Fotball

Norske dommere får kraftig kritikk etter Wales-seier

Innbytter Hal Robson-Kanu (27) fikset 2-1-seier for Wales i EM-åpningen. Det skal kanskje Svein Oddvar Moen være glad for?

STRAFFE? Martin Skrtel satte albuen sin i Jonathan Williams og rev Wales-spilleren med seg innenfor 16-meteren.
  • Fredrik Saltbones

WALES – SLOVAKIA 2-1 (1-0)

For det norske dommerteamet – med hoveddommer Svein Oddvar Moen i spissen – må tåle kraftig kritikk.

Etter en halvtimes spill var Liverpool-spiller Martin Skrtel oppe med en albue i ansiktet på Jonny Williams da han skulle skjerme ballen ut over dødlinjen. Wales-spillerne ropte på straffe – uten å bli hørt av den norske dommeren. Reprisen viste stygg og unødvendig oppførsel av Skrtel.

– Det er en albue i kjaken til Jonathan Williams, sa TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

EM-kampen mellom Wales og Slovakia ble ingen enkel affære for Svein Oddvar Moen og resten av det norske dommerteamet.

– Det der er straffe, konkluderte ekspertkommentator Egil ”Drillo” Olsen.

Wales-legende: – Sjokkerende avgjørelse

  • Bråk i Marseille: Supportere kritisk skadet etter voldsomme opptøyer i EM-by

Særlig måldommer Ken Henry Johnsen, som sto få meter unna situasjonen, får gjennomgå.

– Sjokkerende. Det er en elendig avgjørelse av dommeren. Dommeren bak mål – hva i alle dager er det han driver med? Skrtel er ikke i nærheten av å gå etter ballen. Han forsøker å få kroppen sin foran Jonny Williams og kaster ut albuen. Det må være en straffe. Jeg mener Skrtel er heldig som fikk bli værende på banen, mener BBC-ekspert og tidligere walisisk landslagsspiller Robbie Savage, ifølge BBC.

– I mitt neste liv ønsker jeg å komme tilbake som en ekstra dommer. De gjør jo ingenting. Det er en jobb for gutta, sa en ironisk Damien Duff i RTEs studiosending.

Også John Arne Riise refser det norske dommerteamet:

– Hvor er dommeren der? Klar straffe! Albue rett i ansiktet. Heldige, heldige Skrtel, skriver Riise på Twitter.

Gareth Bale åpnet showet

Det ble etter hvert innbytternes aften i Bordeaux. Først så Ondrej Duda ut til å sikre Slovakia ett poeng, men Wales-innbytter Hal Robson-Kanu ville det annerledes og sørget for 2-1-seier til waliserne.

Wales og Slovakia møttes i første kamp i gruppe B, som også England og Russland er en del av. Og det var Wales, med Real Madrid-spiller Gareth Bale som den store stjernen, som fikk drømmeåpningen. Ti minutter var spilt da Wales fikk frispark i god posisjon. Bale stilte seg opp i kjent Ronaldo-stil, og deretter banket 26-åringen ballen rett i mål.

Slovakias keeper Matús Kozácik klarte ikke å lese ballbanen, og selv om ballen traff nesten midt i mål, maktet ikke keeperen å redde det harde skuddet.

– Det var som å spille på hjemmebane. Vi har verdens beste fans og de sto bak oss. Vi ga dem noe å juble for, sa Bale til BBC etter kampen.

Også Wales-spiller Joe Allen måtte gi ros til fansen.

– Fansen var enorm fra start til slutt. De lagde masse lyd og det gir deg 5-10 prosent ekstra som har alt å si, sa han.

Gareth Bale ordnet 1-0 til Wales på et frispark fra langt hold.

Like før Bale-scoringen hadde Slovakias Marek Hamsik en enorm mulighet. Napoli-stjernen fintet seg forbi flere walisere og satte til slutt ballen forbi keeper Danny Ward, men bak sisteskansen hadde Ben Davies lurt seg, og Tottenham-spilleren fikk hindret Slovakia-scoring i siste liten.

Superinnbytter Hal Robson-Kanu

Wales var det beste laget i den første omgangen, men i annen omgang var det Slovakia som hadde den første store muligheten. En god ball ble slått i bakrom mot Róbert Mak, og da Wales-kaptein Ashley Williams opphevet offsiden, var det fritt fram for slovaken, men PAOK-spilleren klarte ikke å sette ballen verken på eller i mål.

Men ikke lenge etterpå kom målet for Slovakia. Mak gjorde et flott forarbeid før han spilte ballen videre til innbytter Ondrej Duda, og spilleren som bare hadde vært på banen i ett minutt, satte ballen i det nærmeste hjørnet fra like innenfor sekstenmeteren. Dermed var lagene like langt etter 61 minutters spill.

Den avgjørende scoringen kom i det 81. minutt da Aaron Ramsey gjorde forarbeidet før Hal Robson-Kanu satte ballen i mål med et sleivspark.

– Avslutningen var ikke den beste, men en vi alle er fornøyd med, sa matchvinneren etter kampen.

– Det var herlig at Hal scoret vinnermålet. Han var fantastisk da han kom innpå, sa Bale om sin lagkamerat.

Slovakia hadde en ball i stolpen like før slutt, men Wales holdt unna og kunne juble for seier i første gruppespillkamp.

(Aftenposten/NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Les også

  1. Supportere kritisk skadet etter voldsomme opptøyer i EM-by

  2. Sveits vant dramatisk oppgjør: Rødt kort og kjempemiss ødela for Albania

  3. Payet kan bli EMs store spiller

  4. - Jeg kunne sittet på rivieraen, røkt sigar og telt pengene mine. I stedet jobber jeg for lommepenger i en Mikke Mus-klubb!

  5. Bale med stikk til rivalen: - Jeg lo innvendig da vi trakk England

Les mer om

  1. Fotball-EM