Fotball

Brasiliansk stjerne ut mot rasisme i Russland, nå dropper han VM-trekningen

Den brasilianske stjernen trakk seg bare dager etter beskyldninger om «stygg og voldsom rasisme».

DROPPER TREKNING: Hulk blir likevel ikke med på VM-trekningen i Russland.

Zenit St. Petersburg-proffen Hulk deltar likevel ikke når kvalifiseringsgruppene til VM-sluttspillet i Russland i 2018 trekkes lørdag.

Brasilianeren var i utgangspunktet en av flere stjernespillere som skulle bidra under trekningen. Fredag meldte han avbud – bare få dager etter at han beskyldte russisk fotball for å være plaget av «voldsom og stygg» rasisme.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) opplyser at Hulk vil bli erstattet av den tidligere russiske landslagskapteinen Alexej Smertin i lørdagens trekning. Samtidig opplyser FIFA at forpliktelser i klubblaget ligger bak Hulks beslutning om å ikke delta.

Russland har gjentatte ganger denne siste tiden fått kritikk for ikke å ta tak i rasismeproblemet i fotballen i landet.

– Det (rasisme) skjer i nesten hver eneste kamp i Russland, men resten av verden hører ikke om det, fordi russerne forsøker å dysse det ned, sa Hulk mandag.

 1. Les også

  Brasiliansk landslagsspiller utsatt for rasisme i Russland

 2. Les også

  Zenit-fans vil ikke ha svarte spillere

Russisk kaos foran VM-trekningen

Lørdag trekkes altså kvalifiseringsgruppene til fotball-VM i Russland i 2018. Samtidig råder det kaos rundt vertslandets fotballandslag.

I øyeblikket står russisk fotball uten både fotballpresident og landslagssjef. I tillegg er det stor fare for at laget ikke klarer å kvalifisere seg for neste sommers EM-sluttspill i Frankrike.

Landslagssjef Fabio Capello fikk sparken i forrige uke etter en langvarig kontraktskonflikt med det russiske forbundet. Med til historien hører det også at landslaget har levert svake resultater under italienerens ledelse.

Jakten på en Capello-erstatter har så langt ikke båret frukter.

Mangler president

Prosessen med å skulle finne en ny landslagssjef blir ikke enklere av at Nikolai Tolstykh ble presset til å gå av som fotballpresident i mai. Hans nestkommanderende, 88 år gamle old Nikita Simonjan, hevder at ingen store beslutninger blir tatt før en ny president er valgt.

Den eneste kandidaten til vervet synes å være sportsminister Vitalij Mutko. Han skal ha fått statsminister Dmitrij Medvedevs godkjennelse til å utføre begge jobbene.

Mutko er for øvrig ingen ukjent mann for det russiske forbundet. Fra 2005 til 2009 var han nettopp fotballpresident.

Presidentvalget i forbundet skal finne sted 2. september – tre dager før Russlands neste kamp i EM-kvalifiseringen. Møtet med Sverige kan bli helt avgjørende for om laget kvalifiserer seg for sluttspillet i Frankrike neste sommer.

CSKA-trener aktuell

Sportsminister Mutko har sagt at en ny landslagssjef vil bli utnevnt allerede denne måneden, og at det ikke er aktuelt å ansette en utlending.

– Vi trenger en russisk trener til å fullføre EM-kvalifiseringen, sa han nylig.

CSKA Moskva-trener Leonid Slutskij skal være det heteste navnet.

I tillegg til all annen usikkerhet sliter Det russiske fotballforbundet også med gjeld på nærmere en kvart milliard kroner.

(©NTB)

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5