Fotball

Var ønsket i Wien og Arnhem

<p>Nå har Nils Arne Eggen lagt vekk tankene om å trene et lag i utlandet.</p>

TRONDHEIM 20101107.Rosenborg med Nils Arne Eggen (midten) kunne slippe løs gulljubelen som vinnere av eliteserien etter fotballkampen mellom Rosenborg og Aalesund på Lerkendal stadion søndag.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
 • Adresseavisen

Adresseavisen innledet forrige lørdag en serie hvor alle området av utviklingen i Rosenborg Ballklub blir belyst. I dag er det trenercomebacket til Nils Arne Eggen som blir belyst.

– Jeg har det så godt som jeg kan ha det, jeg. Men jeg hadde skikkelig lyst til å fortsette, sier Nils Arne Eggen til Adresseavisen – og snakker om tida etter at RBK-comebacket var over ved nyttår.

Et comeback som ikke var helt uten diskusjoner.

– Jeg stilte meg til rådighet da Erik Hamrén ble klar for Sverige høsten 2009. Jeg mente at dobbeltrollen hans ville bli for mye, og ønsket å ta over fra 1. januar. Jeg innrømmer at jeg ble skuffet over tilbakemeldingene. RBK-ledelsen sa at man hadde en kontrakt med Sverige som varte til sommeren, og at man også måtte ro Jönsson-avtalen i havn før man kunne bestemme noen midlertidig løsning.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

– Der og da følte jeg at det ble stilt spørsmål rundt min kapasitet som trener, sier Eggen.

Og snakker om forløpet til det som likevel endte i kortidskontrakten fra 1. juni fjor. Og også om scenariet som utspilte seg på Brakka noen måneder tidligere. Eggen sa rett ut at han var skuffet, RBKs sportslige ledelse sto på sitt.

– Da Nils Arne sluttet i 2002 var det mange tøffe år etterpå. Vi startet på livet etter Eggen, sier sportslig leder Erik Hoftun om dette i dag.

– Vi var også klar på at vi ønsket en langsiktig løsning etter Hamrén, og ingen ny kortidsperiode på trenersida. Nils Arne nærmer seg jo 70 år. Det var vurderingen, utdyper Hoftun.

Les også:

Da Jönsson-avtalen så var i boks, ble det enklere for ledelsen å se for seg Eggen som en kortidsløsning. Ønsket om et comeback for trenerlegenden var sterkt i omgivelsene, men Hoftun avviser at man lot seg "presse" til å gjeninnsette ham i jobben.

– Det var klubben selv som ønsket det. Nils Arne er en fantastisk trener og har en fantastisk personlighet. Det ble bra, også, sier Hoftun – og fortsetter:

– Samtidig ble det også utfordrende. Han ville forandre mye på veldig kort tid.

(Artikkelen fortsetter)

RBK-TRENEREN I 2011: Jan Jönsson.

Kom til et solid lag

26. mai var Nils Arne Eggen tilbake.

– Jeg hadde ingen personlige ambisjoner. Jeg gjorde det for Rosenborg , sier Eggen om hvorfor han takket ja til seks måneder etter å ha fått nei til både ett— og toårskontrakt – som han selv ønsket.

– Og jeg synes at jeg klarte å prege laget mye på den korte tiden jeg hadde til rådighet, sier han.

Med det mener Eggen blant annet at han flyttet Per Ciljan Skjelbred tilbake som ren indreløper - og at det handlet mest om angrepsfotball.

Samtidig er det liten tvil om at han kom til et fjellstøtt fundament. Erik Hamréns meget solide jobb over to år hadde bidratt til at Eggen rådde over en spillergruppe med sterk vinnervilje allerede. Og hvor internjustisen var stor. Eggen holdt seg de to første månedene også til Hamréns 4-4-2, dog med diamant på midtbanen.

Og resultatene fortsatte.

Da Hamrén dro etter 2-1-seieren over Viking 24. mai lå RBK på 2. plass i serien, tre poeng bak Tromsø.

Da sesongen var over hadde RBK vunnet med syv poeng – og fortsatt der Hamrén startet – med å gå gjennom sesongen uten tap.

– Et halvt år var riktig

– Jeg er kjempefornøyd med den jobben Nils Arne gjorde i fjor. Slik jeg ser det var dette den perfekte kortidsløsning, sier styreleder Terje Svendsen.

Avtroppende RBK-leder Nils Skutle er enig. Men påpeker samtidig:

– Jeg tror beslutningen vi tok om at han skulle være her et halvt år, var riktig.

Skutle forklarer at det ikke finnes en mann i verden han har fått flere klemmer av, enn Nils Arne Eggen. Samtidig finnes det heller ikke en mann i verden han har hatt like mange opphetede diskusjoner med. Sammen var de to med på å skape et uslåelig lag på 90-tallet, og Skutle var også med i prosessen da treneren ble engasjert på nytt.

– Men det halvåret ble heller ikke helt som vi trodde. Det skjedde ting i hans privatliv som gjorde at han måtte prioritere. Naturlig nok prioriterte han laget, og fikk gjort en grundig jobb der. Men de gode samtalene jeg og han hadde om andre ting, som klubbdrift og fotball generelt, ble det mindre tid til. Det var et savn. Nils Arne har jo alltid vært levende interessert i alt rundt klubben, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

MENER BESLUTNINGEN VAR RIKTIG: Avtroppende RBK-leder Nils Skutle.

Eggen selv ønsker ikke å snakke for mye om det som skjedde privat. Men det er ingen tvil om at kona Karins sykdom i fjor høst – og bortgang i mars i år – preget ham dypt.

Han tror likevel det ikke gikk utover laget.

– Jeg var nok til stede. Det føler jeg. Jeg var en del på sykehuset, men avstandene fysisk sett mellom St. Olavs og Lerkendal er jo små, sier han.

Diskusjoner med spillerne

Gjennom sommeren og høsten kom det også signaler om at spillergruppen opplevde store forandringer på kort tid. Det som i starten var artig og annerledes, ble etter hvert preget av usikkerhet. På banen ble det stilt spørsmål rundt hvorfor så mange skulle gå i angrep samtidig, og spillestil var tema.

Flere i RBK-miljøet Adresseavisen har snakket med mener også at Eggen tok for mye plass; at han denne gangen ikke hadde de nødvendige "bremserne" rundt seg som han hadde på 90-tallet. Det ble store reaksjoner blant spillerne da han offentliggjorde laget til mediene før spillerne fikk vite det i den avgjørende kampen mot FC København i Parken. Det ble også stilt spørsmål da det på kort varsel ble bestemt at man skulle til Belgia for å spille treningskamp i slutten av november – etter en sesong som allerede hadde vart i 11 måneder.

Eggen måtte også tåle kritikk for å forsvare Anthony Annan i rumpeklyping-saken i seriefinalen mot Vålerenga. Og at han dro fram "rasisme-kortet" som del av retorikken mot kritikerne av den hissige ghaneseren.

– Jeg forsvarer ikke at folk kliper hverandre i ræva, eller hvor det nå er de kliper. Men jeg forsvarer spillerne mine. Det har jeg alltid gjort. Det angrer jeg heller ikke på at jeg gjorde , sier Eggen om dette nå.

– Nils Arne er krevende. Han sier ting som de er, forklarer Erik Hoftun.

– Han står blant annet for en annen type trening enn Hamrén. Under Eggen er det mer intensitet og trøkk. Vi diskuterte masse underveis, blant annet i forhold til treningsbelastning. Og var ikke enige om alt, utdyper han.

Bolanos-saken

Var det diskusjoner mellom spillerne og Eggen, var det diskusjoner mellom Eggen og ledelsen, også.

For eksempel i saken rundt Cristian Bolaños.

– Hele saken føltes veldig merkelig. For meg var han en opplagt investering. Til slutt fikk jeg fikk beskjed om at det ikke ble noe av Bolaños, uten å ha fått ta del i avgjørelsen.

– Det opplevdes veldig rart at jeg, som trener, ikke hadde noe jeg skulle ha sagt. Dette var helt andre kommandolinjer enn jeg var vant til da jeg trente laget på 90-tallet, sier Eggen.

Erik Hoftun har følgende syn på den saken:

– Bolaños var sterkt ønsket av alle i klubben. Men vi hadde grense for hvor mye vi ville betale for han. Starts krav var høyere enn den grensen, og da føltes det ikke forsvarlig. Uenighetene gikk i at Nils Arne ville at vi skulle kjøpe ham for det Start krevde. Vi andre mente det ble for dyrt.

(Artikkelen fortsetter)

GLAPP: Cristian Bolaños.

Rapid Wien og Vitesse Arnhem

Om en uke fyller Nils Arne Eggen 70 år. Det er en kjent sak at han ikke anser seg selv for å være ferdig som trener. Han var het i diskusjonene på Sørlandet da Knut Tørum fikk sparken tidlig i sommer. Men Start måtte ha ny trener på plass kjapt, og det var ikke Eggen klar for. For to år siden, da han var klubbløs, var Rapid Wien på tråden. Men Eggen følte seg ikke klar for det, heller. Og sammen med sønnen Knut Torbjørn var Eggens navn brennhett da nederlandske Vitesse Arnhem var på utkikk før denne sesongen. Duoen var også ønsket i USA for en stund tilbake, da representanter fra San Diego sonderte mulighetene for å starte eget MLS-lag. Men verken Eggen eller San Diego var 100 prosent klar for "Soccer" i Californias nest største by.

Nå har han lagt vekk tanken om utlandet.

– Du vet. Jeg er blitt kortreist. Jeg tror ikke det er aktuelt å trene noe lag utenfor Norge , sier han.

– Eliteserien eller 1. divisjon?

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Men det må være et lag som har ambisjoner om å vinne noe, sier han.

FAR OG SØNN ØNSKET: Nils Arne og Knut Thorbjørn Eggen var ønsket i USA og Nederland.

Les også

 1. - Jeg skjønner godt at RBK underpresterer

 2. Ny Rosenborg-sjef tidligst klar i februar

 3. - Lav intensitet årsak<br/> til Europa-nedtur

 4. - Trenerskiftene gjorde det vanskelig

 5. Sollied får lyst til å få skikk på RBK

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg27127853391443
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien