg stort, mens herrefotballen kanskje har stagnert noe. Men kanskje det viktigste er at man har sluttet å sammenligne dame- og herrefotball, sier Andrine. Også i klubbene har det skjedd en stor utvikling.

– Alle de store toppklubbene har nå også oppegående kvinnelag. Det er stor vilje til å satse, sier de to, og innrømmer at de av og til må klype hverandre i armene.

– Det er jo litt uvirkelig for oss alt dette, sier Ada.

– Det er en utrolig interesse. Det er slik over alt – i England og i Frankrike, USA – og i Norge.

Les også

NFF-leder om Hegerberg: – Den største profilen norsk kvinnefotball har hatt

Mamma Gerd og mormor Kjellaug er stolte av Ada og Andrine.

Viktige forberedelser

De gleder seg til EM, som starter mot Frankrike i Nederland 11. juli.

– Det er jobben vi gjør frem mot EM som virkelig er viktig. Det laget som gjør de beste forberedelsene, vinner. Så tiden frem til EM er på mange måter viktigere enn selve EM, sier Ada.

Årets fotballspiller i Europa, Ada Stolsmo Hegerberg, hilste på fansen da Sunndal sparebank inviterte til inspirasjonsmøte mellom fotballsøstrene og unge, håpefulle fotballspillere i helgen på Sunndalsøra.

– Ha troen på deg selv

Fredag kveld møtte de flere hundre unge fotballspillere i Amfihallen på Sunndalsøra. De to ble mottatt som de heltene de er på hjemstedet der fotballproffene vokste opp i en fotballfamilie med mamma Gerd (tidligere Sunndal og Trondheims/Ørn) og pappa Stein Erik Hegerberg (Sunndal/trener for Strindheim).

– Mamma og pappa og storebror Silas er de viktigste for oss, og de som alltid vil være våre nærmeste rådgivere, sier søstrene, som hadde følgende budskap å gi til de mange som drømmer om å bli fotballproff:

– Vær deg selv. Ha troen på deg selv – og stol på dine ferdigheter, og ikke bare følge med i ånden, som kanskje er litt trend i tiden, spesielt blant jenter.

Les mer om

  1. Sunndal
  2. Ada Hegerberg