Fotball

Bradley før RBK-kampen: - Tror vi har mange tilhengere utenfor Trøndelag i kveld

Bob Bradley er klar på at Stabæk har et ansvar overfor hele det ikke-trønderske Fotball-Norge i kveld.

Bob Bradley har fått en gullkandidat av noe som fotballeksperter før sesongstart kalte gråstein. For andre år på rad overrasker Stabæk og det er på mange måter seriefinalen som spilles på Lerkendal søndag kveld.
  • Kurt Haugli

NADDERUD (Aftenposten): — Blir du nervøs foran kamper som denne?

— Nei, sier Bob Bradley uten betenkningstid.

Han sitter på et falmet, grønt plastsete på et småslitent Nadderud og ser rett ned i tribunebetongen. Høstsolen er mer som en sommersol å regne. Det er et par dager til serien skal avgjøres på Lerkendal i Trondheim. Stabæk, altså lille nederlagsdømte Stabæk, skal være med på å bestemme om Rosenborg skal kunne cruise gjennom resten av sesongen til seriegull.

Svaret kom så fort og bestemt og kort at vi kjører et oppfølgingsspørsmål bare for å forsikre oss om at det var riktig svar.

- Du blir altså ikke nervøs i det hele tatt?

Han løfter hodet, ser meg inn i øynene før han lar blikket vandre utover grønt gress.

Bob Bradley ser avslappet ut og han blir ikke nervøs foran kamper selv om det handler om avgjørelsen av hvem som skal vinne gullet.

— Jeg ser frem mot slike kamper. Jeg liker det som skjer i løpet av uken. Treningene, forberedelsene og så selve kampdagen. Når du vet at du skal spille på et fint stadion, med et bra publikum, på en flott gressmatte og mot et lag som spiller god fotball, gleder du deg bare enda mer til kampen. Slik har det vært for meg denne uken, sier han, treneren, coachen, sjefen på Nadderud.

Tre ganger overraskelse

Det begynner å bli en stund siden Bob Bradley ga Fotball-Norge hakeslepp første gangen. Ingen hadde trodd at den tidligere landslagstreneren til USA og Egypt skulle reise til Bærum for å ta over et nyopprykket Stabæk. Et lag som var ekspertdømt til umiddelbart nedrykk.

Et nytt hakeslepp fikk fotballfolket da det viste seg at han klarte å komponere et lag som klarte seg bra på øverste nivå i norsk fotball.

Tredje overraskelse er at det nå kun er Stabæk som kan frarøve Rosenborg tittelen denne sesongen. Bob Bradley måtte komponere et nytt lag etter fjorårets relative suksess. Stabæk hadde ikke penger og måtte selge unna. Byggmester Bob gikk i gang med sin nye konstruksjon. Han var lenge skeptisk til at han skulle få det til nok en gang.

Tre som gjorde en forskjell

Like før sesongstart ble Yassine El Ghanassy, Ernest Asante og ikke minst Adama Diomande klare for klubben.

— Jeg hadde noen dager hvor jeg fikk se hva de kunne tilføre oss. Etter denne perioden kunne jeg fortelle resten av laget at vi har en sjanse til å bli veldig gode. Jeg kunne fortelle dem at vi nå hadde et lag med en annen dimensjon og vi kunne få til noe helt spesielt. Jeg ble derfor ikke overrasket over de gode resultatene. Diomande var en nøkkelspiller for oss i den første delen av sesongen. Han gjorde laget godt. Så da dette begynte å fungere, kunne du se at andre ting i laget falt på plass. Vi så at Nicolai Næss (midtstopper – red.anm.) vokste og tok opp en viktigere

Bob Bradley slik han liker det. På treningsfeltet med sine spillere.

rolle i laget, Birger Meling (back – red.anm.) gjorde store fremskritt og Morten Skjønsberg sto frem som lederen. Samtidig tok Cole Grossmann (midtbane – red anm.) steget opp til nivået i Tippeligaen, sier Bob Bradley.

Her er vår fotballekspert Lars Tjærnås sin analyse av Stabæk før sesongen startet. Han snakket ikke om medalje:

Les også

Lars Tjærnås: Farvel, Stabæk

Må skape nytt angrepsspill

Bob Bradley svarer lenge og grundig også når han forklarer hvordan han skal tilpasse Stabæks måte å spille på uten Adama Diomande. Da den amerikanske treneren trodde han skulle få beholde sin toppscorer ut sesongen, var plutselig den engelske klubben Hull der med et tilbud som en fattig klubb som Stabæk ikke kunne si nei til.

