Nå er ikke Brann avhengige av Trond Mohn lenger

– Vi har ingen huller han må tette, sier Brann-sjef Vibeke Johannesen.

KAN JUBLE: Brann trenger ikke lenger spørre NFF om lov til å kjøpe spillere.

Onsdag presenterte Brann nyheten om at de er ute av rød sone i Norges Fotballforbunds finansielle oppfølgingssystem. Etter nedrykket i 2014 havnet Brann i en situasjon der de måtte kutte 30 millioner kroner. Og som følge av en situasjon klubben befant seg i med ubetalte regninger og ingen penger på konto, kom Brann i såkalt rød sone.

Les også

Han er spilleren som viser at Brann jobber riktigere

Systemet har grønn, gul og rød sone, der rød er dårligst. Det har medført blant annet at Brann har måttet spørre NFF om lov hver gang de har hentet en spiller.

Systemet er til for å holde fotballklubber som sliter med økonomien i ørene. Nå er Brann i gul sone.

– Dette er et godt signal på at økonomien vår er i ferd med å bli bedre, slår Vibeke Johannesen, Branns daglige leder, fast.

Ut før tiden

På et pressemøte på Brann Stadion onsdag fortalte Johannesen om hvordan Brann kom seg ut av rød sone en god stund før tiden. Etter planen skulle ikke Brann bli friskmeldt før sommeren 2018. Gaver fra Trond Mohn, kostnadskutt og andreplassen i fjor er nøkkelpunktene.

– Vi fikk økte inntekter i fjor etter seriesølvet, noe som gjorde at vi kunne presentere et positivt resultat i 2016 (3,7 millioner kroner i pluss). Det ble utslagsgivende for at vi allerede nå kom opp i gul sone, sier Johannesen.

I teorien betyr dette at Brann i løpet av et halvår blir herre i eget hus, og ikke trenger å spørre NFF om lov til å kjøpe spillere eller gjøre andre investeringer. Dersom all rapportering går etter planen det neste halvåret.

– Men i praksis har det ikke så mye å si. Vi har aldri fått nei fra NFF på noe vi har spurt om. Vi har jo visst selv hvilke rammer vi har hatt, og vært vel så opptatt av å bedre økonomien som NFF, sier Johannesen.

Rune Nordhaug, lisensansvarlig i Norges Fotballforbund, sier norske klubber har tatt store steg når det gjelder økonomistyring.

– I 2008–09 var vi et av de verste forbundene i Europa. Nå har vi snudd og er et av de beste. Jobben klubbene har gjort med ikke å ta store risikoer, er blitt mange ganger bedre. Brann er en klubb som har gjort det bra sportslig selv om de har slitt økonomisk. Vi er glade for at klubbene kan ta seg tid til å bygge seg opp, men likevel gjøre det bra sportslig, sier Nordhaug.

Mohn-penger

Brann fikk rundt 10 millioner kroner i gaver fra Trond Mohn 2016 og 20 millioner i 2015. Etter nedrykket var Mohns gaver helt sentrale for at Brann ikke skulle gå over ende.

Fra og med 2017 må ikke Brann lenger få penger hos Mohn for å gå rundt, sier Johannesen.

– Vi er ikke avhengige av Trond (Mohn) og har ingen huller i driften vår han må tette.

Brann har også fått en gave fra Mohn i år – klubben ønsker ikke å si hvor mye – men signaliserer at beløpet er lavere enn i fjor og at ikke alt nødvendigvis er brukt opp.

Les også

Grepet fra Brann-treneren skaper splid i studio

Uansett skal Mohn-penger bare brukes til investeringer (først og fremst henting av spillere) man ellers ikke hadde gjort. Driften skal Brann som klubb kunne bære selv.

– Gaver er fremdeles viktige for oss, men de skal brukes til å investere for å skape vekst – ikke tette driftshull. Klubben skal ha en sunn drift der inntekter og utgifter henger sammen, slik de gjør nå, sier Johannesen.

Signeringsbonus

Brann ser på signeringsbonus som en investering, og dermed kan penger fra Mohn brukes til dette. Signeringsbonus kan bli spredt utover kontraktsperioden og komme på toppen av den ordinære lønnen fra Branns mer restriktive lønnssystem.

– Grunnen til at vi har fått mindre i gaver i år, er at vi ikke har spurt om mer enn vi har trengt. Han følger veldig med oss, sier Johannesen.

– Hvorfor er det viktig at Brann står på egne bein?

– Det er viktig for dem som bidrar at de kan være med på ekstraordinære satsinger, og at vi har kontroll på den daglige driften. I tillegg kan vi ikke ta gaver i fremtiden for gitt. Selv om jeg opplever et stort engasjement fra Trond Mohn, så er han opptatt av ansvarlighet. Vi kan ikke være avhengige av ham, sier Johannesen.

– Vi gamblet

Men denne økonomiske ansvarligheten har ikke alltid preget Brann. Da klubben rykket ned i 2014 ble spillere som Marcus Pedersen og Azar Karadas hentet for å redde statusen som eliteserielag. Da det likevel ble nedrykk, hadde Brann satset for å skape fremtidige inntekter, men mislyktes.

– Hvis man gjør investeringer, og gevinsten ikke kommer, så kommer man skeivt ut. Vi gjorde betydelige investeringer i 2014, men rykket likevel ned, sier Johannsen og lover at Brann ikke skal komme i en slik situasjon igjen.

– Bruker du millioner du egentlig ikke har for å skape inntektene, da gambler du. Det ønsker vi ikke å gjøre, sier Brann-sjefen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering