Fotball

Her er de syv beste kampene mellom TIL og RBK

En spesiell kamp mellom TIL og Rosenborg peker seg klart ut.

I EKSTASE: Her har nettopp Arne Vidar Moen scoret for TIL mot Rosenborg - på overtid av overtiden.
 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø

TIL og Rosenborg har møttes over 60 ganger i serie og cup i løpet av de drøyt 30 siste årene. Lørdag ettermiddag møtes lagene på Alfheim - og nedrykkstruede TIL må helst vinne.

Her er – etter vår mening – noen av de fremste kampene lagene i mellom Gutan og Troillongan.

Les også

Gamst om stadionkritikken: – Jeg må få ha en drøm. Det ville nesten vært rart om jeg ikke hadde hatt det.

1) 1. november 2003: Rosenborg – TIL 0–1

Denne kampen vil for alltid stå seg som det mest episke oppgjøret i TILs historie. Oppgaven var mildt sagt voksen foran siste serierunde i 2003. TIL måtte vinne mot seriemester Rosenborg for å berge plassen i Eliteserien. På Lerkendal.

TIL spilte klokt mot trønderne og klarte å stoppe goalgettere som Harald Brattbakk og Frode Johnsen, men Gutan måtte ha scoringen som ville sikre tre poeng og ny eliteseriekontrakt. Langt på overtid fikk TIL corner. Steinar Nilsen slo inn i feltet – og der knuste Arne Vidar Moen alle i lufta og headet inn vinnermålet. Da var det spilt 93.03 - altså på overtid av overtiden.

Da var større å vinne cupfinalene i 1986 og 1996, men ingenting slår dramaturgien i dette oppgjøret på Lerkendal.

Se målet her (ekstern lenke)

TAKK, ARNE VIDAR: En TIL-supporter takker Arne Vidar Moen for scoringen som berget TIL i 2003.

2) 10. mai 2004: TIL – RBK 4–1

Et nyinspirert TIL-lag med Per-Mathias Høgmo som trener valset regelrett over Rosenborg. En fin blanding av talenter og rutine gjorde dette til en av de mest spennende TIL-utgavene noen gang. Det sto faktisk 0–0 ved pause, men for en andre omgang av Gutan!

Ungguttene Lars Iver Strand og Morten Gamst Pedersen sørget for en kjapp 2-0-ledelse, før Ole Martin Årst la på til 3–0. Da var det kun spilt et drøyt kvarter av andre omgang.

Frode Johnsen reduserte så for RBK, før Årst fastsatte sluttresultatet til 4–1 ti minutter før full tid.

Har TIL noen gang spilt en bedre kamp mot Rosenborg?

Den sommeren var det mange som drømte om seriegull, men TIL solgte Morten Gamst Pedersen til Blackburn – og til slutt ble det fjerdeplass.

MÅLSCORERNE: Disse tre sørget for at RBK måtte reise hjem med 1–4 i bagasjen: Morten Gamst Pedersen, Lars Iver Strand og Ole Martin Årst.

3) 3. august 2008: TIL – Rosenborg 4–0

Dette var en OK TIL-sesong med Steinar Nilsen – som hadde profilene Morten Moldskred, Miika Koppinen, Tom Høgli og Sigurd Rushfeldt på laget. Mange fikk dog panikk da «Rush» måtte ut med skade etter 12 minutter. Inn kom brassen Adriano Munoz, som overhodet ikke var noen suksess i TIL. Men i denne kampen skulle Munoz ta fram egenskaper Alfheim-publikummet ikke visste han hadde. Først ga Morten Moldskred TIL ledelsen etter en halvtime, men så var det klart for Munoz-show.

Han scoret sitt alle første mål i TIL-drakten i det 32. minutt etter et innlegg fra Joel Lindpere. Rett før pause fikk han en stikker fra Ruben Yttergård Jenssen og satte ballen sikkert i mål.

Fire minutter før slutt var ydmykelsen komplett da Moldskred hamret inn 4–0–og sørget dermed for den største TIL-seieren over trønderne noen gang.

KNUSTE ROSENBORG: Her scorer Adriano Munoz alene med Rosenborg-keeper Alexander Lund Hansen .

4) 21. september 2016: TIL – Rosenborg 1–1 (3-5 på straffespark)

Et TIL-lag som slet i Eliteserien kunne med seier mot sterke RBK ta en langt steg mot cupfinalen. Rammen rundt denne kvartfinalekampen var meget spesiell. TIL hadde fått tillatelse av kommunen til å sette i gang litt av en rakettfest før kampen.

