Fotball

Viking-fans har fått nok – boikotter søndagens kamp

Oppførselen til Viking-spillerne i minuttene etter 0–3-tapet mot Sandnes Ulf er umulig å akseptere for deler av supporterne.

Sandnes Ulf hadde få problemer med å slå et tamt Viking-lag forrige lørdag. Nå reagerer fansen. Foto: Kristian Jacobsen

 • Kristian Oftedal Kvendseth

«Det er med tungt hjerte at vi offentliggjør at vi kommer til å boikotte kampen mot Levanger på søndag. Denne gangen ser vi oss nødt til å gå mye lengre enn før. Vi gjør det som for mange av oss, i alle disse år, har vært helt utenkelig. Vi boikotter en Vikingkamp.»

Slik starter innlegget som ble publisert på Facebook-gruppen «Oss mot resten av verden» onsdag kveld. Innlegget er undertegnet av supportergrupperingene Blå Brigade, Viking Fatboys og alle alternative supportere i Stavanger.

– Hele det alternative supportermiljøet i Stavanger stiller seg bak boikotten. Kunngjøringen er lest av over 4000 nå. Fra resten av Vikinghordene har støtten også vært bra. De respekterer vårt valg og deler krav om innsats og å blø for drakten. Hordene lar det være opp til hver enkelt medlem om de vil boikotte søndagens kamp, sier Tommy Nærland.

Han er kjent fra Vikings supportermiljø og uttaler seg på vegne av supportergruppene som nå aksjonerer.

– Det er hvem som stiller seg bak boikotten som er viktig, ikke antallet, sier Nærland.

– Det dreier seg om de fremste til å lage liv, de som ofrer mest på tribunen, fortsetter han.

– Det er synd, sier Bjarne Berntsen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Viking-trener Bjarne Berntsen synes det er synd at supporterne markerer sin misnøye med å utebli fra stadion.

– Det synes jeg er synd. Vi har hatt et fantastisk publikum både hjemme og borte i år. Jeg forstår frustrasjonen deres etter en slik prestasjon. Men jeg er ikke enig i at dette er det beste virkemiddelet, sier Berntsen.

– Hva hadde vært det beste virkemiddelet?

– Å komme på stadion og støtte guttene i en særdeles viktig kamp, sier Viking-treneren.

Etter det Aftenbladet erfarer skal flere titalls supportere ha bestemt seg for å holde seg borte fra helgens hjemmekamp mot Levanger.

 • LEST INGVE BØES BLOGG? «Det er ikke mulig å prestere verre»

Foto: Skjermdump Facebook

– Smilte og lo

Skuffelsen blant de mørkeblå tilhengerne var stor da Viking ble ydmyket med 0–3 mot Sandnes Ulf forrige helg. Laget var aldri i nærheten av å matche intensiteten til naborivalen som enkelt vant prestisjeduellen.

Men verre enn tapet, var holdningene deler av supporterne mener spillerne viste i minuttene etter kampslutt på Sandnes.

«Spillerne tapte derbyet mot Sandnes Ulf uten engang å prøve. For oss alternative og stående supportere var tapet et slag i trynet. En enorm skuffelse vi mange dager senere fortsatt ikke har klart å riste av oss. Og når noen av spillerne står og flirer og ler på indre bane etter kampslutt, da vi andre er knust innvendig, så er det pause og nok.», står det i innlegget på Facebook.

For Tommy Nærland handler det nå om å få spillerne til å skjønne hva nettopp derbykampene betyr for supporterne.

– Begeret rant over for folk da de så flere spillere flire etter kampen. Historisk sett er Viking dårlige i lokaloppgjør, i år har de blant annet tapt mot Bryne og Sandnes Ulf. Det er helt greit å tape fotballkamper, men når de ikke legger ned litt innsats en gang, er det ikke greit lenger. Så mye som vi legger ned, så forventer vi i hvert fall at de prøver, forklarer han.

Zlatko Tripic er ikke med på at laget ikke forsøkte i lørdagens lokaloppgjør.

– Det er selvfølgelig skuffende å høre at de vil boikotte kampen. Jeg kan med hånden på hjertet si at det hverken var godt humør eller latter hos noen av oss etter den kampen. Det er leit å høre at de mener vi ikke tok kampen nok på alvor eller ville og prøvde nok. Men det var ikke grunnen til at vi tapte, sier Vikings kaptein.

Viking er i aller høyeste grad med i kampen om opprykk til eliteserien. Før tapet mot Sandnes Ulf sto Viking med sju seirer på de siste åtte kampene. Laget ligger på 3.-plass på tabellen, to poeng bak direkte opprykk, med ni kamper igjen å spille.

Tommy Nærland vil likevel ikke være med på at timingen for aksjonen kunne vært bedre.

– Dette handler ikke om sesongen, det handler om viljen til å blø for drakten når det spilles lokaloppgjør. Håpet vårt er at dette vekker spillerne og trenerteamet. Timingen er perfekt. For fortsetter de på samme måte som de gjorde mot Sandnes Ulf, vil Viking være heldige om de klarer topp 6 og kvalikplass. Så håper vi de motbeviser oss og svarer med å rykke opp. Og så håper vi at de leverer det vi forventer av dem neste gang det spilles lokaloppgjør, sier Tommy Nærland.

