Denne gjengen snøt Høgmo for direkte opprykk: – Vi har skreket ihjel stemmebåndene

Full jubel i Raufoss. – Fredrikstad er veldig gode, men problemet deres er at vi er bedre.

Kevin Jablinski, Edvard Linnebo Race og målscorerne Ryan Doghman og Anton Henningsson (til høyre i bildet) slo Fram 3–2 og sikret opprykk for Raufoss.

Raufoss – Fram Larvik 3–2/Grorud – Fredrikstad 0–0

Det sier trener Christian Johnsen etter at opprykket til 1. divisjon var i boks. Etter 3–2 mot Fram i siste hjemmekamp, kombinert med Fredrikstads 0-0-kamp mot Grorud i Oslo, kunne totningene slippe jubelen løs.

– Det er veldig mye glede akkurat nå. Jeg er veldig stolt over spillerne og laget. Vi har ledet i hele år og det er en test på lagets karakter. De har bestått med glans, sier Johansen.

Før sesongen trodde de fleste at det var Fredrikstad som skulle bestå den testen med glans. Aristokratene i norsk fotball, med cuptitler, serietitler og Europacup-bragder i beltet. Klubben som rykket ned fra Eliteserien året etter sølvsesongen 2008. Og opp igjen. Og ned igjen i 2012. Etter å ha feilet en rekke ganger, ble Notodden for sterke i nedrykksplay-off i fjor.

– Fem ganger større budsjett

Så ansatte klubben Per-Mathias Høgmo. Laget skulle rett opp. Det klarte de ikke.

– Fotball avgjøres på banen. Det er mange flinke klubber rundt omkring. Det er ikke bare å reise rundt og vinne, sier Johansen.

– Men ser man på FFK, deres poengfangst og hva de har gjort, så har de levert bra. Problemet deres er at vi har vært bedre. Vi har et bedre lag, legger han til.

Han mislyktes i første forsøk. Nå blir det play-off mot enten Hødd, Egersund eller KFUM Oslo. Vinneren der møter 14.plassen i 1.divisjonen i kampen om opprykk.

Den unge treneren fra Lillehammer ble satset på foran årets sesong og har bygget en stamme av et ungt lag. Med budsjett på fem-seks millioner, hevder Raufoss at Fredrikstad økonomisk er fem ganger så store.

Avgjorde fire minutter før slutt

– Det å se at budsjettforskjellene ikke alltid slår ut, det er artig. Vi har konkurrert mot en klubb som har fem ganger større budsjett. Det er en utfordring, sier daglig leder Bent Dalby.

– For et lag med slike rammer og erfaringer sier det seg selv at det vil være et stort nederlag om de ikke klarer det. Men de har gode sjanser, vi håper FFK tar turen opp. Det fortjener norsk fotball, sier han.

Ettertraktede Anton Henningsson ga Raufoss ledelsen før det var spilt et minutt i opprykkskampen mot Fram Larvik. Ryan Doghman doblet ledelsen etter ni minutter.

Mahmoud Sami Laham scoret to ganger og utlignet for vestfoldingene sju minutter før slutt, men i det 86. minutt ble Mikkel Maigaard Jakobsen den store helten. Toten er tilbake på toppen i norsk fotball.

– Skreket ihjel stemmebåndene

– Nå er vi høyt oppe. Vi har gjort en stor sesong og det er veldig godt å ha klart det. Det betyr mye for oss. Vi var sulteforet på en plass i toppfotballen igjen og gjennom systematisk hardt arbeid, klarte vi det, sier Dalby.

Raufoss har eliteserietradisjoner, men ikke vært på øverste nivå siden 1960-tallet. Også rundt årtusenskiftet var gultrøyene fra Oppland ofte på nest-øverste nivå, men årene etter at lisensen ikke ble fornyet i 2007 var tunge. Klubben var oppe en rask tur i 2016, men rykket ned. Nå er de tilbake.

– Vi har skreket ihjel stemmebåndene nå. Vi skal bite hardt fra oss gjennom god angrepsfotball og et solid defensiv. Vi blir ingen kasteball, lover 22 år gamle Kevin Jablinski fra Skien. Den tidligere Sandefjord-spilleren sender også et lite stikk ned til Østfold.

– Vi kan vel dra det så langt og si at det er krise for Fredrikstad, så mye som de bruker på A-laget. Det handler ikke bare om å ha gode spillere, man må ha kultur også. Vi har vokst utrolig bra sammen. FFK rykker ikke opp fordi vi har vært bedre, sier han.

Siste mulighet

Skeid rykket i forrige uke opp fra den andre avdelingen. Fredrikstad er klar for playoff etter å ha blitt nummer to bak Raufoss. Etter alt å dømme møter de nå Hødd i hjemme/borte-oppgjør, med mindre de blir tatt igjen av enten Egersund eller KFUM Oslo i siste runde.

Vinneren av dobbeltoppgjøret møter 14.-plassen fra 1. divisjon til dobbeltoppgjør om retten for den siste plassen i 1. divisjon 2019.