Imidlertid ble det kanskje litt mye pyroteknikk, for røyken la seg som et teppe over banen i flomlyset. skapte en trolsk stemning på Alfheim. Tåkehavet utsatte faktisk kampstarten i flere minutter.

TROLSK: Det var trolsk stemning og nesten fullt på Alfheim da TIL møtte Rosenborg i kvartfinalen i fjor.

I kampen var TIL fullt på høyde med Rosenborg, men til tross for store sjanser begge veier sto det 0–0 ved pause. Men i det 53. minutt fikk endelig TIL hull på byllen. Thomas Lehne Olsen banket TIL i ledelsen på et flott langskudd.

Keeper Filip Loncaric sto en kjempekamp for TIL og «alle» trodde at laget var videre da vi var på overtid (inkludert undertegnede).

Men så utlignet Christian Gytkjær. Ekstraomgangen ble målløse og i straffekonken misset kun Magnus Andersen. Mushaga Bakenga, som er TIL-spiller i dag, satte inn Rosenborgs siste straffe.

SCORET: Her har nettopp Thomas Lehne Olsen scoret mot Rosenborg. Mikael Norø Ingebrigtsen og Magnus Andersen deltar i feiringen.

5) 16. mai 2017: Rosenborg – TIL 1–2

En utrolig sterk seier av TIL som havnet bakpå allerede etter 20 minutter da Matthías Vilhjálmsson oppskriftsmessig ga trønderne ledelsen. Men TIL var taktisk smarte og fullt på høyde med RBK sjansemessig. Det var derfor fortjent da Mikael Norø Ingebrigtsen utlignet to minutter før pause.

Fem minutter før full tid ble Aron Sigurdarson matchvinner. Assist på begge scoringene: Trønderen Gjermund Åsen.

Dette var, motstanderen tatt i betraktning, TILs klart beste kamp med Bård Flovik som sjef. Mange trodde nok at TIL, etter to blytunge sesonger i bunnstriden, skulle ta noen steg oppover på tabellen.

Seks uker etterpå fikk Flovik sparken.

Les også

TIL-sjefen sjekket spillere i Finland: - Er ikke til å legge skjul på at vi følger med

TIL-JUBEL PÅ LERKENDAL: Målscorer Mikael Norø Ingebrigtsen flankeres av Jostein Gundersen og Magnar Ødegaard.

6) 9. oktober 1988: Rosenborg – TIL 1–2

Dette var Rosenborg-utgaven som tok «the double» i 1988. RBK tok ledelsen ved Gøran Sørloth – et mål som ifølge rapportene stinket offside. 25 minutter før slutt ba Erik Pedersen dommer Tore Hollung om å «dømme, din fordømte ...». Hollung ga svar på tiltalte og Pedersen fikk rødt kort.

Med ti mann klarte TIL å snu oppgjøret. Lars Espejord vant en duell og ballen havnet til slutt på tåspissen til Mike McCabe og ballen føk inn i nettmaskene. Da var det spilt 70 minutter. Fem minutter før slutt løp den iltre iren fra Rosenborg-forsvaret og pirket ballen til side for Ola By Rise og TILs aller første seier på Lerkendal var et faktum.

Etter kampen hentet Rosenborg seriegullmedaljene sine på ærestribunen ...

TOMÅLSSCORER: Mike McCabe scoret begge målene da TIL snudde oppgjøret på Lerkendal i 1988.

7) 30. august 1986: TIL – Rosenborg 2–0

Dette var TILs første sesong på øverste nivå – en sesong som til slutt skulle ende med cupfinaleseier. Men TIL lå dårlig an i serien og trengte tre poeng da Rune Bratseth, Karl-Petter Løken, Sverre Brandhaug & co. kom på besøk.

Men TIL hadde Trond Johansen, og i det 86. minutt sørget han for 2–0 foran 2.805 tilskuere på Valhall. I første omgang ga Trond «Rambo» Henriksen TIL ledelsen med et selvmål etter corner. Legenden Bjarte Flem reddet for øvrig et straffespark fra Sverre Brandhaug.

REDDET STRAFFE: Bjarte Flem reddet straffe mot RBK i 1986. Her bæres keeperen på gullstol etter seieren mot Moss året før.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking8521146817
2Lillestrøm7430124815
3Molde7412127513
4Sarpsborg 086321106411
5Strømsgodset731369-310
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Morten Moldskred
 2. Frode Johnsen
 3. Morten Gamst Pedersen
 4. Eliteserien
 5. Miika Koppinen
 6. Steinar Nilsen
 7. Ruben Yttergård Jenssen