Er «mot och attityd» mer enn honnørord?

<p>Svenskene krever en ny innstilling av Erik Hamréns utvalgte.</p>

Sweden's head coach Eric Hamren listens to Swedish policeman after a training session at the Euro 2012 soccer championship in Kiev, Ukraine, Wednesday, June 13, 2012. (AP Photo/Sergei Grits)
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas

KIEV: De svenske spillerne trengte en oppmuntring etter det bitre åpningstapet for Ukraina, og de fikk det på dagens åpne trening i Kiev.

Tusenvis av gule og blå fans hadde møtt frem for å gi sin støtte til Erik Hamréns utvalgte. Nå skal England slås fredag.

Men under den vakre overflaten — med nydelig sol, «Du gamla, du fria», og en varm takk fra treneren til fansen for støtten mandag kveld - murres det etter 1-2-tapet.

— På forhånd var det mye snakk om mot og «attityd», det skulle være offensiv og morsom fotball. Så kom kampen, og produktet stemte ikke med det som var lovet. Hvorfor pratet de så mye om det på forhånd, når Hamrén selv måtte innrømme etterpå at bare 4-5 spillere hadde levert, spør Olof Lundh i TV4. (Artikkelen fortsetter)

— Dette er Hamréns første mesterskap. Vi har sett tidligere på svenske trenere at det ikke alltid slår godt ut, sier TV4s Olof Lundh. (FOTO: Odd Inge Aas)

Tror fortsatt

Helt siden landslagstreneren ga seg i Rosenborg, og tok over for sitt hjemland, har han solgt inn ideen om «det nye Sverige».

- Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har hørt ordet «shining» , sier Lundh, et ord som ingen fant på å bruke om den svenske prestasjonen mot vertslandet.

Under treningen viste supporterne at de kommer til å gjøre alt de kan for at engelskmennene slås fredag.

Holdningen på Dynamo Stadium, vanligvis hjemmebanen til Dynamo Kiev, var da også at en opptur fortsatt er en mulighet.

I sin korte, men offensive tale til de fremmøtte, sa Hamrén at spillerne virkelig trengte publikums støtte om seier skulle være mulig.

For, nå er det vinn eller forsvinn, for vårt naboland.

Feil laguttak

Likevel, måten tapet kom på var en ripe i lakken for den populære treneren.

— Han valgte spillere som passer med tanken om hva det nye Sverige vil stå for. Det er bra, men samtidig la de opp til en taktikk i første omgang som handlet mye om lange baller. Nå må spillervalg og taktikk passe sammen, sier Malin Jonson, som følger landslaget for Göteborgs-Posten.

(Artikkelen fortsetter)

Malin Jonson i Göteborgs-Posten minner om svenskenes sterke seier mot Nederland i den siste kvalifiseringskampen før EM. Den kampen viste at de kan hamle opp med tøff motstand. (FOTO: Odd Inge Aas)

Hun sier den nye treneren fikk mye godvilje med seg da han kom med noen nye ideer, samtidig som han tok svenskene til mesterskap i første forsøk.

Nå trenger imidlertid Hamrén noen andre ingredienser enn honnørordene han er kjent for i mediene.

— Han har englandskampen på seg her i EM. Men jeg tror det passer bra for svensk mentalitet å slå litt nedenfra, sier Jonson.

For strengt?

Linus Schröder i Svenska Dagbladet mener Hamrén var litt for optimistisk i forkant av kampen mot Ukraina, men at det også kan ha vært en overreaksjon i etterkant av tapet.

Linus Schröder mener svenske medier er preget av realisme før England-kampen, mer enn optimisme eller pessimisme. FOTO: Odd Inge Aas

Han minner om at laget fikk en drømmetrekning i sin kvalifiseringsgruppe, men at det likevel var på hengende håret at de kom seg til EM.

— Jeg så dem aldri som noen favoritter her. Nå tror jeg kampen mot England er litt enklere enn den siste mot Frankrike, sier Schröder

Les også

Sportsdesken: En rumpe til besvær