Fotball

- Jeg hadde ikke fått med meg at Norge var i VM

Det er bare ett år siden Maria Thorisdottir ga seg med håndball og satset alt på fotball. Hjemmefra har hun full støtte fra håndballpappa Thorir Hergeirsson.

«LITT TYPE»: Maria Thorisdottir beskriver seg selv som rolig og avslappet.

  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

OTTAWA (aftenposten.no): — Det er vanskelig å si, jeg har ikke peiling. Men det virker positivt, jeg tar det sånn.

Landslagsspillerne er ferdig med nok en treningsøkt i Canada. Maria Thorisdottir snakker med den samme roen hun viser på fotballbanen. Den roen som fascinerer trenerduoen Even Pellerud og Roger Finjord, og som gjør at en på dette nivået fullstendig urutinert 22-åring nå tar for seg i det norske midtforsvaret i VM.

Hun kan starte mot England i åttedelsfinalen mandag, noe som kun vil være hennes åttende landskamp. Ved nyttår var det ingen som trodde at hun skulle være i Canada, aller minst hun selv.

Fått roen fra pappa

Spørsmålet var hvorfor hun tror landslagssjef Pellerud har omtalt henne som "litt type". Hun aner ikke, men vet godt hvordan hun ser på seg selv som spiller.

— Jeg er veldig rolig og avslappet og stresser lite. Jeg spiller med skuldrene lavt og tør å prøve på ting, sier landslagsstopperen som er midtbanespiller på klubblaget Klepp.

Det er på spørsmålet om hvor denne roen kommer fra hun nevner mannen hun er knyttet til ved navn. Maria er klar over at hun for det norske idrettspublikum nok mest er kjent for å være Thorirs dottir.

Uten at det ser ut til å plage henne.

— Jeg tror at jeg alltid har hatt den roen. Jeg tror «pappi» selv som trener er en veldig rolig person, så kanskje jeg har fått det fra han. Jeg synes det er en god egenskap, det funker for min del.

Les også

Pellerud mener det hvite landslaget viser et problem i det norske samfunnet

Droppet fotballen

"Pappi" er Thorir Hergeirsson, suksessrik trener for det gullsankende kvinnelandslaget i håndball.

STØTTENDE: Pappa og landslagstrener i håndball, Thorir Hergeirsson.

Det kunne fort vært på hans lag datteren spilte med det norske flagget på brystet. Da hun for tre år siden hadde imponert for Norge i U20-VM i fotball var hun rett og slett lei av å sparke ball. Motivasjonen var på bånn. Hun bestemte seg for heller å gi håndballen en skikkelig sjanse og lot fotballen komme i annen rekke.Jærbuen meldte overgang til Stabæk og flyttet østover. Etter hvert kom imidlertid lysten snikende. Før håndballtreningene kunne hun glede seg mest til oppvarmingen, for da var det fotball.

Full støtte hjemmefra

Belastningen med to idretter ble til slutt for stor, og en jumpers-knee-skade gjorde at hun ga seg med håndballen. En avgjørelse som ikke ble tatt imot med skuffelse hjemme hos far.

— Han har alltid støttet meg, uansett om det er fotball, håndball eller turn, sier Thorisdottir.

Da hun flyttet tilbake til Klepp i fjor sommer tenkte hun at det kunne være gøy å trene litt med fotballaget igjen.

— Da treneren kom og spurte om jeg hadde lyst til å starte neste seriekamp tenkte jeg "åh sjitt, men hvorfor ikke". Derifra har det gått veldig bra.

Les også

- Vi har et kritthvitt landslag

Debuterte mot Island

At det skulle gå VM-bra var likevel aldri en del av planen.

— Jeg hadde ikke fått med meg at Norge var i VM. Jeg hadde vel kanskje hørt det, men det var ikke noe jeg tenkte på. Da sjansen kom i Algarve cup tenkte jeg at "her er det en mulighet. Jeg får bare gjøre mitt beste". Nå står jeg her, sier hun.

A-landslagsdebuten kom mot "pappis" Island 6. mars i år. Med familien på øya snakker hun islandsk, men Thorisdottir har alltid følt seg norsk. Nå kan hun bli en viktig spiller i rød drakt i mange år fremover.

Karakter og stabilitet

— Hun er litt autoritær og synlig av natur, ikke redd for å ta ansvar. Vi er jo opptatt av karakter, det fikk hun testet mot Tyskland. Hun ble kastet ut på skikkelig dypt vann, og hun svømte klokkerent, sier Pellerud på spørsmål om hva han mener at hun "er litt type".

I 1-1-kampen mot Tyskland startet hun overraskende for mange. Hun fulgte opp med å få vimpel som en av Norges to beste i neste kamp mot Elfenbenskysten.

Pellerud ser gjerne at hun blir en bærebjelke på landslaget.

— Det hadde vært veldig gunstig om hun utvikler seg den veien, for i midtforsvaret trenger man jo ordentlige karakterer og stabilitet.

En liten vulkan

Hans assistent omtaler Thorisdottir som særdeles moden som person, veldig intelligent og fotballklok når det blåser rundt henne.

— Så har hun den styrken at hun tåler å gjøre feil. Hun er likevel til stede i neste situasjon og melder seg ikke ut, utdyper Roger Finjord.

I samtaler underveis i VM har han utfordret Klepp-spilleren til å ta enda mer tak. Finjord ser ikke bort ifra at kombinasjonen håndball/fotball kan være en styrke når Thorisdottir nå har bestemt seg for gress fremfor parkett.

— Hun har iallfall en fordel av å være veldig duellsterk, noe du også må være i håndball. Så har hun holdt på med toppidrett i to idretter over tid, og har helt sikkert omgivelser rundt seg som er flinke til å peke på hva som er kravene for å hevde seg, sier han.

Thorir Hergeirsson har sagt at den islandske vulkanen alltid vil være i han. Merker datteren noe til den hos seg selv?

— Hehe, jeg merker faktisk at den kommer mer med alderen. Før brydde jeg meg ikke så mye om vi tapte, men det har endret seg, sier hun.

Neste utbrudd kan komme allerede mandag.

Les også

  1. Ni grunner til å tro på norsk VM-suksess

  2. Sveriges fotballkvinner fikk VM-hjelpen de trengte

  3. Norge møter England i VM, slipper favoritten Frankrike

Les mer om

  1. Klepp IL
  2. Kvinnelandslaget fotball