Fotball

11-åringen fra slummen fikk drømmeopphold i en av verdens største fotballklubber

— Han har skapt håp for de andre barna.

Chandan Nayak er slumbarn i India, uten fødselsattest og pass. Men plutselig ble hans fotballtalent oppdaget, og nylig fikk han en drømmereise til tyske Bayern München.
  • Roar Lyngøy

Mens fotball for de fleste norske barn er en hobby, kan det for andre være en mulighet til å komme seg ut av ekstrem fattigdom og overgrep.

Slik var det for 11 år gamle Chandan Nayak fra byen Bhubaneswar i India. Her må mange slumbarn begynne å jobbe i svært ung alder, og de lever med konstante farer rundt seg. De får gjerne ikke sjansen til å være barn: Å leke, løpe, le, få seg nye venner, å lære, å ha drømmer.

  • Les også: Femåringen med Messi-drakt av plastpose sjarmerte verden — så tok saken en trist vending

– Som slumbarn er det stor fare for at en blir satt i arbeid tidlig, at man blir utsatt for overgrep eller at man blir involvert i kriminalitet, sier Jayadev Mahapatra som er direktør for fotballakademiet Ardor i det østlige India.

– På fotballakademiet vårt ønsker vi å bruke energien som disse barna har til noe positivt, som fotball, sier han til nettstedet The Set Pieces.

- Det var magi i gutten

Prosjektet han leder har som mål å gi gatebarna muligheten til å spille fotball. Akademiet tilbyr også mat til de trengende barna. Ardor-akademiet har skapt overskrifter den siste tiden etter at en av deres 11-åringer vant en tur til Tyskland der han fikk trene med selveste Bayern München.

Guttungen Chandan Nayak har talent for fotball, og han ble ganske så tilfeldig oppdaget av Mahapatra i slummen.

– Det var magi i den gutten. Men han var underutviklet etter å ha levd i slummen, sier akademidirektøren.

Lille Chandan ble invitert til akademiet, der han får gratis veiledning, mat og treningsutstyr. På akademiet har den lille gutten gått i tre år, og hver uke møter han opp i Lionel Messi-drakten sin. Målet er å en gang bli like god som argentineren.

11-åringen meldte seg på en konkurranse der premien var et treningsopphold med Bayern München. Opplegget var opprinnelig ment for ungdommer i alderen 14 til 16 år, men Chandan imponerte alle trass i sin unge alder. Dommerne ble forbløffet over fotballferdighetene til 11-åringen, som konkurrerte med 160 andre om drømmeoppholdet i Tyskland. De fleste var fire-fem år eldre enn ham.

– Han er en fryktløs gutt, sier akademidirektør Mahapatra.

Arjen Robben tok seg tid til å hilse på 11-åringen fra India.

Tøff oppvekst

Ifølge nettstedet The Set Pieces hadde Chandan Nayak en tøff oppvekst. Faren var ute av bildet da Chandan var to år gammel, og moren tjener dårlig.

Men Chandan har et kjempetalent for fotball, og han vant konkurransen om Tyskland-turen. Men så kom problemene: Guttungen hadde ingen fødselsattest å vise til, og slett ikke noe pass. Hans visumsøknad til Tyskland ble kontant avvist, men lokale myndigheter i India grep inn og fikk løst floken.

Chandans mor, Duhita Nayak, er henrykt over at sønnen fikk reise.

– Jeg hadde aldri trodd at noen av mine barn noensinne skulle få reise utenlands, sier moren til avisen The New Indian Express.

Chandan fikk trene med Bayern en uke. Her fikk han spille fotball under svært gode fasiliteter og med dyktige trenere. Han fikk også hilse på verdensstjerner som Philipp Lahm og Arjen Robben.

– Han hadde en fantastisk opplevelse i Bayern, sier akademidirektør Mahapatra.

Nå er Chandan tilbake i India, proppet med gode minner og en signert Bayern-drakt. Ifølge Mahapatra er det flere indiske klubber som har fått øynene opp for 11-åringen, som drømmer om å leve av fotballen.

– Chandan har skapt håp for mange av de andre barna her, sier akademidirektøren.

Les mer om

  1. Tysk fotball