Fotball

Liverpool nærmer seg sannheten om tragedien

I dag er det 26 år siden 96 supportere ble trampet i hjel.

Liverpool-supporterne har måttet kjempe å få frem sannheten om hva som skjedde i Hillsborough. Foto: Ap

En nærmer seg sannheten om hva som skjedde på Hillsborough stadion i Sheffield for 26 år siden.

Tragedien der 96 Liverpool-supportere ble klemt i hjel, blir aldri glemt.

I årevis har fansen kjempet for rettferdighet. De røde supporterne fikk først skylden for det som skjedde før FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest 15. april 1989. Etter over 20 års kamp konkluderte en uavhengig kommisjon med at Liverpool-supporterne var uten skyld. Årsaken var at politiet slapp inn for mange fans på Leppings Lane End.

Polititopp innrømmet løgn

Scenene på Hillsborough Stadium 15. april 1989 rystet engelsk fotball. Foto: AP

Rapporten konkluderte med at politiet ikke hadde gjort jobben sin. Nylig medga David Duckenfield, mannen som hadde ansvaret for vaktholdet under Hillsborough-tragedien, at han gjorde en feil som direkte forårsaket dødsfallet til de 96 Liverpool-supporterne, som bare skulle se favorittlaget spille fotball.— Yes, Sir, medga Duckenfield da han fikk spørsmål om feilen hans var den direkte årsaken til at de 96 tilskuerne mistet livet

Duckenfield brukte over 25 år på å innrømme sine feil. Han innrømmet også at han løy om at supporterne skulle ha brukt makt for å åpne en inngangsport til tribunen.

— Alle visste sannheten, både tilskuerne og politiet visste at vi hadde åpnet portene. Det var en alvorlig tabbe, og jeg beklager inderlig, sa 70 år gamle Duckenfield da han vitnet under en ny gransking i mars.

— Det er en av de tingene jeg angrer mest på i livet mitt, sa han om ordren han ga om å åpne portene for å avhjelpe trengsel utenfor stadion. Han sa at han fryktet at noen skulle miste livet utenfor stadion. I stedet førte hans avgjørelse til dødelig trengsel inne på tribunen, der tilskuere ble klemt i hjel mot stålgitteret som skulle hindre publikum fra å storme ut på banen.

Les også

Klages inn til Kringkastingsrådet for Liverpool-hets

Rystet kommentator

David Duckenfield brukte nesten 26 år på å innrømme løgn.

Her hjemme ble kampen sendt på TVNorge, hvor kommentator Thor Eggen aldri glemmer det han refererte hjem. «Og det aller verste scenarioet — var det noen døde? Når kunne og skulle jeg ta ordet omkomne i min munn? Så begynte uskadde supportere, vakter og andre å rive løs reklameplakater for å bruke dem som bårer. Livløse mennesker med armene hengende rett ned ble fraktet vekk. Da tok jeg sjansen», uttalte Eggen til VG i fjor.Kampen ble stoppet etter seks minutter. En rapport har slått fast at minst 41 personer kunne vært reddet om politiet hadde gjort jobben sin. Det yngste offeret var tiåringen Jon-Paul Gilhooley, fetter av Liverpool-kaptein Steven Gerrard.

Les også

  1. - Jeg tenkte at nå er det bare å lukke øynene og si farvel

— Vi ble behandlet som dyr i bur, sa den da 17 år gamle Mark Mellor, som var blant de heldige som slapp fra katastrofen med livet i behold.Liverpool spiller for øvrig semifinale i FA-cupen søndag. Da venter Aston Villa på Wembley stadion i London. (©NTB)

Les mer om

  1. Engelsk fotball