- Må ha hjertet i RBK
<p>De fleste eliteserieklubbene har fått hjelp av private investorer. Dette er rivalenes råd til Rosenborg.</p>
– Vi hadde ikke vunnet seriegullet i 2007 uten hjelp fra investorene i selskapet Hardball, sier Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann.
– Uten investorene hadde vi ikke klart å snu skuta i Lillestrøm da vi tok over for to og et halvt år siden, det gjelder både det sportslige og det økonomiske, sier Torgeir Bjarmann, sportslig administrativ leder i Lillestrøm.
Rosenborg har lenge levd i en annen økonomisk verden enn resten av klubbene i eliteserien, men nå har situasjonen forandret seg for RBK-lederne. I Adresseavisen i går sa styreleder Terje Svendsen og daglig leder Nils Skutle at Rosenborg ønsker å komme i kontakt med investorer som kan bidra til nye spillerkjøp.
Statistikksenter Eliteserien:
Gode supportere
I Bergen har investeringsselskapet Hardball bidratt med penger til spillerkjøp siden 2004, og flere kjente fotballnavn har blitt hentet til klubben med midler fra selskapet. Den største suksessen var nok Paul Scharner som ble kjøpt for 5 millioner kroner i 2004, og solgt videre for 32 millioner kroner et halvt år senere. Det salget gjorde at Hardball kunne kjøpe Martin Andresen og Petter Vaagan Moen for 10 millioner stykket, to spillere som bidro til at klubben vant seriegull i 2007. – Dette er gode Brann-supportere med økonomiske muskler. De har et stort hjerte for Brann, de går på alle hjemmekampene våre, og de ønsker å bidra med penger for å sikre at Bergen har et godt fotballag , sier Bruun-Hanssen.
Også i Kristiansand omtaler de heller investorene som supportere av klubben.
– De investerer like mye med hjertet som med hodet. De beste «objektene» for dem er unge og talentfulle spillere fra Sørlandet, sier sportslig administrativ leder i Start Rune Jakobsen om investorene i selskapet Club 21. Henning Berg og Torgeir Bjarmann tok over Lillestrøm før 2009-sesongen, og selskapet LSK-invest har hjulpet til med finansieringen av flere spillere.
– Siden jeg kom til klubben har vi bare hatt gode erfaringer med investorene. De har vært med oss i med— og motgang, og jeg vil trekke frem at de har hjertet sitt i Lillestrøm, sier Bjarmann.
- Følg vår Silly Season-blogg: Sommerens rykter og overganger!
Hardball-modellen
Brann har en avtale med Hardball der klubben og selskapet deler kjøpesummen likt når en ny spiller skal kjøpes. Utbyttet når spilleren blir solgt er lik andelen, og dersom en erfaren Bosman-spiller er ønsket av klubben, kan investorene bidra med å finansiere en eventuell «sign-on-fee».
– Vi har også muligheten til at Hardball kan fullfinansiere et kjøp dersom det er eneste mulighet, men i utgangspunktet skal vi betale halvparten hver. Når Hardball kjøper en spiller på egen hånd får selskapet andeler i andre spillere, slik at vi kan sitte igjen med penger når spilleren de finansierer en gang blir solgt, forklarer Bruun-Hanssen.
Han påpeker at det er opp til klubben hvem som blir kjøpt, men at investorene er skeptiske til spillere over 23 år, og avvisende til spillere som har passert 26 år.
– De ser selvfølgelig etter potensialet for videresalg, men hadde de kun vært ute etter å tjene penger hadde de investert i noe annet enn fotballspillere, sier Bruun-Hanssen.
Et utvalg nedsatt av Rosenborg som har diskutert bruken av «rike onkler» i klubben, har derimot kommet frem til at de ikke ønsker at klubben skal bruke Hardball-modellen, uten at de har bestemt seg for hvilket forhold RBK skal ha til eventuelle investorer.