Fotball

Solbakken: - Aldri før vært så åpent i toppen

Foran den kommende Premier League-sesongen har fire av seks topplag fått ny manager.

BYTTER KLUBB: Manuel Pellegrini (f.v.), Roberto Martínez, David Moyes og José Mourinho tar alle fatt på hver sin nye managerjobb i Premier League kommende sesong.
 • Glenn Frode Thorkildsen

Foran hver Premier League-sesong snakkes det om hvilke nye spillere som kommer inn og kan gi ekstra krydder til en allerede godt krydret liga.

Foran neste sesong er det like mye forandringer i managerstolene som er i fokus. Av de seks lagene som havnet øverst på Premier League-tabellen forrige sesong, er det bare to som står fast med sin mann. Fjerdeplasserte Arsenal beholder sin tro tjener Arsne Wenger, og femteplasserte Tottenham beholder tidligere Chelsea-sjef André Villas-Boas.

 • Seriemester Manchester United bytter ut Alex Ferguson med David Moyes.
 • Sølvvinner Manchester City bytter ut Roberto Mancini med Manuel Pellegrini.
 • Bronsevinner Chelsea bytter ut Rafael Benitez med Jose Mourinho.
 • Og sjetteplasserte Everton bytter ut David Moyes med Roberto Martinez.

Et evig spørsmål og dilemma er om man skal prioritere stabilitet eller fornyelse. På det spørsmålet har ledelsen i Manchester City og Chelsea svart fornyelse denne sommeren.

Ledelsen i Manchester United og Everton har ikke fått anledning til å ta stilling til det spørsmålet. Alex Ferguson valgte å legge opp og hans erstatter David Moyes valgte å forlate Everton.

Slik er det lett å tenke at klubbene som skifter manager uten å ha ønsket det selv kommer til å slite mer enn klubbene som har tatt det valget selv.

Ståle Solbakken har managerbakgrunn fra blant annet Köln og Wolverhampton. Han vil vente med å svare på hvilke lag som kommer best og dårligst ut av managerskiftene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TROR DET BLIR ÅPENT I TOPPEN: Ståle Solbakken. FOTO: ARKIV

— Det er for tidlig å si, fordi vi må vente og se hva som skjer i sommerens overgangsvindu. I utgangspunktet har det knapt aldri vært så åpent i toppen som det er nå. Moyes skal bevise noe i et farvann han ikke har vært i før. Pellegrini har aldri vært i Premier League før. Mourinho kommer sikkert til å gi Chelsea et løft, mener Solbakken.

- Hvem kan vinne Premier League neste sesong?

 • Jeg tror det blir et av de tre lagene som gjorde det best forrige sesong; United, City eller Chelsea. Kanskje Arsenal kan melde seg på hvis Wenger slår på stortromma med et par gode signeringer, tror Solbakken.

Om de to Liverpool-lagene sier han:

— Everton skal få trøbbel med å kopiere sjetteplassen. Uttalelsen til Roberto Martinez om å kvalifisere seg til Champions League er nok ikke det klokeste han har sagt. Liverpool tror jeg krever mer av Brendan Rodgers enn syvendeplassen de fikk forrige sesong.

TV-kommentator Øyvind Alsaker tror Chelsea er laget som kommer best ut av managerskiftet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TROR PÅ CHELSEA: Øyvind Alsaker. FOTO: ARKIV

 • Chelsea får jo inn en manager med nærmest trofégaranti. Og han vet hva han går til, i motsetning til noen av de andre, sier Alsaker om Jose Mourinho.

- Hvordan går det med Everton nå som Moyes er borte?

 • Det jeg liker med ansettelsen av Roberto Martinez er at den ser ambisiøs og langsiktig ut. Og så er det ikke riktig at laget må venne seg til en helt ny stil under ham. Moyes gjorde Everton til et spillende lag og jobbet mye med det offensive i klubben. Everton er ikke bare muskler og tøffe fans, det er en myte, mener Alsaker.

Hva med Moyes i Manchester United da? Klarer han å hoppe etter Wirkola?

 • Nei, det tror jeg ingen ville klart på lang sikt. Ikke dermed sagt at de ikke kan vinne serien igjen neste sesong.

Klarer Pellegrini å holde Manchester City helt i toppen?

 • Hvis ikke City henger med helt i toppen, skjønner jeg ingenting. Med de spillerne han har til rådighet, kan han ikke unngå det, mener Alsaker, som tror Arsenal kan utnytte at de andre topplagene bytter manager.

— Arsenal har kontinuiteten i orden nå og har så langt hatt en sommer uten negative spekulasjoner. I tillegg avsluttet de sesongen veldig bra. De kommer til å få et par gode forsterkninger, og da kan de bli å regne med.

Henning Berg fikk smaken på manageryrket i engelsk fotball i fjor, selv om det ble med 57 dager i Blackburn i Championship. Den tidligere Manchester United-spilleren tror gamleklubben nå står foran en stor utfordring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USIKKER PÅ MOYES: Henning Berg. FOTO: ARKIV

 • Det er ingen tvil om at United i utgangspunktet er svekket nå. Det hersker usikkerhet på Old Trafford, etter en forandring som ikke er gjort på mangfoldige år. Det Alex Ferguson oppnådde er helt umulig å gjenta. Jeg tror United fortsatt kommer til å vinne trofeer, men kanskje ikke i like stor grad som under Ferguson, tror Berg.

- Hvordan kommer Pellegrini til å klare seg i Manchester City?

 • Han har gjort det bra i sin karriere og har erfaring, men kjenner ikke Premier League, så det er en utfordring. Han trenger kanskje litt tid på seg, men over tid bør også City vinne trofeer jevnlig.

Berg er ikke sikker på at det blir bare fryd og gammen med Mourinho i Chelsea.

 • Mourinho har en fantastisk cv, men det har en tendens til å bli konfliktfylt rundt ham. Nå kommer han tilbake til et lag som ser helt annerledes ut enn det han forlot. Chelsea-laget nå består av langt mer ballbesittende spillere enn dem ham jobbet med da han var i Chelsea sist. Samtidig har han vist at han behersker hva det måtte være av spillermateriell, så jeg tror han kommer til å utvikle det han har i Chelsea framfor å hente inn veldig mange nye spillere.
 • Hva mener du? David Moyes skal hoppe etter Wirkola i Manchester United - klarer han det? Kan Chelsea vinne serien igjen nå som Mourinho er tilbake? Og er det slutt på Evertons fine plasseringer i ligaen nå som David Moyes har forlatt klubben?

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Liverpool FC
 3. Arsenal FC
 4. Tottenham Hotspur FC
 5. Everton FC
 6. Manchester United
 7. Manchester City