Fotball

Vilhjalmsson-dobbel reddet RBK på svak dag

Sikret Rosenborg seieren mot Start med to hodestøt på tampen.

TOMÅLSHELT: Tidligere Start-spiller Matthias Vilhjalmsson avgjorde med to scoringer mot Start torsdag kveld.
  • Christian Skare Stendal
svp://103210?view=bt

KRISTIANSAND: Suveren serieleder mot laget som ligger helt på bunn uten en eneste seier på ni kamper. Sånne utgangspunkt gjør et av lagene til skyhøy favoritt, men det var lite som tydet på at det var så stor forskjell på Start og Rosenborg i Kristiansand torsdag kveld.

Rosenborg fremsto akkurat like tannløse som i bortekampen mot Sogndal 1. mai, men da Matthias Vilhjalmsson headet Jonas Svenssons perfekte innlegg i mål ti minutter før slutt sørget han også for ro i Rosenborg-hjertene.

Og da samme mann atter fikk gå opp rimelig uforstyrret på en corner fra Magnus Stamnestrø tre minutter før full tid kunne han avgjøre det hele.

TOMÅLSHELT: Tidligere Start-spiller Matthias Vilhjalmsson avgjorde med to scoringer mot Start torsdag kveld.

Rosenborg vant til slutt 2-0 på en forholdsvis dårlig dag i Kristiansand.

Nær sjokkstart

Fem minutter ut i kampen kom kampens første mulighet, og den tilfalt hjemmelaget. Starts Kristoffer Ajer felte Holmar Eyjolfsson like utenfor Rosenborgs straffefelt. Men i stedet for å gi frispark lot dommer Ola Hobber Nilsen Starts Mathias Rasmussen skjære inn i RBK-feltet. Keeper André Hansen holdt seg imidlertid på beina, og avslutningen gikk rett i kroppen på Rosenborgs sisteskanse.

Rosenborg var det førende laget i åpningskvarteret, men uten å skape det helt store. Matthias Vilhjalmsson brukte en solid mengde muskler på topp, og det var bare marginer som skilte indreløperne Fredrik Midtsjø og Gudmundur Thorarinsson fra å få noen feite tilbud.

Start, som har hatt en fryktelig sesongåpning, viste vilje til å ta overgangene da mulighetene bød seg. Heldigvis for Rosenborg skortet det mer på evnen.

Se vår sending etter Start-RBK (saken fortsetter under videoen):

svp://1001318?view=fvn

Upresist

Det gjorde det også for Rosenborg utover i den første omgangen. Samhandlingen sviktet, pasningsfeilene florerte og det var i det hele tatt noe tamt over det Kåre Ingebrigtsens menn leverte.

Etter 40 minutter kom Midtsjø til en ålreit skuddmulighet fra sekstenmeterstreken, men avslutningen gikk rett på Håkon Opdal i Start-buret.

Det var imidlertid ingen verdens ting å si på at lagene gikk til pause med 0-0lysende fra storskjermen – for den første omgangen var i bunn og grunn til å gjespe av.

Reginiussen haltet av banen

Man måtte forvente et større trøkk fra Rosenborg etter pause, og bortelaget viste tegn til å levere nettopp det. Før fem minutter var spilt var Elbasan Rashani nære ved å skli et innlegg fra Midtsjø i mål, men nådde ikke frem tidsnok.

Like før timen var passert måtte Kåre Ingebrigtsen bruke et av byttene sine. Midtstopper Tore Reginiussen haltet og tok seg til baksiden av låret etter en løpeduell, og maktet ikke å fortsette. Inn kom Alex Gersbach, som overtok venstrebacken mens Jørgen Skjelvik ble skjøvet inn som stopper.

I perioden etterpå var det faktisk hjemmelaget som styrte kampen en liten periode, og Ingebrigtsen gjorde grepet de fleste satt og ventet på.

Han tok ut Rashani og satte inn Gytkjær, som ikke kunne starte kampen på grunn av sykdom. Dermed ble det lagt om til 4-2-4-varianten Ingebrigtsen har tydd til når Rosenborg ikke har maktet å skape sjanser. Like etter kom også Magnus Stamnestrø inn for Gudmundur Thorarinsson.

Vilhjalmsson-dobbel

Det så ut til å hjelpe lite, men kvarteret før slutt fikk Rosenborg en gigantmulighet.

Christian Gytkjær hadde plutselig en hel banehalvdel for seg selv, og var helt alene gjennom med keeper Opdal. Men i stedet for å sette kulen i nettet avsluttet dansken med å fomle vekk ballen med en dårlig berøring – til voldsom fortvilelse for de relativt mange oppmøtte Rosenborg-supporterne på bortefeltet.

Like etter var det hjemmelaget som fikk sjansen, men André Hansen var solid og fikk avverget.

Så skjedde det som nesten måtte skje.

Ti minutter før full tid slo Jonas Svensson inn fra høyre. Den tidligere Start-helten Matthias Vilhjalmsson møtte ballen med pannebrasken, og styrte den i nettet i lengste hjørne. Floskelen «det er av sine egne man skal ha det» lever videre i beste velgående.

Etter 87 minutter gjorde han det samme igjen.

Fullstendig uten press gikk islendingen opp på en corner fra Magnus Stamnestrø. Igjen var han trygg. Igjen scoret han.

Start var nære en redusering helt på tampen, men André Hansen dro frem en ny god redning – og dermed endte det 2-0 til Rosenborg i Kristiansand.

RBK leder serien etter ti kamper – fire poeng foran Molde på andreplass.

svp://103210?view=bt

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. IK Start
  3. Rosenborg BK