Fotball

Vil nekte fotballpøbler å reise inn i Russland under VM

Slipper ikke inn i Russland under VM i 2018.

Kroatiske supportere kastet bluss og knallskudd mot banen. En sikkerhetsvakt ble nesten truffet.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

EM i Frankrike ble preget av mange slåsskamper mellom hooligans fra flere land. Aller verst var kampene mellom russiske, franske og engelske bråkmakere, både innenfor og utenfor tribunene.

Før oppgjøret mellom England og Russland, brøt det ut gatekamper i Marseille, og en engelsk supporter ble livstruende skadd. På tribunen under kampen klarte russiske bråkmakere å ta seg over til tribuneseksjonen hvor de engelske supporterne sto.

Russiske supportere klarte å komme seg over sperringene under kampen mot England

Les også

  1. Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere

  2. Britisk sykepleier allerede dømt til fengsel for EM-bråket

Kampen mellom Kroatia og Tsjekkia ble avbrutt like før slutt da kroatiske fans kastet bluss og knallskudd på banen.

Skandalebildene fra forrige sommers mesterskap gjør at russiske myndigheter har bestemt at flere av bråkmakerne ikke får reise inn i landet før VM i 2018.

– De som ikke har planer om å støtte sitt landslag, men kommer med andre ærender får ikke komme inn i Russland, sier visestatsminister Vitaly Mutko til nyhetsbyrået Tass. Mutko er også president i det russiske fotballforbundet.

Les også

Kroatisk fans truer med mer EM-bråk

Sikkerhetsnivået under mesterskapet vil være på det høyest mulige nivået, og president Putin har godkjent sikkerhetsplanene. Det eksisterer lister over kjente hooligans som ikke slipper inn i landet.

Mutko sier ingenting til Tass om hvordan de skal stenge ut de russiske bråkmakerne. Flere russere ble pågrepet og sendt ut av Frankrike, noe russiske myndigheter ikke så på med blide øyne. Tvert imot, ifølge VG hedret russiske toppolitikere fansens oppførsel, og mente de hadde gjort en god jobb.

Les også

Kroatene bråker for å bli kvitt sjefene

Under prøve-VM i 2017 vil russerne prøve ut flere sikkerhetstiltak, blant annet fans-id, som gir tilgang til stadionene og vil fungere som visum for utenlandske besøkende.

11 byer i Russland skal være vertskap for verdensmesterskapet. Moskva, St. Petersburg, Sotsji, Kazan, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov-on-Don, Nizhny Novgorod, Yekaerinburg og Samara. VM arrangeres fra 14. juni til 15. juli.

Les mer om

  1. Russland