Fotball

Panzer-Hagen innrømmer kampfiksing

Tidligere landslagsstopper Erik Hagen (38) forteller at han vært med på å betale en dommer i en UEFA-cupkamp.

I RUSSLAND: Erik Hagen spilte for Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008. Her er han i aksjon under en UEFA-cupkamp Sevillas Javier Saviola i 2005. Foto: Reuters

  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

De tidligere russlandproffene Jørgen Jalland og Erik Hagen står i dag frem i VG og forteller om det der har opplevd som utbredt kampfiksing i russisk fotball.

Begge tegner et bilde av at fiksing av kamper var helt vanlig, og at man i løpet av de første minuttene av en kamp fort skjønte om den var fikset eller ikke.

Betalte 3000 dollar

Eks-Zenit St. Petersburg-spiller Erik Hagen forteller om en episode da det russiske laget skulle spillle UEFA-cupkamp for noen år tilbake.

En av hans medspillere skal ha kjent dommeren og hadde avtalt å fikse kamputfallet.

— Vi hadde noen vanvittige seiersbonuser i Europa, 12.000 dollar. Før kampen sier denne spilleren at hver av oss skulle gi 3000 dollar av bonusen til dommeren, slik at vi vant, sier Hagen til VG.

38-åringen sier han likte forslaget dårlig, og at han reagerte med å si til medspillerne at dette var noe «forbanna piss».

Snytt for fire mål

Zenit vant kampen, etter at motstanderlaget - ifølge Hagen - ble snytt for fire scoringer etter offsideavgjørelser.

Hagen - som har spilt 28 landskamper for Norge - forteller at han var rasende etter kampen, men ble likevel med på å betale den aktuelle dommeren.

— Ja, jeg ga bort 3000 dollar av min seiersbonus til dommeren, jeg også.

VG har vært i kontakt med den aktuelle dommeren. Han husker selve kampen, men avviser at han ble betalt. Heller ikke UEFA ønsker å kommentere saken overfor avisen.

PS! Erik «Panzer» Hagen har også spilt for Jevnaker, Strømsgodset, Vålerenga og Hønefoss.

Les mer om

  1. FC Zenit St. Petersburg