Fotball

Dette pappbegeret kan koste Viking en plass i europacupen

Tilskuer kastet beger på banen da Viking møtte Rosenborg.

 • Bernhard Veland

Med åtte kamper igjen å spille i serien har Viking plassert seg trygt midt på tabellen. En trend med fem uavgjorte kamper og bare to seirer på de ni siste, tilsier at sesongen også ender uten spenning. Men det finnes ennå en mulighet til suksess. En norsk gratisplass i Europa League-kvaliken kan gå til Viking: Etter 20 spilte seriekamper lå de mørkeblå som nummer to på Fair Play-tabellen, en plassering som kan gi europacupspill neste år.

Kastet beger på banen

Men Fair Play-poengene regnes ut etter mange kriterier, blant dem er publikums oppførsel.

Et pappbeger ble kastet inn på banen da Viking møtte Rosenborg.

I Vikings forrige seriekamp hjemme mot Rosenborg ropte publikum på straffe da André Danielsen falt i 16-meteren. En frustrert Viking-tilhenger kastet et drikkebeger av papp ut på banen. VIDEO: SE HENDELSEN ØVERST I SAKEN. ( Videoen er dessverre ikke tilgjengelig for Aftenpostens lesere. Se den hos Aftenbladet)

Slike hendelser gjør at Viking som klubb får poengtrekk i Fair Play-systemet.

— Vedkommende ble bortvist fra stadion. Kampinspektøren sa at episoden ble tatt hånd om på en ryddig måte og kommer ikke til å forfølge saken, sier driftssjef Gisle Oseberg i Viking til Aftenbladet.

Men karakteren for kampen blir dårligere som følge av begerkastet. Ifølge driftssjefen fikk Viking mange plusser for søndagens kamp, men minus for episoden med begeret.

Kan miste plassen

— Det kan være nok til at vi mister en plass i Europa League. Slik oppførsel er alvorlig, det har også skjedd tidligere at Fair Play-plassen har røket på grunn av en episode med publikum. Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre folk til å oppføre seg og passe på, sier Oseberg.

Nils Fisketjønn, direktør for konkurranse i Norges fotballforbund, sier følgende om regelen:

— Publikums oppførsel er en av flere kriterier som vurderes. Det blir matematikk å gå inn og vurdere en enkelt karakter. Uten å ta stilling til denne konkrete hendelsen, vil forhold som dette normalt påvirke total karakteren som gis i den kampen, sier Nils Fisketjønn, direktør for konkurranse i Norges fotballforbund, til Aftenbladet.

Må være topp tre

Følgende garanterer plass i europacupen for norske lag:

 • Å være blant de tre beste i serien eller cupmester.
 • Tidligere kunne også en tapende cupfinalist få plass i Europa League dersom cupvinner samtidig var seriemester og dermed kvalifisert for Champions League. Denne ordningen er nå borte slik at tap i en cupfinale uansett ikke gir noen plass i europacupene, ifølge Fisketjønn.
 • Er cupvinner samtidig seriemester, går den siste Europa League-plassen til nummer fire i serien.

Etter 22 serierunder er ikke Viking topp tre og er slått ut av cupen.

Fair Play

De tre landene som topper Uefas Fair Play-statistikk får en ekstra plass i kvalifiseringen til Europa League, og det er laget som topper den nasjonale Fair Play-tabellen i øverste divisjon som blir tildelt denne.

Etter 20 kamper er altså Viking på andreplass. Molde på førsteplass er nærmest garantert å kvalifisere seg gjennom seriespillet, dermed får det neste laget på listen den ledige plassen.

Nærmest Viking følger Rosenborg og Odd, begge for øyeblikket på medaljeplass. Dermed er det Vålerenga som truer Vikings mulighet for å kapre Norges eventuelle Fair Play-plass.

Det er delegater fra NFF som vurderer alle seriekampene. Lagene får poeng etter blant annet røde og gule kort, respekt for motstanderen, respekt for dommere og offisielle representanter samt publikums oppførsel.

Hvilke land som får en ekstra plass i Europa League blir ikke klart før til våren. Norge har toppet Fair Play-tabellen fire av de seks siste sesongene. I høst var det Tromsø som fikk spille kvalifisering til turneringen.

Uefa bruker de samme kriteriene som NFF når medlemslandene skal vurderes.

Fair Play-tabellen etter 20 runder:

Tippeligaen:

Molde 8,327

Viking 8,155

Rosenborg 8,071

Odd 7,980

Vålerenga 7,946

Aalesund 7,932

Bodø/Glimt 7,927

Strømsgodset 7,900

Lillestrøm 7,863

Haugesund 7,838

Stabæk 7,823

Brann 7,763

Sogndal 7,679

Start 7,618

Sandnes Ulf 7,611

Sarpsborg 08 7,607

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Tromsø på Fair Play-toppen

 2. FOTBALL

  Her er enda en tabell med Molde på topp

 3. MENINGER

  Vær forsiktige, Viking!

 4. FOTBALL

  Viking svært nær plass i Europa

 5. FOTBALL

  Molde topper Fair Play-tabellen 

 6. FOTBALL

  Norske lag i kvalik til europacup i august