Gigantoppgjøret spilles uten noen av disse for første gang på 11 år. Fansen frykter konsekvensene.

Når Barcelona og Real Madrid har møttes de siste ni årene, har det meste handlet om Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Denne sesongens første oppgjør blir annerledes.

Cristiano Ronaldo (t.v.) og Lionel Messi blir sett på som to av tidenes beste fotballspillere. Her under en kamp forrige sesong.
  • Pål Strande Gamlemoen

Andrés Iniesta, Samuel Eto’o og Ronaldinho mot Robinho, Ruud van Nistelrooy og Raul. Det var angrepsrekkene til Barcelona og Real Madrid da de møttes lille julaften 2007.

Du legger kanskje merke til noe? Hverken Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo var på banen. Messi var skadet, mens Ronaldo fortsatt spilte i Manchester United.

På søndag møtes de for første gang denne sesongen, i det mange mener er det største oppgjøret i verden – El Clásico.

Det blir imidlertid uten både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, for første gang siden den nevnte kampen i 2007. Messi er skadet, mens Ronaldo signerte for Juventus i sommer. Det blir en smakebit på hvordan et fremtidig El Clásico blir når også Messi en dag forsvinner fra spansk fotball.

– Det er ikke problemfritt at spansk fotball mister så store stjerner, sier president i Real Madrid.no, Ruben Skjerping.

Les også

Maktkamp, gigantsummer og Saudi-Arabia: Derfor kan det nye forslaget få store konsekvenser for fotballverdenen

– Det blir tammere

Cristiano Ronaldos overgang fra Manchester United til Real Madrid i 2009 ble starten på en sportslig rivalisering av de sjeldne.

Fra 2009 til Ronaldos overgang til Juventus scoret de to tilsammen 640 mål i den spanske serien. De har vunnet den prestisjefylte Gullballen fem ganger hver. Det var naturlig at de fleste overskriftene handlet om de to før hvert eneste El Clásico.

– Den rivaliseringen har økt interessen for spansk fotball, både internasjonalt og i Norge. Uten dem blir kampen noe tammere enn det den egentlig er. El Clásico trenger flere stjerner. Uten det er jeg redd interessen kan dale, sier Skjerping.

Mathias Hagen er skribent for det norske Barcelona-nettstedet Blaugrana. Han er enig i at interessen for spansk fotball kan bli svekket uten Messi-Ronaldo-rivaliseringen.

– Det er de to største stjernene i verden. De bygde et enormt engasjement rundt El Clásico. Jeg er likevel positiv på Barcelonas og Real Madrids vegne. Begge har noen stjerner på gang. Det kan fort bli veldig bra om noen år med Ousmane Dembélé mot Vinícius Júnior, sier Hagen.

Skjebnekamp for Real Madrids trener?

Julen Lopetegui har fått en meget vanskelig start på jobben som Real Madrid-trener. Laget ligger nede på syvendeplass i serien, og fansen er alt annet enn fornøyd med fotballen laget spiller. Flere spanske medier spekulerer ikke lenger i om Lopetegui blir sparket, men hvem som tar over når han blir det.

Ruben Skjerping er president og daglig leder i den norske Real Madrid-siden madridista.no.

– De er inne i en forferdelig svak periode, så jeg er ganske pessimistisk før søndagens kamp. Lopetegui har skjerpet forsvaret, men det har gått utover angrepet. Laget skaper nesten ikke sjanser. Det er Lopeteguis største problem, sier Skjerping.

Real Madrid er likevel bare fire poeng bak Barcelona, som topper tabellen. Barcelona-fansen er heller ikke helt fornøyde med hvordan laget har åpnet sesongen.

– Jeg var veldig skuffet etter de første fem-seks kampene, helt frem til de møtte Tottenham (vant 4–2 borte i Champions League, jou.anm.). Før den gikk det tregt, i tillegg til at de i store perioder av kampene ga bort initiativet. Nå er de bedre – de er flinkere til å holde ballen i laget, slår flere risikable pasninger og rytmen ser bedre ut, sier Hagen i Blaugrana.no.

Les også

Amatørgolfer med utrolig bragd: – Jeg kunne ikke tro det jeg så

Messi ute med brukket arm

Barcelona må som nevnt klare seg uten lagets toppscorer og stjerne, Lionel Messi. Argentineren brakk armen under kampen mot Sevilla forrige helg.

Mathias Hagen er skribent for det norske Barcelona-nettstedet blaugrana.no.

– Jeg er veldig spent på hvordan Barcelona skal klare seg mot en så god motstander som Real Madrid uten han. Laget som helhet må finne en løsning som fungerer uten han. Spiss Luis Suárez blir kanskje Barcas viktigste spiller i morgen. Jeg tror han må ha dagen for at det skal bli seier, sier Hagen.

Hans kollega i Real Madrid.no mener at hans lags sjanser øker enormt fordi Messi ikke spiller søndagens kamp.

– Han er Barcelona. Ikke bare som målscorer, men playmakerrollen han har er undervurdert. Han er så god til å motta ballen i dypet. Uten han er ikke lenger Barcelona storfavoritter. Det blir mye jevnere, sier Skjerping.

Avspark mellom Barcelona og Real Madrid er søndag 16:15.