Fotball

Høgmo dagen derpå: - Det finnes ingen snarveier

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og deler av trenerteamet før Norges kamp mot Frankrike.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo snakket igjen om tålmodighet og utvikling dagen etter ydmykelsen mot Frankrike.

  • Erlend Nesje
    Journalist

PARIS (Aftenposten.no): — Dette viser at det er et fantastisk engasjement rundt oss, smiler landslagssjefen etter møtet med norske medier ved innsjekkingen på Charles De Gaulle flyplass i Paris.

Han fikk spørsmål om 0-4-smellen mot Frankrike, om hvor lang tid det tar før hans prosjekt viser gode resultater og om det norske landslaget er godt nok til å kvalifisere seg for EM i Frankrike.

Les også

Høgmo må vurdere å vrake Hangeland

Høgmo tolket de mange spørsmålene som engasjement. Og engasjement er betraktelig bedre enn likegyldighet.— De er jo det er det som er så gøy med å jobbe med verdens desidert største idrett. Men her er det ikke noen short-cuts (snarveier). Her er det langsiktig jobbing, tålmodighet, det å stå løpet ut gjennom hele linja, som gjelder.

17 baklengsmål

Norge har spilt åtte kamper under Høgmo. Kun én er endt med seier. Og på de kampene har laget sluppet inn 17 baklengsmål.

Men for Høgmo er dette øving. Det er kvalikkampene som gir poeng. Og for å bli gode på sikt må man også kjenne på nivået, hvor lista ligger. Som mot stormakten Frankrike tirsdag kveld.

— Det viktigste for oss er å tenke utvikling. For å gjøre det, må vi være tålmodige. Vi må ha mot til å stå i løpet vårt. Det er viktig for oss å teste ut flest mulig aktuelle spillere, for å få svar, både med tanke på måten vi spiller fotball på og måten man håndterer utfordringene i den type kamper vi hadde i går. Sånn at vi er best mulig forberedt når kvaliken starter.

Høgmo møtte pressen i Paris.

Høgmo synes det er altfor tidlig å være opptatt av resultater.— Vi møtte Frankrike nå og fikk et godt eksempel. I mange år vant de ingen verdens ting. Så tok de noen viktige grep nasjonalt. De bygde blant annet opp et nasjonalt treningssenter, de begynte å utvikle spillere som skulle få øve seg på nivået. Det endte med mesterskap både i VM (1998) og EM (2000) for de. Vi er i en fase i norsk fotball der vi har prestert ganske lite over en lengre periode. Da må vi ta noen grep. Hvilke spillerertyper er det som skal prege norsk fotball i fremtiden? Da må vi være tålmodige i det løpet. Vi må gi klare signaler nedover i årsklassene, om hva det er som gjelder. Hvor ligger standarden for å klare oss både individuelt og kollektivt? Det er tanken. Og i det løpet må vi være tålmodige og stå sammen.

- Tar tid

På spørsmål om hvor tålmodige man må være, svarte landslagssjefen:

— Det tar tid å endre en nasjonal kultur ved å få Norge opp på et høyt nivå. Vi har vært i tre mesterskap siden krigen. Og det var en veldig fin periode for norsk fotball. Men vi har ikke vært i mesterskap på 14 år. Det betyr at dette ikke er noe vi kan gjøre på en måned eller tre. Dette er en langsiktig prosess. Tålmodighet handler også om å få svar underveis. Mot Danmark, Skottland og Tsjekkia var vi dyktige til å skape målsjanser og vi hadde en offensiv samhandling. I går låste Frankrike av det såkalte mellomrommet, da ble det for statisk. Vi fikk ikke utfordret bakrom og vi fikk ikke vendt opp spillet godt nok. Vi spilte på oss brudd, og det er årsaken til at forsvarsspillet ble litt lurvete.

- Frankrike-EM er det store målet. Er laget godt nok?

Les også

Smil, Høgmo. Flere har startet verre enn deg

— Nå skal vi i utgangspunktet ikke slå førsteseedede lag for å nå et slik mål. Det holder å bli nummer tre i gruppen, så det får vi ta når den tid kommer. Jeg har stor tro på spillerne, at norske spillere kan utvikle seg. Vi er blitt karakterisert som ganske fysisk robust, det har vært vår greie tidligere. Nå ser vi at det er mye ferdigheter, men at fysikken kan bli enda råere og at vi tar ut den taktiske dimensjonen i spillet . Det jobber vi med over hele fjøla.

Skuffet Hangeland

Den norske troppen hadde mediefri på hjemreisen fra Paris. Men landslagssjefen snakket. Det gjorde også kaptein Brede Hangeland, som hadde en blytung kveld i det norske forsvaret.

-Vi fikk svaret på at vi på vårt beste, i siste halvdel av første omgang, var omtrent på høyde med Frankrike. Men totalt sett er vi langt fra nivået til Frankrike. Jeg er en realistisk kar og vet at sånn er det. For de har et bedre lag enn oss. Vi har en lang vei å gå for å komme på det nivået som gjør at vi biter godt fra oss i kvaliken, sa Hangeland.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Russlands herrelandslag fotball
  3. Frankrikes herrelandslag fotball