Fotball

– Mer enn en kamp

<p>Industri, skipsfart, tett rivalisering og jakt på troféer. Derfor betyr Manchester United mot Liverpool så mye for supporterne.</p>

Dimitar Berbatov of Manchester United celebrates scoring his second goal of the game to make it 2-0 with team-mate Wayne Rooney next to a dejected Jamie Carragher of Liverpool--------------------Matt West / BPIBarclays Premier LeagueManchester United v Liverpool19 September 2010Javier Garcia +447887794393info@backpageimages.comhttp://www.backpageimages.com Digitalsport

 • Dag Bendixen

Manchester United manager Sir Alex Ferguson looks towards Fernando Torres of Liverpool--------------------Matt West / BPIBarclays Premier LeagueManchester United v Liverpool19 September 2010Javier Garcia +447887794393info@backpageimages.comhttp://www.backpageimages.com Digitalsport

Når Manchester United og Liverpool møtes til nordvest-derby i FA-cupens 3. runde, er det duket for en kamp med dype røtter.

— Denne kampen betyr vanvittig mye mer enn bare avansement i FA-cupen, sier Jon Martin Henriksen, nettredaktør for Manchester Uniteds norske supporterside, United.no.

Liverpool i motvind

Mens Manchester United leder serien, har Liverpool slitt tungt denne sesongen. For øyeblikket ligger de bare fem poeng fra nedrykksplassen. Lørdag var manager Roy Hodgson ferdig i klubben.

- De Manchester United-supporterne som gapskratter av Liverpools situasjon for øyeblikket, må tenke på at Manchester United kan komme i akkurat samme situasjon selv. Siden vi er i noenlunde samme økonomiske situasjon som Liverpool, kan det absolutt skje oss, sier Henriksen.

Men i dag glemmer de serietabellen. Dette er kampen begge lag vil gi alt for å vinne.

— Denne kampen betyr vanvittig mye mer enn bare avansement i FA-cupen, du opplever en helt utrolig tirring og spenning i kroppen som bare forekommer under slike rivaloppgjør, sier Henriksen.

Håper på en ny start

Redaktør for Liverpool-supporternes norske medlemsblad The Kopite, Torbjørn Flatin, beskriver søndagens kamp på følgende måte:

– Det har vært viktigere oppgjør mot Manchester United, siden vi er inne i en periode hvor mange Liverpool-fans ser lenger fram enn denne ene kampen, sier han.

- Sparkingen av Hodgson var det første grepet klubben måtte ta. Det er sjelden en manager for Liverpool har hatt så liten støtte fra fansen som det Hodgson har hatt i det siste, sier Flatin.

Når lagene løper ut på Old Trafford søndag ettermiddag er det Kenny Dalglish som skal lede Liverpool i det tradisjonsrike oppgjøret.

Røtter til 1800-tallet

På 1800-tallet var Liverpool den ledende industribyen hvor alle skipene stoppet innom, og dette varte helt frem til Manchester ship canal ble bygd i 1894. Da kunne skipene bare seile forbi Liverpool og rett til Manchester.

Dette førte til arbeidsledighet og fattigdom i Beatles-byen, så rivaliseringen begynte allerede før de i det hele tatt hadde spilt en eneste kamp. Skipet du kan se i Manchester United-logoen, er et symbol på Manchesters posisjon som havneby.

I nyere tid er det stort sett fotballen som har vært i fokus. Liverpool dominerte fotball-Europa på 70- og 80-tallet, og har totalt vunnet 35 turneringer, mens Manchester United, som har dominert engelsk fotball i nyere tid, står med 34 turneringsseiere.

Begge lag står med 18 seriemesterskap, og Alex Ferguson har sagt at han ikke skal gi seg før han har vippet Liverpool ned fra pinnen.

«Lært opp» til å hate

Ferguson som er en av Manchester Uniteds viktigste personligheter i nyere tid har god statistikk mot Liverpool. I de 53 oppgjørene han har ledet Manchester United mot Liverpool har 23 endt med United-seier, 14 har endt uavgjort, mens 16 har endt med Liverpool-seier.

Et ikon for rivaliseringen i nyere tid er Gary Neville som aldri har lagt skjul på sitt sterke hat til Liverpool. Neville, som i 2006 ble bøtelagt for ellevill feiring foran Liverpool-fansen, har uttalt at grunnen til at grunnlaget for hatet er sjalusi for resultatene Liverpool oppnådde på 70- og 80-tallet. Han uttalte også at han for øyeblikket har mer respekt for Liverpool enn det han har for Manchester City.

Steven Gerrard, Liverpools stjernespiller og viktigste spiller gjennom en årrekke har hatt stor innflytelse på disse oppgjørene. Han scoret blant annet to mål i fjorårets møte mellom lagene som til slutt endte 3–2 til United, han var også svært toneangivende i Liverpools 4–1-seier over Manchester United hvor han hadde både mål og målgivende.

Han legger heller ikke skjul på hatet og sier at han gjennom barndommen ble «lært opp» til å hate Manchester United.

Artikkelforfatteren er elev ved Vågen VGS.

 1. Les også

  Dalglish: - En ære å bli spurt

 2. Les også

  Forstår ikke at han ble Liverpool-sjef

 3. Les også

  Hodgson er ferdig

 4. Les også

  &ndash; Virker som en ny trener får sparken hver dag

 5. Les også

  United topper laget mot Liverpool

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Engelsk fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  United topper laget mot Liverpool

 2. FOTBALL

  Skadesmell for Manchester United-back

 3. FOTBALL

  &laquo;Ekte menn bruker ikke plagg som dette&raquo;

 4. FOTBALL

  - Har tilpasset seg raskere enn Ronaldo

 5. FOTBALL

  Gary Neville inn i Englands trenerteam

 6. FOTBALL

  Smalling mister EM