— Jeg kan ikke fortelle deg i dag hvem som spiller på topp i Diomandes rolle søndag, fordi jeg vet det ikke i dag. Vi har jobbet hele uken med angrepsspillet for å få det til å sitte også uten Diomande. Det handler om å gjøre de riktige løpene, ta de riktige avgjørelsene og å skaffe rom for hverandre. Vi trente angrepsspill uten Dio også før han forsvant. Nå må bevisstheten rundt et angrepsspill uten Dio bli sterkere. Det er dette som bestemmer om vi kan ha et effektivt angrepsspill, sier Bob Bradley.

Skulle gjerne hatt Søderlund

Det har åpenbart vært et hardt slag å miste sin toppscorer. En hardt arbeidende spiss som ga alt hele tiden. En spiller etter Bob Bradleys hjerte. Derfor er han klar på hvilken norsk spiller han ville ha hentet til Stabæk dersom han i dag hadde hatt fritt valg.

— Når du spør meg nå i dag, ville jeg ha tatt Alexander Søderlund. Han kunne vært vår mann på topp. Jeg synes Søderlund er en god spiller. Men det er flere gode spillere som jeg kan tenke på som Pål André Helland, Mike Jensen, Ole Selnæs, Sander Svendsen, Vegard Forren og Kristoffer Ajer, forteller han.At 57-åringen fra New Jersey følger godt med i norsk klubbfotball sier seg selv, men han har også god oversikt over det som presteres av norske landslag.

— Jeg er fotballfan og jeg ser mange kamper. I de to norske seirene mot Bulgaria og Kroatia viste Norge frem noen veldig sterke lagprestasjoner. Det var et lag som hadde god moral, sier Bradley.

Bilder av spillere

Vi har oversatt hans engelske “mentality” til moral. Og Bob Bradley snakker ofte om “mentality” i de lagene han trener. Kanskje er det her nøkkelen til hans suksess ligger.

— Det er ikke lett å beskrive måten jeg arbeider på. Men du har forskjellige bilder av hver spiller, hvem de er og hvordan de kan bli bedre og hvordan jeg skal jobbe for å gjøre dem bedre. Alle disse bildene putter du sammen i en collage og da har du etter hvert et bilde av hvordan laget vil se ut. Hver dag jobber du med hvert enkeltbilde og med hele collagen av bilder. Det betyr at du noen dager roper og skriker, noen ganger er du oppmuntrende og andre dager utfordrer du. Du vil at hele gruppen skal ha en identitet, verdier, tro og selvsikkerhet. Men det viktigste av alt er at du viser folk at du tar vare på dem og har tro på at de kan bli bedre. Deretter utfordrer du dem til å gi alt de har til gruppen, forteller han. Det høres enkelt ut, men det sparkes norske fotballtrenere ukentlig.

Neste stopp

Bob Bradley har aldri stått i fare for å få sparken. I Stabæk salutteres det for hver eneste dag de fortsatt har ham som trener. Han kommer til å reise, men ingen vet foreløpig når og hvor. Han er blitt nevnt som landslagstrener i flere land. West Bromwich skal ha vært ute etter ham før han gikk til Stabæk, men alt har til nå handlet om spekulasjoner.

— På ett eller annet tidspunkt er det kanskje en klubb som anerkjenner det jeg har fått til og kanskje ser kvaliteten på den fotballen jeg står for. Ser måten spillere har forbedret seg og graver litt for å finne ut hvordan jeg arbeider. Kanskje en dag er det noen som sier at den fyren kunne ha fungert her. Men inntil det skjer er jeg her og det er her jeg vil være. Du må vise lederskap overfor spillerne. Det klarer du ikke hvis du er på vei ut. Det er ikke min måte å jobbe på. En mulighet kan dukke opp. I mellomtiden har vi åtte seriekamper og en semifinale å spille, sier han.

Hele Norges Stabæk

Den første matchen kommer mot Rosenborg i kveld. Han har så lyst til å klå Rosenborg. Et lag han fulgte jevnlig den gang Nils Arne Eggen var sjefen og laget tidvis herjet i Champions League.

— Vi spiller for tre poeng. At vi vinner er den eneste måten det kan bli kamp om mesterskapet utover høsten. Vi har et stort ansvar denne helgen. Og utenfor Trøndelag har vi mange tilhengere søndag, sier Bob Bradley.

Han smiler. Det gjør han ikke ofte når han snakker om fotball.

  • Mer om kampen søndag kveld. Her er Rosenborgs supporterblogger som har noen betraktninger om søndagens kamp:
Les også

«Vinner Stabæk, har vi de glefsende i halsen på oss resten av sesongen»

  • Og her er kampen sett fra det andre supportesynspunkt. Stabæks Kenneth K. Haug har tvisyn når det gjelder Rosenborg:
Les også

«Jeg ser på Rosenborg med en blanding av avsky og beundring»

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt20125341192241
2Molde20115448252338
3Rosenborg20114543261737
4Kristiansund2011272825335
5Lillestrøm2010463226634
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien