Fotball

Fredspipe kan gi 20 millioner i emisjon

Aksjonærene og Viking FK er enige om et «fredsforslag» som kan gi klubben 15-20 millioner kroner i en aksjeemisjon.

ENIGHET: Helge Orstad, aksjonærenes mann, til venstre, og Ole Rugland fra Viking FK, har brukt denne uka til å løse flokene i Viking.

STAVANGER (Aftenbladet): — Jeg føler jeg har aksjonærene i ryggen med dette forslaget, og at det vil bli vedtatt på generalforsamlingen i mai, sier Helge Orstad, som har forhandlet på vegne av aksjonærene, mens Ole Rugland har vært Viking FK sin mann.

De to satte seg sammen mandag morgen, og fredag kunne de presentere forslaget som høyst sannsynlig får støtte fra både Viking FK og aksjonærene. I korthet går det ut på at Viking igjen skal organiseres i to styrer, Viking FK og Viking Fotball AS. I AS-styret blir det to representanter fra Viking FK, AS-styret skal totalt bestå av fem personer, der minst to skal være av motsatt kjønn.

Dermed blir altså begge kjønn representert. Det er valgkomiteen som skal finne kandidater fram til årsmøtet i Viking FK og en ny generalforsamling i Viking ASA. Etter den sistnevnte blir det etter alt å dømme opprettet et Viking Fotball AS.

Ole Rugland er leder av stiftelsen Viking FK og sitter selv på 12,9 prosent av aksjene i Viking. Mandag hadde han sitt første møte med motparten for å se om partene klarer å finne en løsning på stridighetene.

Har bred støtte-Jeg kan jo ikke snakke for alle aksjonærer, men jeg mener bestemt det er bred støtte for det vi nå har forhandlet fram, sier Helge Orstad.

Både han og Ole Rugland skryter av hverandre.

-Det var mange punkter å løse, men i løpet av onsdagen følte vi vel begge at dette ville gå veien, sier Rugland.

Den nye avtalen som skal vedtas på generalforsamlingene vil bli gjeldene i ti år, fram til 2026. Viking FK har gitt fra seg vetoretten på valg av styreleder i AS, men beholder vetoretten på vedtekter i AS.

-Akkurat det siste var viktig for oss. Dette er en god dag for Viking, og jeg er veldig glad for at det nå kan oppnås enighet, sier Arne Johannessen, som representerer Stiftelsen Viking FK.

Kunstgress kan bli utsatt

Blir forslaget fra Helge Orstad og Ole Rugland godkjent, håper man å gjennomføre en emisjon så raskt som mulig, med en ramme på 15-20 millioner kroner.

Vikings behov for de neste to årene er estimert til 17 millioner kroner, og så har man i tillegg regnet med at det vil koste 10 millioner kroner å legge kunstgras på hovedbanen og treningsbanen i Jåttåvågen. Det betyr at kunstgraset kan bli utsatt.

-Det er i alle fall utsatt til i høst, så får vi se hva vi gjør videre. Det blir naturgras hele denne sesongen, sier daglig leder Eirk W. Henningsen til Aftenbladet.

Han garanterer at klubben skal klare lønnsutbetalingene for mai måned.

— Ja, det klarer vi. Og etter at aksjonærene og FK nå ser ut til å ha kommet til enighet, er jeg en glad mann. Jeg ser fram til en emisjon, sier Henningsen til Aftenbladet.

Avtale for 10 år

Ole Rugland vil ikke spekulere i om denne enigheten kunne vært oppnådd tidligere hvis han hadde vært til stede på generalforsamlingene i ASA. Han var da på forretningsreise i Thailand.

-Det blir det feil å spekulere i. Men kanskje var denne utblåsningen nyttig? Nå får vi på plass en langsiktig avtale, som gjør at vi slipper denne diskusjonen neste gang, sier han.

Kjønnskvotering

Antall kvinner i styrene har vært heftig diskutert, men Rugland avdramatiserer også dette:

-Jeg tror både medlemmene i Viking FK og aksjonærene ikke har hatt så ulikt syn på dette, tross alt. Nå skal vi ha minst en fra hvert kjønn fra hvert styre, to totalt. Det er bra, mener han.

Valgkomiteene i FK og ASA skal nå jobbe intensivt fram mot årsmøtet i Viking FK og generalforsamlingen i ASA. Det foreligger forslag om dato til sistnevnte, men Orstad og Rugland vil ikke si noe mer konkret enn at det blir i løpet av mai.

I den reviderte organisasjonsmodellen vil styret i Viking Fotball AS bestå av to personer fra Viking FK og tre som aksjonærene velger. Årsmøtet i Viking FK velger et styre på åtte personer, der tre vil gå inn i et sportslig utvalg. Ytterligere to blir utpekt av Viking Fotball AS sitt styre.

Det betyr at sportslig utvalg gjenoppstår. For noen år siden ble dette nedlagt. Av de fem i dette utvalget kommer altså to fra aksjonærene.

Det blir sportslig utvalg som kommer til å ta de sportslige avgjørelsene, mens styret i Viking Fotball AS tar de økonomiske.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK