Fotball

– Premier League-klubb vil punge ut 90 millioner kroner for nordmann

Valon Berisha kan være på vei bort.

Valon Berisha kan være på vei til Premier League-klubb. Foto: NTB scanpix

  • Nicholas Bergh
    Journalist

For fem år siden gikk Valon Berisha fra Viking til Salzburg. Nå kan en ny overgang være på trappene

Berisha skal være aktuell for både Bundesliga-klubben Schalke og Premier League-klubben Stoke. Det skriver lokalavisen Stoke Sentinel.

Ifølge avisen vil 24-åringen koste rundt 9 millioner pund (ca. 90 millioner kroner).

Det østerrikske nettstedet salzburg.com skriver også at Berisha er aktuell for Stoke, og da som erstatter for Marko Arnautovic, som signerte for West Ham i sommer.

Les også

Martin Ødegaard fikk «mislykket-stempel». To måneder senere merker fotballkjenner en endring: – Som en ny spiller

Da Viking solgte Berisha til Salzburg sommeren 2012, skrev de etter det Aftenbladet kjenner til en avtale uten rettigheter ved et eventuelt videresalg. Det betyr at Viking ikke sitter igjen med de store beløpene dersom Berisha nå blir solgt.

I forhandlingene prioriterte Viking heller å få ytterligere penger dersom Salzburg kvalifiserte seg til Europa- eller mesterligaen. Totalt kunne salget til Salzburg gi rundt 20 millioner kroner i Viking-kassen, men Salzburg har ikke lyktes i å komme til mesterligaen.

Solidaritetsmidler

Både Viking og moderklubben EIK er imidlertid sikret penger dersom Valon Berisha skulle bli solgt fra RB Salzburg. Ved overganger som dette skal fem prosent av overgangssummen fordeles på tidligere klubber i såkalte solidaritetsmidler. Midlene skal fordeles prosentvis ut fra hvor spilleren var fra han var 12 til og med sesongen han fyller 23 år.

Aftenbladets regnestykke viser at Egersund IK vil sitte igjen med om lag 900.000 kroner dersom Berisha selges for 90 millioner kroner. Viking, på sin side, vil få inn drøyt 1,3 millioner kroner ved et eventuelt Berisha-salg.

Ble klar til CL-kvalik

Det hersket lenge stor usikkerhet rundt om Berisha kunne spille i Salzburgs Champions League-kvalifisering onsdag kveld.

Berisha, som har representerte Norge på alle aldersbestemte nivåer, men valgt å spille landslagsfotball for Kosovo, ble utvist i den første mesterligakvalifiseringskampen mot maltesiske Hibernians i forrige runde og ble ilagt to kampers karantene.

Salzburg anket straffen i håp om å ha en av lagets viktigste spillere klar mot Rijeka onsdag, men Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har brukt tid på å behandle anken.

Et par timer før kampstart kom imidlertid svaret. Berisha fikk spille og var i startoppstillingen til Marco Rose.

De østerrikske mesterne fikk imidlertid ikke det utgangspunktet de ønsket seg, da Mario Gavranovic sendte Rijeka i ledelsen etter halvtimen. Hee-chan Hwang utlignet like etter pause, og kampen endte 1-1. Dermed har kroatene et bortemål med seg til returmøtet på hjemmebane neste uke.

Berisha spilte hele kampen for hjemmelaget onsdag, mens Fredrik Gulbrandsen kom inn som innbytter for målscorer Hwang i det 72. minutt.