Fotball

Islands drøm knust – ellevill Argentina-jubel i sluttminuttene

Dramatisk da Argentina gikk videre til åttendelsfinalen.

Her jubler Lionel Messi og Marcos Rojo etter sistnevntes vinnermål.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

ISLAND-KROATIA 1–2/NIGERIA-ARGENTINA 1–2

Avslutningen på VM-gruppe D tirsdag kveld ble et vanvittig drama. Til slutt slo Argentina følge med Kroatia til åttendedelsfinalen.

Det så ut til å rakne for Lionel Messi & Co. Men forsvarsspiller Marcos Rojo scoret vinnermålet like før full tid – og satte i gang elleville jubelscener.

Trener Sampaoli løp hysterisk ut på gresset. Lionel Messi omfavnet den usannsynlige helten Rojo.

– Dette trengte vi virkelig. Vi er sterkere enn noen gang. Nå begynner VM for oss. Mye gikk gjennom hodet mitt. Dette dediserer jeg til familien min, foreldrene mine og datteren min, sier matchvinner Rojo etter kampen ifølge den argentinske avisen Clarín.

Her jubler Argentina-spillerne etter det sene vinnermålet.

Etter kampslutt gråt flere spillere på banen. Lettelsen strømmer nå over hele Argentina.

I åttendelsfinalen møter de Frankrike, mens Kroatia møter Danmark.

  • Før skjebnekampen var det raseri i Argentina. Les mer her: – Det kan ødelegge Lionel Messis rykte

Tilkalte – og takket – høyere makter

Før kampen sto legenden Diego Maradona i en merkverdig positur på tribunen. Armene strukket ut til hver sin side – med blikket rettet mot himmelen.

Han tilkalte høyere makter. Et kvarter senere takket Lionel Messi høyere makter.

Da hadde Messi akkurat sendt Argentina i ledelsen med en scoring Maradona verdig. Han dempet en langpasning fra Éver Banega – uten å miste fart – før han skjøt ballen i mål med høyrebenet.

Diego Maradona og Lionel Messi i lignende positurer.

Da så det rosenrødt ut for Argentina, men etter 52 minutter endret alt seg. Javier Mascherano dro i Nigerias Leon Balogun – og dommer Cüneyt Çakir pekte på straffemerket. Victor Moses trillet ballen i nettet.

Argentina var i villrede. Messi slurvet. Macherano kjeftet. Trener Sampaoli gjorde endringer i desperasjon.

Så kom redningen på uventet vis. Høyreback Gabriel Mercado slo ballen inn i feltet, og Marcos Rojo satte ballen i hjørnet. Dermed var Argentina reddet, siden Island ikke vant sin kamp.

– Jeg takker alle menneskene som er her, for det de har ofret, og alle som er i Argentina som alltid støttet oss. Landslagets drakt er hevet over alt, sier Messi etter kampen ifølge BBC.

Dermed røk Nigeria ut på hjerteskjærende vis. Med uavgjort ville de vært videre.

– Jeg er stolt av laget og det vi har oppnådd. Jeg synes vi har gjort det veldig bra. Vi må bare fortsette, sier Jon Obi Mikel.

Store Island-sjanser

Men Island hadde lenge et håp. Så lenge Argentina ledet med kun ett mål, var de kun én scoring mot Kroatia unna avansement.

Mot slutten av første omgang var Island nær å kapre førersetet. Både Alfred Finnbogason og Birkir Bjarnason misbrukte store muligheter. Kanskje ble Islands gylne sjanse ødelagt der.

Gylfi Sigurdsson scoret på straffe – men det holdt ikke for Argentina.

For drøye fem minutter etter pause kom kalddusjen. Ballen spratt perfekt for Krotias Milan Badelj inne i feltet, og han avsluttet på lekkert vis via bakken og i mål.

Gylfi Sigurdsson tente et håp med sin straffescoring etter 76 minutter, men Island trengte et mål til. Og like før full tid knuste Kroatia håpet. Ivan Perisic scoret 2–1-målet etter en kontring.

– Jeg kan ikke være annet enn stolt av laget. Vi viste at vi kunne konkurrere med det beste, sier landslagstrener Heimir Hallgrímsson ifølge det islandske nettstedet fotbolti.net.