De har et av de minste budsjettene, men går likevel med store overskudd: Nå kan annerledesklubben vinne kongepokalen.

– Det har vært mye vann i sementen hos en del av de store klubbene, sier en av hovedmennene bak Sarpsborg-suksessen, sportssjef Thomas Berntsen.

Kristoffer Zachariassen jubler for scoring i seriekampen mot Molde. Søndag kan det bli ny jubel for Sarpsborg 08.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas

Cupfinale, bronsemedaljer i eliteserien, en 18-åring som jaktes av store, europeiske klubber og flere spillere solgt videre med solid fortjeneste.

Det er fire av grunnene til at Sarpsborg 08 ofte blir trukket frem som en av de mest veldrevne og fremgangsrike fotballklubbene i Norge de siste årene.

Søndag kan samarbeidsklubben i en av de mest tradisjonsrike fotballbyene i landet skrive et stykke lokal fotballhistorie i cupfinalen mot Lillestrøm.

For etter mange tiår i norsk fotballs mørke, uten toppseriespill og med mye mer krangling og strid enn sportslig suksess, kan muligens Glomma-byen feire en kongepokal igjen.

Les også

Her er Lillestrøms hærførere: Ullevaal-drømmen startet med et gammelt lagbilde

Omdømmet viktigere enn resultatene

Det er ikke bare på banen klubben lykkes. De ordnede formene utenfor kunstgresset er en avgjørende suksessfaktor for oppturen siden opprykket i 2012.

2016 endte med et solid millionoverskudd. 2017 vil gjøre det samme. I 2018 blir det etter all sannsynlighet enda større hvis Krépin Diatta selges til en av de større klubbene på kontinentet for flere titalls millioner kroner.

Mannen som av mange får en stor del av æren for fremgangen, sportssjef Thomas Berntsen vet at han høres veldig kjedelig ut når han forteller hva som blir viktig når suksessen nå skal forvaltes:

Å følge strategien om å «bygge stein på stein på og utenfor banen».

– Vi tenker omdømme først, så økonomi og deretter sport. Det er en viktig rekkefølge, sier Berntsen, før han utdyper litt.

– Vi skal oppføre oss bra og være gode ambassadører for samarbeidspartnere og byen. Det er viktigst. Så skal vi ha en solid økonomi, og de sportslige resultatene skal være basert på den.

Les også

23-åringen har imponert stort for årets bronselag. Nå følges han av store klubber i Europa

Krépin Diatta fikk prisen for årets gjennombrudd under Fotballfesten tidligere denne uken.

Mener flere underpresterer

Han jobber i en klubb som klarer å kombinere suksess med edruelig budsjettering og det som ser ut som god økonomistyring.

– Jeg er usikker på hva vi lander på i år. Vi budsjetterte med 48 millioner kroner, men omsetningen blir mye større med cupfinale og spillersalg. Det blir et positivt resultat, forteller Berntsen, og sier at lønnsbudsjettet neste år trolig går opp med 1,5 millioner kroner.

Ifølge tall fra NTB hadde kun tre klubber et mindre budsjett i år.

Sarpsborg kommer til å fortsette i sitt tempo uavhengig av om andre klubber skulle gjøre noen kvantesprang og ta forbi.

Berntsen mener det er underprestering fra større klubber som gjør at de gode prestasjonene blir mulige.

– Molde, Strømsgodset, Brann og Rosenborg, for så vidt også Vålerenga og Viking, bør være i topp seks hvert år. Men det har vært mye vann i sementen hos en del av de store klubbene de siste årene, noe som har gjort det mulig å klore seg fast.

Les også

«Problemet i norsk fotball er at folk blir gale og irrasjonelle når de får litt suksess»

Skal salte ned penger

I fjor ble Jakob Glesnes og Kristoffer Tokstad solgt til Strømsgodset for over 8 millioner kroner.

I år gikk Anders Trondsen til Rosenborg og ble en av de dyreste spillerne som er gått mellom to norske klubber. VG skrev at Sarpsborg krevde minst 15 millioner kroner.

I sommer takket de dessuten nei til over 20 millioner for 18-åringen Diatta. Berntsen blir overrasket hvis ikke senegaleseren selges i vinter.

– Vi kommer til å salte ned en del penger og spare dem til en dag vi trenger dem. Det er viktig. Det blir ikke dyre snitter og champagne selv om han blir solgt, sier Berntsen, som likevel har en plan for pengene som skal brukes.

Det handler ikke om dyre spillerinvesteringer.

– De pengene som ikke går i banken, skal vi investere i stadion og utvikling av infrastrukturen, til det sportslige apparatet og for å bli bedre i hverdagen.

Sportssjef Thomas Berntsen får mye av æren for suksessen til Sarpsborg 08.

Langtidskontrakter på nøkkelpersoner

Hjemmebanen er blant de minst lukrative i Eliteserien. Bortetribunen består kun av noen få rader med seter. Den skal bygges ut nå slik at stadion holder europacupstandard.

– I tillegg vil et nytt bygg komme der i løpet av et par-tre år. Da får vi helt andre fasiliteter for spillere og trenere, med treningsstudio, kontorer, hvilerom, behandlingsrom med mer, sier Berntsen.

Støtteapparatet skal styrkes ved at flere får bedre arbeidsbetingelser og slipper å kombinere med andre jobber.

Både Berntsen og den suksessrike trenerduoen Geir Bakke og Tom Freddy Aune har i løpet av året skrevet under kontrakter ut 2022.

Sportssjefen er imidlertid usikker på om han får beholde Bakke så lenge hvis suksessen fortsetter.

Selv har Berntsen fått mye ros for å hente spillere fra 1.- og 2.-divisjon som har utviklet seg til solide eliteseriespillere i Sarpsborg.

– Det som er bra for oss nå er at vi har fått et bra navn og et rykte som en trygg og fin arbeidsgiver, som også selger spillere videre. Det gjør oss attraktive for spillere i inn- og utland.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi oppsummerer årets sesong i Eliteserien. Kåringer, ris og ros hånd i hånd:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk