Fotball

Dumme østlendinger!

KOMMENTAR: Oslo har satt Nystemten under lupen. De fant ut at det var en klubbhymne. Morn-morn!

GREI GUTT: Kasper Skaanes er en høflig tjuagutt, som står stramt under Nystemten.
 • Anders Pamer
  Anders Pamer

I en serie artikler har hovedstadsavisen VG problematisert det at bergensere fra andre lag står i ro og viser respekt mens Nystemten synges på Brann Stadion. Men verken avisen eller flere av dens intervjuobjekter har forstått en døyt.

Det har heller ikke representanter for andre klubber som presterer å refse bergenske spillere for å vise respekt for hjembyens «nasjonalsang».

RESPEKT: Kristoffer Barmen lot hånden hvile på hjertet da Nystemten runget under Branns sølvfest i 2016.

På det flateste og mest avsidesliggende jordet, befinner derimot Ronny Deila seg. Vålerenga-treneren mener det ville vakt reaksjoner i Skottland dersom motstanderlagets spillere hadde stått i giv akt under «You’ll never walk alone» på Celtic Park.

Enig i det, ass ...

 • Brann tar gull. Sjekk tabellkalkulatoren!

Men Nystemten er ikke en klubbhymne. Den ble skrevet mens Brann het brand og var noe som herjet Bergen med litt for korte mellomrom – mer enn hundre år før klubben ble stiftet. «Bergensiana», som sangen også kalles, har fint lite med Brann å gjøre – annet enn at bergenssangen spilles på høyttaler før Branns hjemmekamper.

Anders Pamer, kommentator i Bergens Tidende.

Det er litt vrient å følge med på akkurat den utviklingen, men den pleide i alle fall også å bli spilt under åpningen av Festspillene. Da viste Kongen respekt ved å reise seg.

Godt Deila ikke var der, si.

Men våre grantre-omkransede venner skal i all raushet få noen tips fra provinsen. Leter dere etter Brann-sanger, skal dere oppmerksomt lytte etter ord som «Brann» og egennavn som «Kniksen», «Helge Karlsen» og av en eller annen grunn også «Geir Hasund» og «Paldan». Dere er ikke til bunns i saken da, men det nærmer seg.

INTEGRERT: Rune Skarsfjord fra Narvik viste Nystemten respekt før Branns kamper.

Forresten: Før Dagsnytt 18, VG, Dagbla’ og aviser med a-endinger tenker at dette var da «innmari breialt» av han fyren «borti Bergen» og vil ringe for å intervjue og vise frem dette frekke eksemplaret av en bergenser:

For det første er jeg ikke bergenser. Og dette var en spøk. En litt oppgitt en, men en spøk. Men det kan bli alvor, rævholler, og derfor sier jeg dette på et språk dere kan forstå:

Ikke føkk med Nystemten’ a!

Respekt til Kristoffer Larsen som i likhet med Skaanes sang med på nystemten. #skbrann

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. SK Brann
 3. Brann Stadion
 4. Ronny Deila