Fotball

Svensk sensasjonslag sjokkerte igjen: Ciljan og Hertha Berlin tapte i Östersund

Etter å ha blitt overkjørt de første 20 minuttene, fikk Östersunds FK straffespark. Da endret kampen seg.

NEDTUR I SVERIGE: Per Ciljan Skjelbred (til høyre) og Hertha Berlin klarte aldri å ta igjen ledelsen Östersund skaffet seg midtveis i første omgang.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Östersund – Hertha Berlin 1–0

ÖSTERSUND: Selv om gode lag ofte har marginene med seg, skal Östersund være svært glade for at de ikke fikk noen baklengsmål i starten av første omgang. Det var klasseforskjell på lagene i begynnelsen av oppgjøret. Per Ciljan Skjelbred startet kampen for Hertha og markerte seg med flere gode involveringer de første minuttene.

Etter seks minutter kom tyskerne til to kjempesjanser. Først var Alexander Esswein alene med Östersunds keeper Aly Keita, som klarte å forhindre scoring. Returen ble berget på målstreken og endte i corner.

 1. Les også

  Fornøyd Kåre Ingebrigtsen: - Vi er som noen boksere. Vi får noen slag mot oss i ny og ne, men vi reiser oss

 2. Les også

  Denne mannen sprudlet da Arsenal-reservene vant stort i Hviterussland

 3. Les også

  Bendtner-magi sendte RBK til himmels: – Verdensklasse

Enorme Hertha-sjanser

Seks minutter senere var Östersund ille ute igjen. Nok en gang var det to ekstremt store sjanser mot Keita, som på mesterlig vis reddet den første avslutningen. Igjen kom en forsvarsspiller og avverget baklengsmål på forsøk nummer to.

Östersund kom til et par avslutninger i løpet av det første kvarteret, men det var småtteri sammenlignet med det tyskerne produserte. Kampen minnet på dette tidspunktet om Norges bortemøte med Nederland i kvalifiseringen til VM-94, da vertene skapte voldsomme sjanser, men Norge på mirakuløst vis klarte å unngå baklengsmål.

FIKK DET TØFT: Per Ciljan Skjelbred åpnet klart best, men etter at Östersund fikk straffespark ble det tungt for tyskerne i Jämtland.

Så, etter 21 minutter, skjedde det som både endret kampen og snudde stemningen på en fullsatt Jämtkraft Arena. En Hertha-spiller berørte ballen med armen og den italienske dommeren Luca Banti blåste for straffespark. Avgjørelsen var kanskje tvilsom, men det betydde ingenting for de godt over 7000 svenskene på tribunen. Totalt så 8009 tilskuere kampen.

«Tog hela handen»

Brwa Nouri gjorde ingen feil og satte ballen inn bak Hertha-keeper Thomas Kraft. Dermed hadde Östersund nok en gang satt en gedigen støkk i en fotballstorhet. På veien frem mot gruppespillet i Europa League slo Östersund både PAOK fra Hellas og det tyrkiske storlaget Galatasaray.

I første gruppespillkamp vant svenskene 2–0 borte mot Zorya Luhansk fra Ukraina.

Aftonbladet beskrev det som foregikk på denne måten da straffesparket gikk i mål: «Hertha ga ÖFK ett finger och då tog jämtarna hele handen».

Etter scoringen ble kampbildet endret. Fra å ha blitt overkjørt og knapt lånt ballen, hevet Östersund seg kraftig. Seks minutter før pause kom Alhaji Gero til en god mulighet. Skuddet ble reddet av Kraft, som voktet Hertha-buret. Rune Almenning Jarstein var ikke i troppen som dro til Jämtland.

Les også

RBK-sjefen beklager at Bendtner ikke dukket opp i mediesonen

NEDTUR I SVERIGE: Per Ciljan Skjelbred (i midten) og Hertha Berlin klarte aldri å ta igjen ledelsen Östersund skaffet seg midtveis i første omgang.

Bølget frem og tilbake

Stillingen ved pause var dermed 1–0 til vertene. I siste halvdel var Östersund fullt på høyde med det tyske hovedstadslaget.

Andre omgang startet med at Hertha-fansen tente på bluss, noe som førte til en kort pause i kampen. Stjernespilleren Saman Ghoddos ble felt like utenfor 16-metersfeltet etter 53 minutter. Han tok selv frisparket, som så vidt ble avverget av Kraft.

Like etterpå var Hertha frempå. Vedad Ibisevic skjøt et godt skudd som gikk like utenfor Keitas mål. En halvtime før slutt var Ghoddos frempå med en god mulighet. Som etter scoringen i første omgang bølget kampen frem og tilbake. Östersund var svært nær ved å øke ledelsen tre minutter før slutt. Hertha presset kraftig de siste minuttene.

Hertha Berlin klarte aldri å finne veien til Östersund-målet. Kampen endte 1-0, et nytt resultat som sjokkerer europeisk fotball. For kun få år siden spilte ÖFK på fjerde nivå i Sverige.

Östersund har nå seks poeng og dermed full pott etter to kamper. Klubben som ledes av den engelske treneren Graham Potter er på god vei mot avansement i Europa League. Per Ciljan Skjelbred og Hertha Berlin står med kun ett poeng så langt og får det tøft i kampen om en plass blant de to beste i pulja.

Les mer om

 1. Europa League
 2. Hertha Berlin