Fotball

I løpet av fem år sjokkerte Lagerbäck fotballverden: - Norge er i en lignende posisjon

Heimir Hallgrímsson lovpriser sin tidligere sjef på Island.

Heimir Hallgrímsson (t.v.) og Lars Lagerbäck førte Island til EM-sluttspillet i Frankrike i fjor. Laget røk ut i kvartfinalen mot vertsnasjonen.
  • Håvard Karlsen

Lars Lagerbäck er Norges nye landslagssjef. 68-åringen ble presentert på en pressekonferanse onsdag, og har skrevet under på en treårskontrakt som trener for herrene.

Et godt valg, mener Heimir Hallgrímsson. Han er tannlegen som ble hentet inn som Lagerbäcks assistent da svensken ble ansatt som landslagssjef der i 2011. De to hadde stor suksess, og sammen ledet de Island til deres første EM-sluttspill 2016.

– Lars var en god avgjørelse for Island da han ble ansatt, og Norge er i en lignende posisjon nå. Jeg har bare komplimenter å komme med for jobben Lars gjorde her. Han profesjonaliserte alt, forandret strukturen, og måten vi jobbet på, sier Hallgrímsson.

Han peker på Lagerbäcks erfaring som landslagstrener som en viktig faktor for ansettelsen. Det understreket også toppfotballsjef Nils Johan Semb under onsdagens pressekonferanse.

– Først og fremst er Lars en landslagsekspert. Han har 18 år med Sverige og Island, og har veldig gode resultater med nasjoner vi kan sammenligne oss med, med tanke på spillermateriell, sa Semb.

Les også

Lagerbäck er Norges nye landslagssjef: - Det blir tøft, krevende og spennende

Lars Lagerbäck og Nils Johan Semb på onsdagens pressekonferanse på Ullevaal.

– Ydmyk og null arroganse

– Lars har kjempemye erfaring, og er enestående i internasjonal fotball. Han hadde Sverige i en lang periode, og har sett alt som trener, sier Hallgrímsson.

Etter at Ståle Solbakken trakk seg fra forhandlingene med Norges Fotballforbund (NFF) 11. januar, har forbundet hatt samtaler med en håndfull kandidater.

– Lars var det klare førstevalget blant de kandidatene. Jeg er veldig fornøyd med at vi klarte å lande det, og at vi sitter her nå, sa Semb onsdag.

– Hva er styrkene til Lagerbäck, slik du ser det?

– Han organiserer lagene sine veldig godt, og det blir det første man ser med Norge også. Det er sånn man får resultater, i hvert fall hvis du har et begrenset spillermateriell, sier Hallgrímsson.

– Er han flink til å ta ut de rette spillerne til sin type fotball?

– Ja, og det blir veldig lett for spillerne å ta imot budskapet hans, sier Hallgrímsson.

– Hvordan er han som type?

– Han er ydmyk, han mangler arroganse, og han er veldig lett å jobbe med. Jeg ønsker han og Norge alt det beste, sier Hallgrímsson.

Les også

  1. «En bedre landslagssjef var det knapt mulig å skaffe»

  2. Slik reagerer svenskene på Norges nye landslagssjef

Har muligheter til å avslutte

Lagerbäck gikk tilbake til det svenske fotballforbundet etter EM-sluttspillet i Frankrike. Der har han hatt en rådgiverrolle. Da Norge kom på banen, valgte han å avslutte kontrakten sin der.

Nå skal han lede Norge fram til 2019

– Jeg synes det skal være en langsiktighet. Vi er enige om å snakke sammen underveis. Forbundet skal ha muligheten til å bryte kontrakten, og jeg skal ha muligheten til å bryte kontrakten, men målet er at jeg skal fullføre, sa Lagerbäck onsdag.

Les mer om

  1. Fotballforbundet
  2. Herrelandslaget fotball
  3. Norge
  4. Fotball