Les også

Viking-sjefens beroligende melding: – Vi tåler en sesong til i 1. divisjon

Her er innlegget som ble publisert på Facebook

«Det er med tungt hjerte at vi offentliggjør at vi kommer til å boikotte kampen mot Levanger på søndag. Denne gangen ser vi oss nødt til å gå mye lengre enn før. Vi gjør det som for mange av oss, i alle disse år, har vært helt utenkelig. Vi boikotter en Vikingkamp. Vi lar være å gå på stadion, selv om kroppen skriker etter å gå på stadion og feltet. Vi gjør det for å vise vår forakt for spillernes manglende innsats i kampene som betyr mest for oss. Vi gjør det for å vise at denne gangen rant begeret over. At vi aldri igjen kommer til å akseptere å se spillerne ofre så lite for drakten vi elsker.

Vi supportere møtte opp i vår livs beste form, både mot Bryne og Sandnes Ulf. Vi tok hele dager fri fra jobber, familie og andre viktige forpliktelser. Mer gira enn noensinne for å gi alt for drakten vi er så glade i. Klare til å veive med flagg og synge av full hals, for å hjelpe spillerne til tre poeng. Hva var svaret fra spillerne? De feiget ut, gjemte seg, trakk seg i duellene og tapte. Det samme har skjedd om og om igjen, mot både FKH og Bryne, og nå også Sandnes Ulf!

Spillerne tapte derbyet mot Sandnes Ulf uten engang å prøve. For oss alternative og stående supportere var tapet et slag i trynet. En enorm skuffelse vi mange dager senere fortsatt ikke har klart å riste av oss. Og når noen av spillerne står og flirer og ler på indre bane etter kampslutt, da vi andre er knust innvendig, så er det pause og nok. For oss ble det et endelig bevis at for dem så er det en jobb, for oss er det en lidenskap. Det er grunnen til at vi nå gjør det som for oss har vært utenkelig.

Noen kommer sikkert til å mislike denne boikotten, andre kommer til å få lyst til å kritisere oss. Men før dere gjør det, så husk dette: Blant denne gjengen som stiller seg bak denne boikotten finnes det folk som har stått på feltet siden tiden på Stavanger stadion. Folk som har vært på flere bortekamper enn det andre kan drømme om. Folk som har ofret hele helger på å lage tifo og bannere. Folk som synger seg hese hver eneste hjemmekamp, og som går på jobb mandag etter mandag, helt uten stemme. Folk som står med ryggen til banen hele kampen, for å piske opp supporterne til å lage stemning. Folk som står med trommen og hamrer løs for å vekke stadion. Før dere kritiserer oss, forstå at vi gjør det av kjærlighet til den mørkeblå drakta. Vi må vekke spillerne og klubben ut av denne apatiske tilstanden.

For oss betyr Viking mer enn for mange andre. Derfor tar vi det denne gang litt lenger, i et forsøk på å få spillerne til å forstå. I et forsøk på å få hele klubben til å forstå, at slik pinglete innsats vi så mot Sandnes Ulf kommer vi aldri igjen til å akseptere. Spillerne og trenere kan snakke i media til de blir grønne i ansiktet, om at de forstår hva disse kampene betyr for fansen. Men hvis sønnen din sier at han forstår gangetabellen, og deretter svarer feil på 1 x 2, har han da virkelig forstått det?

Vi ser ikke på det å spille for Viking som en jobb. For oss betyr det å spille for Viking en enorm ære. Et stort ansvar overfor de titusenvis som har et stort hjerte for de mørkeblå. Og ikke minst et enormt ansvar overfor oss, som har den mørkeblå drakta som vår store lidenskap. For mange spillere har de siste årene ikke vist seg verdige å bære den mørkeblå drakta, ikke pga ferdighetene men pga innsats som ikke har vært verdig den stolte Vikingdrakta.

Våre venner i Vikinghordene og resten av publikummet får gjøre det de vil på søndag. Men vi oppfordrer dere alle til å støtte denne boikotten. Gå gjerne på stadion, men la det være stille! Vis dem at tapene mot Bryne og Sandnes Ulf gjorde noe med deg også! La spillerne savne oss, la spillerne forstå at denne gangen slapp de ikke unna uten konsekvenser. Vi mener at noen ganger må man gå litt lengre for å nå frem med et tydelig budskap. Derfor går vi denne gang til dette for oss dramatiske skrittet, fordi for oss er Viking stadion vårt andre hjem. Alt vi ønsker er spillere som gir alt for drakta vi elsker. For oss betyr det mer enn resultatene.

Vit at dette smerter oss. Vi elsker den mørkeblå drakta! Derfor kan vi ikke akseptere at spillerne ikke bryr seg slik som oss. Vi har vært på stadion, kamp etter kamp, i nesten 10 år med nesten sammenhengende skuffende resultater. Vi var der også i hele nedrykksesongen, og vi har vært både på hjemme- og bortebane i OBOS. Nå tar vi en kamps vond pause fra stadion, for å sende et signal til spillerne, om at når de ikke gidder å vise innsats når det gjelder som mest, så fortjener de heller ikke vår entusiasme. På søndag fortjener dere ikke vår støtte fra felt O på stadion.

Vi snakkes på neste hjemmekamp mot Sogndal.

Forza Viking!

Med hilsen
Blå Brigade, Viking Fatboys og alle alternative supportere i Stavanger.»

Les mer om

 1. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Berntsen før derbyet: – Det er bare å glemme divisjonsforskjellen

 2. FOTBALL

  FKHs supporterleder før derbyet mot Viking: – Hvor er det blitt av det gode, gamle hatet?

 3. FOTBALL

  Her planter han Viking-flagget i midtsirkelen på Sandnes stadion

 4. FOTBALL

  «Sammen på lag»

 5. FOTBALL

  Vikings cup-spesialist Høiland: – Cupen er vår største sjanse til å vinne noe

 6. SPORT

  Sandnes og Viking barker sammen i lokaloppgjør: – Guttene er heltente før denne kampen