Fotball

Storklubbenes ledere støtter drastiske eliteserieendringer

— Vi må gjøre noe, sier Kjetil Rekdal.

Det vil etter all sannsynlighet foretas omfattende endringer i oppsettet av Eliteserien, slik at færre kamper blir uinteressant sett i lys av tabellsituasjonen. Her er Vålerengas Vidar Örn Kjartansson i duell med Haugesunds Vegard Skjerve på Ullevaal Stadion søndag. NTB SCANPIX

 • Kurt B. M. Haugli

Etter fotballtinget 15. mars neste år kommer norsk fotball til å være forandret.

Trolig blir det radikalt forandret. I en konferansesal på Ullevaal stadion denne marssøndagen kommer norske fotballedere til å vedta endringer for hvordan vi skal spille fotballkamper på høyeste nivå i Norge i de neste årene.

Lederne i norsk toppfotball er klare til å foreta store omveltninger.

Nesten ikke spennende

Søndag spilte Vålerenga mot Haugesund, en kamp hvor det fortsatt var en viss spenning, men heller ikke kampen som fikk fotballfolket til å storme inngangene på Ullevaal stadion.

Haugesund står i fare for å rykke ned, og Vålerenga klamrer seg til håpet om at 4. plass i serien kan gi plass i Europa neste år. (Det kan skje dersom Odd eller Molde blir cupmester).

Les også

Varsler dramatiske endringer i norsk fotball

Norge har en av fotballigaene i Europa med flest såkalt uinteressante kamper hver sesong. Dette viser undersøkelsene som det nederlandske selskapet Hypercube har gjort for interesseorganisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene, Norsk Toppfotball.Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er klar på at tiden er inne for drastiske grep.

— Vi må gjøre noe. Vi er bare nødt til å få bedre kvalitet på Tippeligaen, sier han til Aftenposten.

Får det som han vil

Og Rekdal blir hørt. Noe blir gjort, men hva som skal gjøres, blir fortsatt vurdert. Dette er bare noen av løsningene som kan bli foreslått:

 • 10 lag i toppdivisjonen hvor lagene møtes fire ganger hvert år og et sluttspill.
 • 12 lag i toppdivisjonen hvor lagene møtes to ganger, før serien blir delt i to til et sluttspill om mesterskap og nedrykk i hver av avdelingene.
 • 16 lag i toppdivisjonen som er delt i to, hvor man halvveis i sesongen har et opp- og nedrykk mellom avdelingene. Til slutt et sluttspill som avgjør mester og nedrykk.

I tillegg vurderer man også hvordan den norske fotballpyramiden skal se ut. Om det for eksempel skal være to eller én avdeling under Eliteserien. Det blir også vurdert hvor mange avdelinger det skal være i 2. divisjon.

Jo Bergsvand er prosjektlederen i Norsk Toppfotball.

— Dette arbeidet skal nå pågå ut året, og vi skal til slutt ha en avstemning om hvilken løsning vi går for. Uansett er problemstillingen mer kompleks enn at vi tror en ny ordning for ligastruktur løser alle problemer, sier Bergsvand.

Historisk omveltning

Krisen i norsk fotball har vært grundig beskrevet de siste månedene. Det handler om en økonomi som forvitrer, tilskuere som holder seg hjemme og prestasjoner langt dårligere enn målsettingene.

Les også

Supporterleder: - Det holder ikke å kutte antall lag

Det er dette som er bakteppet for det som trolig blir historiens mest radikale endring av det norske seriesystemet. Det er også mye som tyder på at revolusjonene kommer med bifall fra klubbene.— Hvis det er dette som skal til for at norsk fotball bringes på rett vei, så er vi i Bergen klare, sier Branns daglige leder, Roald Bruun-Hanssen.

Vi har vært i kontakt med en rekke ledere av norske toppklubber. De deler Bruun-Hanssens holdninger. De er klare til å gjennomføre et av de forslagene til et nytt seriesystem og et helt nytt format på eliteserien i norsk fotball som kommer på bordet i desember.

Detaljerte fakta

Konsulentselskapet Hypercube har, ned til minste detalj, gått gjennom norsk fotball. Et funn er det tidligere nevnte store antallet «kjedelige» kamper.

Men antall såkalt uinteressante kamper er bare en liten flik av det faktamaterialet som lederne av Norges 32 klubber i de øverste divisjonene er blitt presentert i flere omganger i vår, sommer og høst. Grundig har de nederlandske konsulentene dokumentert hva som ikke er som det bør være i norsk fotball.

En av løsningene deres handler om å skape et helt nytt konkurranseklima i toppen av norsk fotball. Det er her endringene av ligastruktur og -format kommer inn.

Daglig leder i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes, er glad for at det er startet en såpass grundig prosess.— Når man får en så god dokumentasjon, så gjør det jobben med å fatte en beslutning lettere, sier Sandnes til Aftenposten.

Han er klar over at det ikke vil bli enkelt å få klubbene i norsk fotball til å bli enige om hvor radikalt det endelige forslaget blir.

— Det er klart at det blir en politisk diskusjon i etterkant av dette arbeidet, sier Sandnes.

Klar før jul

Strømsgodsets daglige leder, Erik Espeseth, sitter også i styret i Norsk Toppfotball.

— Dette er et godt prosjekt med et utrolig godt faktagrunnlag. Vi får et veldig godt grunnlag til å fatte beslutninger, sier Espeseth til Aftenposten.

Beslutningen blir som tidligere nevnt fattet på fotballtinget i mars neste år. Men allerede i desember i år kommer det et endelig forslag til anbefalinger fra Norsk Toppfotball basert på Hypercubes utredning.

FAKTA

Norsk Toppfotball

 • Interesseorganisasjon for klubbene i de øverste to divisjonene.
 • Har 32 medlemmer.
 • Alle klubbene har i lengre tid vært orientert om arbeidet som nå pågår for endringer i det norske seriesystemet.
 • Ledes av Leif Øverland.

Hypercube

 • Nederlandsk konsulentselskap med sport som spesialitet.
 • Har blant annet vært med å legge grunnlaget for endringer av ligaen i Nederland, Belgia og Portugal.
 • UEFA står også på deres klientliste.
 1. Les også

  Vi er dårligere enn Kapp Verde, Burkina Faso og Kongo

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Færre klubber i Eliteserien, sluttspill eller deling av serien ved halvveis?

 2. FOTBALL

  Klubbene sier nei til endring av seriesystemet

 3. FOTBALL

  Nederlandsk forslag vrakes - det blir ingen store endringer for eliteserien

 4. FOTBALL

  Varsler dramatiske endringer i norsk fotball

 5. FOTBALL

  NFF vraker omstridte endringer i eliteserien

 6. SPORT

  Forsker mener «verdiløs» fotballrapport bør kastes i søpla