Nordmenn betaler mest i Skandinavia for TV-fotballen

Fotballgale nordmenn må punge ut langt mer enn danskene og svenskene. Se vår oversikt.

POPULÆRT: Liverpools Daniel Sturridge (fra venstre), Philippe Coutinho og Roberto Firmino jubler for mål. Norske seere har ikke grunn til å juble like mye: Vi betaler mest i Skandinavia for å se fotballen.
  • Roar Lyngøy

Det ble ramaskrik da det ble kjent at TV 2 setter opp prisen for et svekket produkt. Kanalen har ikke lenger rettighetene til engelsk Championship eller cupene, men likevel må vi seere betale mer.

Enda mer rabalder ble det da nyheten kom om at TV 2 ikke lenger får vise flere Premier League-kamper samtidig på søndager og når det er midtukekamper.

— Det går varmt på diverse fotballforum på nett nå. Prisutviklingen går feil vei, og vi må reagere, sier Trond Fuhre, som er styreleder i Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF).

Leste du disse sakene?

Billigst i Danmark

Vår gjennomgang (se fakta) viser at det er fotballgale dansker som kommer best ut av det. Der betaler man rundt 330 norske kroner, og da får man både Premier League, Champions League, dansk fotball, pluss spansk og italiensk.

Nummer to er Sverige der man betaler 390 kroner for samme pakke – minuset er at man kun får Premier League fra England og at man må ha tilleggsabonnement for å se svensk fotball.

Dårligst ut kommer Norge. TV 2 kan per i dag tilby både engelsk og norsk fotball i samme pakke for 399 kroner måneden (Sumo), men heller ikke her får man se Championship eller cupene. Og ikke minst: Den norske fotballen forsvinner til Discovery fra og med neste sesong.

- Er gale etter engelsk fotball

Arve Hjelseth, førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, forklarer den store prisforskjellen slik:

— Her er det kjøpekraften som bestemmer. Dessuten tror jeg at betalingsviljen blant dedikerte fans av engelsk fotball er større i Norge enn i nabolandene, sier han.

Trond Fuhre i SBF mener at svaret på prisforskjellen er enkel:

— Interessen i Norge for engelsk fotball er langt høyere enn i Danmark og Sverige. Vi nordmenn er gale etter engelsk fotball, og vi har god økonomi. Dette vet de å utnytte, de som selger rettighetene, sier supporterlederen.

Enda dyrere neste år

Når den norske fotballen neste år skifter kanal blir det enda dyrere for deg som vil se det beste fra norsk, engelsk og internasjonal fotball. Da må man ha TV 2 Sport Premium for å se engelsk fotball, Viaplay for å se Champions League (pluss spansk og italiensk), samt et eget abonnement for norsk fotball.

— Det er jo fryktelig irriterende å måtte betale for tre pakker. Da blir totalsummen enda høyere, sier Hjelseth.

- Tror du at kanalene kan miste kunder?

— På sikt kan de nok miste en del abonnenter. Oppmerksomheten rundt dette gjør sikkert at flere vurderer å si opp, og at man heller går på pub for å se kamp. Hvis mange faller fra må kanalene gjøre en prisvurdering, men husk at de har betalt dyrt for rettighetene, påpeker idrettssosiologen.

Jan-Henrik Børslid, Petter Myhre og Erik Thorstvedt forbereder seg til sending.

Seerne må betale

TV 2 har uttalt at de fortsatt er interessert i å sikre seg rettighetene til den øvrige engelske fotballen. Men da må trolig du og jeg som seer belage oss på at prisen går ytterligere opp.

– Per i dag har vi ikke rettighetene til FA-cup og Championship. Disse selges i egne rettighetspakker. Det er likevel rettighetskostnadene vi betaler for PL som er grunnlaget for pris og prisjusteringen, sa Kjetil Nilsen til Bergens Tidende nylig. Han er direktør for distribusjon og teknologi i TV 2. Sterk konkurranse førte til at TV 2 betalte rekordmye for Premier League-rettighetene: Ifølge VG måtte TV 2 ut med 1,6 milliarder kroner for rettighetene frem til 2019. «Prisøkningen skyldes den enorme prisøkningen på PL-rettigheter, og vi var derfor dessverre nødt til å heve prisen på sportspakken som inneholder PL. Begrunnelsen er ikke endret, det har hele veien vært økte kostnader som har vært begrunnelsen», het det i svaret som Bergens Tidende fikk.

FAKTA: Dette koster TV-fotballen

Norge: 449 kroner per måned for et vanlig TV-abonnement på TV 2 Sport Premium. Et Premium-abonnement på nettkanalen TV 2 Sumo koster 399 kroner i måneden. I denne pakken inngår Premier League (ikke øvrige divisjoner eller cupene) samt norsk fotball (som forsvinner til Discovery neste år).

Hvis du også vil ha Champions League, spansk La Liga og italiensk Serie A, koster det 299 kroner i måneden å abonnere på Viaplay Sport.

Det er uvisst hva det vil koste å se norsk fotball fra neste år. Fra 2017 må man uansett abonnere på tre pakker dersom man vil ha det beste fra norsk, engelsk og internasjonal fotball.

Sverige: 399 svenske kroner måneden for Viaplay (rundt 390 norske kroner). I denne pakken inngår alt fra engelsk fotball (Premier League, Championship + cupene), Champions League, La Liga og Serie A. Svensk fotball er ikke inkludert.

Hvis man i tillegg vil se Allsvenskan koster det 299 kroner i måneden for et abonnement på C More.

Danmark: 269 danske kroner måneden (rundt 330 norske kroner) for Viaplay. I denne pakken inngår Premier League, Champions League, dansk Superliga, La Liga og Serie A.