Fotball

Trond Mohn ga mer penger til Brann i fjor

Klubben la frem positive tall for tredje år på rad.

OVERSKUDD: Brann kan vise til overskudd i resultatregnskapet for 2018.
  • Mads Bøyum

Branns resultatregnskap legges frem for medlemmene onsdag. For tredje året på rad kan klubben vise frem en positiv bunnlinje.

I fjor hadde klubben et reelt overskudd på 4,1 millioner kroner.

– Det er et resultat av økte inntekter på markedssiden, en fin tabellplassering og at vi solgte spillere for mer penger enn vi budsjetterte med, sier Branns daglige leder, Vibeke Johannesen.

Likevel: Brann-regnskapet viser nok en gang hvor store bidrag Trond Mohn har kommet med til klubben. Støtten fra Bergens rikeste mann til Brann var enda større i 2018 enn året før.

– Vi er ekstremt glade for det Trond Mohn har bidratt med, sier Johannesen.

Mohn-hjelp eller ei: Det har ikke skjedd hvert år at en klubbsjef på Stadion har kunnet være så komfortabel med å blottlegge tallene.

– Regner du Brann-økonomien som friskmeldt nå?

– Vi har en sunn økonomi, men vi har ikke stort handlingsrom til større investeringer. Fortsatt må vi ha god disiplin når det gjelder kostnader og jobbe kontinuerlig med å øke inntektene, sier Johannesen.

Mohn-millionene

Mohns Brann-støtte i fjor beløper seg til mer enn 12,5 millioner kroner. I regnskapet står 5,5 av disse millionene bokført som «ekstern støtte», med en bemerkning om at bidraget til Daouda Bamba-kjøpet kommer i tillegg.

– Vi hadde ikke klart å ta stegene vi har tatt de siste årene, uten det Mohn har bidratt med, sier Johannesen.

Bamba kostet rundt ni millioner kroner.

Tidligere i vinter skrev BT om hvordan Brann den siste tiden har benyttet Mohns pengehjelp i færre overgangssaker enn tidligere. Alle vinterens signeringer, har kommet uten bidrag fra ham. Det betyr ikke at forholdet mellom Mohn og Brann er endret, fremholder Johannesen.

– Vi snakker med ham jevnt og trutt. Så har jeg respekt for at vi skal ha en god grunn for å spørre om andres penger, sier den daglige lederen.

BRANN-TRIBUNEN: Den nye tribunen spiller inn for neste års budsjett, der Brann regner med en økning fra 20,5 til 24,4 millioner i billett- og partoutkortinntekter.

Ingen gaver i budsjettet

I budsjettet for 2019 har ikke Brann regnet med noen gaver.

– Er det første gang i din tid?

– Ja, det tror jeg. Vi har klart å gjøre investeringene så langt i år med egen drift, sier Johannesen, som understreker at man aldri har tatt tilskuddene fra Mohn for gitt.

– Det er gledelig om vi ikke er avhengige av gaver, men det kan fremdeles være viktig for oss hvis vi skal gjøre ekstraordinære investeringer, sier Johannesen.

Et eksempel på en slik investering, var Bamba-kjøpet i sommer.

GA: Trond Mohn ga mer enn 12,5 millioner kroner til Brann i 2018.

Lønnshopp

Branns lønnsutgifter økte med cirka 18 prosent i fjor, til rundt 62 millioner kroner.

Noe av forklaringen ligger i at Brann endte høyere på tabellen enn året før, og dermed betalte mer i bonus til spillerne. I tillegg må klubber nå regne signeringsbonuser som lønn, ifølge Johannesen.

– Vi har økt inntektene våre, derfor satser vi litt mer sportslig, kommenterer hun videre om lønnsløftet.

BT har en rekke ganger omtalt at Brann den siste tiden har kunnet tilby større lønnspakker til spillere enn tidligere.

Sommerens storkjøp, Bamba, og vinterens Petter Strand-signering er eksempler på overganger der Brann har betalt godt.

Tjente mer på spillersalg

Spillersalg ble for øvrig bedre butikk for Brann i fjor enn på lenge. Klubben solgte spillere for rundt 12 millioner kroner og tjente ifølge regnskapet 5,8 millioner kroner netto.

SOLGT: Sivert Heltne Nilsen er blant dem som ble solgt i fjor.

– Er dette et nivå dere bør være på hvert år?

– Spillersalg er uforutsigbart. Det er ikke primærgeskjeften vår, men skal bidra til at vi kan oppnå gode resultater, sier Johannesen.

Der mange av Branns konkurrenter har tjent langt større summer på spillersalg, har man på Stadion blitt kritisert for å ha få i stallen med videresalgspotensial.

– Er utviklingen i fjor et resultat av at dere nå jobber bedre og mer bevisst med spillersalg?

– Absolutt, svarer Johannesen.

Tribuneprosjekt ga kjempetall

Selv om årsresultatet Brann forholder seg til er på 4,1 millioner kroner, er det regnskapsmessige overskuddet mye større: 34,2 millioner kroner før skatt. Dette har sammenheng med den mye omtalte tribuneutbyggingen, som er fullfinansiert, og vel så det, gjennom salg av studenthybler.

Overskuddet var forventet, ifølge Branns daglige leder.

– Salget av studenthyblene i tribunen, er årsaken til at vi får det regnskapsmessige overskuddet på 34,2 millioner kroner i fjor, men fordi vi har investert i bygging av tribunen er ikke dette penger vi har på bok, forklarer Johannesen.

Branns årsregnskap skal endelig godkjennes av medlemmene på årsmøtet 6. mars.

Hør Ballspark-podkasten med Erik Huseklepp:

Les også

  1. «Her er Brann-trenerens 20 alternativer»

  2. Bamba om at han kostet åtte millioner: – Det var ingenting

  3. Tallene som viser Brann-keeperens unike fysikk

  4. Mange hundre har vært Brann-spillere. Denne mannen fikk den største karrieren av dem alle.

Les mer om

  1. SK Brann
  2. Økonomi
  3. Trond Mohn